«Παραλύει» τη χώρα η κακοκαιρία Μπάρμπαρα

Ποιοι δρόμοι κλείνουν, οι συστάσεις των Αρχών στους πολίτες, πώς θα λειτουργήσουν υπηρεσίες, σχολεία, καταστήματα

Με τα προβλήματα από την κακοκαιρία Μπάρμπαρα να πληθαίνουν αποδεικνύοντας την ανετοιμότητα της χώρας για έκτακτα καιρικά φαινόμενα ακόμη και αν υπήρξαν έγκαιρες προειδοποιήσεις από τους μετεωρολόγους το in καλύπτει και ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις από το απόγευμα της Κυριακής.

Σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται το δεύτερο κύμα χιονοπτώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, πώς διεξάγεται η κυκλοφορία σε όσους επιτρέπεται, οι συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και ατυχήματα. Πού υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι δημόσιες υπηρεσίες, τα καταστήματα.

09:05 Το «έστρωσε» στην Κηφησίας στο ύψος του Χαλανδρίου.

08:55 Άνοιξε η Αττική Οδός

08:36 Καταγγελίες για αισχροκέρδεια με τις αντιολισθητικές αλυσίδες

Πολλές καταγγελίες γίνονται τις τελευταίες ώρες για αισχροκέρδεια στις αλυσίδες χιονιού, καθώς όπως αναφέρεται, αλυσίδες που πριν από μια εβδομάδα έκαναν 40 ευρώ, τώρα (όπου δεν έχουν εξαντληθεί) κοστίζουν 60-70 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές. Όσοι δεν διαθέτουν αλυσίδες χιονιού στο όχημά τους θα πληρώσουν πρόστιμο 80 ευρώ.

08:30 Παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας

Παραμένει από το βράδυ της Κυριακής κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στα όρια της Αττικής

08:24 Κλειστή και η Αττική Οδός

Αυτή τη στιγμή είναι κλειστό το τμήμα της Αττικής Οδού προς αεροδρόμιο από Κηφισίας, μέχρι Μαραθώνος.

08:20 Άνοιξε η Λεωφόρος Κατεχάκη

Περίπου μια ώρα έμεινε κλειστή η Λεωφόρος Κατεχάκη, όπως άλλωστε έχει γίνει γνωστό από το πρωί.

08:10 Διακοπή δρομολογίων στο Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο

Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ, τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο έχουν διακοπεί, και οι επιβάτες μετεπιβιβάζονται στον προαστιακό που βρίσκεται στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας».

08:00 Μέχρι πότε θα χιονίζει στην Αττική;

Διίστανται οι απόψεις αναφορικά με την πορεία της κακοκαιρίας. Οι μετεωρολόγοι έκαναν λόγο για χιονόπτωση στην Αττική που θα διαρκέσει έως τις τις 10-11 το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, το μήνυμα του 112 που εστάλη το πρωί έκανε λόγο για «χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες».

07:59 Κλειστά και την Τρίτη τα σχολεία;

Ορατό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική και την Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Γιώργο Πατούλη.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως θα υπάρξει σύσκεψη το μεσημέρι της Δευτέρας, ωστόσο όπως είπε στον ΑΝΤ1 «είναι το πιθανότερο. Αν συνεχίσει έτσι ο καιρός, δεν θα μπορεί να αλλάξει η απόφαση».

07:53 Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Εκτός από τη λεωφόρο Κατεχάκη που έκλεισε πριν από λίγο, υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι που είναι κλειστοί.

07:39 Νέο μήνυμα από το 112 στην Αττική

Νέο μήνυμα από το 112 στην Αττική. «Μήνυμα για επικίνδυνες χιονοπτώσεις στην Αττική ως τις μεσημβρινές ώρες». Περιορίστε δραστικά τις μετακινήσεις και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει η νέα προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία.

