Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές

Στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης άνοιξε και επίσημα το βιβλίο