07:31 Έκλεισε η λεωφόρος Κατεχάκη

Έκλεισε λίγο μετά τις 07:00 το πρωί της Δευτέρας η λεωφόρος Κατεχάκη, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να ρίξει αλάτι στον δρόμο λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, η λεωφόρος Κατεχάκη θα μείνει κλειστή για περίπου μία ώρα και ζητείται κατανόηση από τους οδηγούς.

07:24 Κακοκαιρία στην Ελλάδα, ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

Την ώρα που η Ελλάδα πλήττεται από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», τραγικές είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ.

07:14 Αυτοψία του MEGA στην Εθνική Οδό

Κλειστή παραμένει μέχρι νεοτέρας η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας μέχρι τα Οινόφυτα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» συνεχίζει την επέλασή της.

Περιπολικά βρίσκονται ήδη στα διόδια Αφιδνών, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στο τμήμα της Εθνικής Οδού που παραμένει κλειστό δεν κινούνται οχήματα, παρά μόνο περιπολικά και εκχιονιστικά, τα οποία δίνουν μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

07:05 Κλειστά τα σχολεία – Τι ισχύει για καταστήματα, ΜΜΜ και δημόσιο

Με μια ματιά τα μέτρα για την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία, τηλεργασία στο Δημόσιο, κλειστά δικαστήρια και καταστήματα, ισχυρή σύσταση στον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασία, οι εργαζόμενοι να προσέλθουν μετά τις 10 το πρωί και απαγόρευση του delivery, μετά τις 6 το απόγευμα.

 

06:47 Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα νοσοκομεία

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, σε ετοιμότητα είναι τρία ειδικά τμήματα ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ και πέντε μίνι λεωφορεία σε περίπτωση που χρειαστεί η μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων.

Ακόμη, σε ετοιμότητα βρίσκονται πέντε μηχανήματα έργου, δηλαδή δύο Ισοπεδωτών Γαιών, ενός Προωθητή Γαιών και δύο Φορτωτών Γαιών. Επίσης, τέσσερα οχήματα 4Χ4 είναι σε σημεία βάσης σε Βαρυμπόμπη, Βίλια, Πεντέλη, Βαρνάβα για μεταφορά εγκλωβισμένων, εφόσον υπάρχει αίτημα, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Υγείας ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η οποία έφερε πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Σε επιφυλακή βρίσκονται το ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία, ενώ το μεγάλο στοίχημα αφορά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία Λαϊκό, ΚΑΤ και Άγιοι Ανάργυροι.

Κρίσιμη είναι σημερινή μέρα, με το υπουργείο Υγείας να έχει θέσει στόχο να παραμείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία των βορείων προαστίων, και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Γεννηματάς, Σωτηρία και Άγιοι Ανάργυροι.

06:35 Η «Μπάρμπαρα» χτυπάει με σφοδρότητα την Αττική

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες που θα φέρει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα σε αρκετές περιοχές, καθώς οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι.

06:09 Χιονοθύελλες σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία και Αττική

Το δεύτερο κύμα των χιονοπτώσεων (από τις 6:00 το πρωί έως τις 10:00 τη Δευτέρα), θα σημειωθεί σε:

  • Βόρεια και Υπερβόρεια προάστια (Μαλακάσα, Σχηματάρι, Διόνυσος, Πεντέλη, Θρακομακεδόνες, Αφίδνες)
  • Βορειοανατολική Αττική (Γέρακας, Γλυκά Νερά, Παλλήνη)

06:18 Χιονόπτωση μέσα στην Αθήνα

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι, ξεκίνησε να χιονίζει και μέσα στην Αθήνα.

05:00 Κλειστή η Εθνική οδός στην Καλυφτάκη

Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας από Καλυφτάκη έως Οινόφυτα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της έντονης χιονόπτωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο ύψος χιονιού βρίσκεται στην περιοχή των Οινοφύτων.

4:00 Ξημερώνει «άσπρη μέρα»

Μαγικές εικόνες από τον χιονισμένο Διόνυσο.

02:15 Διακοπή κυκλοφορίας

Από την Τροχαία ανακοινώθηκε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων: 1) στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ, ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάρνηθα 2) στη Λεωφόρο Φυλής, από το ύψος της οδού Θρασυβούλου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Χασιά.

01:46 Άρση απαγόρευσης στην Εθνική Οδό

Από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας από την 93 χιλιομετρική θέση έως την 121,250 χιλιομετρική θέση και πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων, πλην βαρέων άνω των 3,5 τόνων που ισχύει η απαγόρευση, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από την 56,728 χιλιομετρική θέση έως την 121,250 χιλιομετρική θέση και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

00:40 Νέα προειδοποίηση από την Αττική Οδό

Με μήνυμά της στο twitter η Αττική Οδός εφιστά την προσοχή στους οδηγούς, υπενθυμίζει την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών και την υποχρέωση των οδηγών να έχουν αλυσίδες στα οχήματά τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Αναμένεται χιονόπτωση στην Αττική. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απολύτως απαραίτητες. Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων στην Αττική Οδό. Υπενθυμίζεται σε όλους τους οδηγούς να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματά τους.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στο νομό Αττικής

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι από χθες, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, με απόφαση του διευθυντή Τροχαίας Αττικής, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του νομού Αττικής. Παράλληλα, σημειώνει ότι «παρόμοιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί ή θα εκδίδονται και από άλλες αστυνομικές Υπηρεσίες, ανάλογα με την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων».

Η συγκεκριμένη υποχρέωση για αντιολισθητικά μέσα ισχύει και για τα οχήματα που εισέρχονται από άλλες περιφέρειες στο οδικό δίκτυο του νομού Αττικής ή κινούνται μεταξύ περιφερειών της υπόλοιπης χώρας, όπου ισχύουν κατά περίπτωση διαφορετικά μέτρα οδικής ασφάλειας, σύμφωνα με όσα τονίζει ακόμη το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής: «Συστήνεται στους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους και τις ισχύουσες κάθε φορά αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας ή Τροχαίας, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών ή άλλων συναρμόδιων Αρχών.

Τέλος, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας των αντιολισθητικών μέσων που φέρουν και να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας».

Επιπλέον, στο ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει και αναλυτική – επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η ΕΛΑΣ μέσω των υπηρεσιών επικοινωνίας του Σώματος, θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο».

Πού θα χιονίσει πολύ…

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Meteo τις επόμενες ώρες στην Αττική τα σημαντικότερα ύψη χιονιού αναμένονται στα βόρεια του νομού όπου σε αρκετές περιοχές είναι πιθανό να σημειωθούν περισσότερα από 20 – 30 εκατοστά χιονιού, ενώ σε μεγαλύτερα υψόμετρα το ύψος του χιονιού δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 40 – 60 εκατοστά.

Χιονόστρωση αναμένεται στα δυτικά και ανατολικά του νομού όπου τοπικά εκτιμάται ότι θα σημειωθούν έως και 10 – 15 εκατοστά χιονιού.

Εντός του λεκανοπεδίου Αττικής, οι σημαντικότερες χιονοστρώσεις αναμένονται κυρίως στα βορειότερα τμήματα όπου είναι πιθανό να σημειωθούν εώς και 20 – 30 εκατοστά χιονιού, ενώ μικρότερες πιθανότητες για κάποια χιονόστρωση υπάρχουν στα πιο κεντρικά και νότια τμήματα του λεκανοπεδίου.

Νέα ανακοίνωση Αστυνομίας για κλειστούς δρόμους

Όπως αναφέρει η Αστυνομία η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

  • στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό.
  • στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό.
  • στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι την περιοχή προ ανατολής Νέας Μάκρης.
  • στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.
  • στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.
  • στη λεωφόρο Πάρνηθος από το εστιατόριο Αρχοντικό και πάνω

Η κίνηση στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000), διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αρκετοί δρόμοι έκλεισαν, ακόμα κι αν δεν υπήρχαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα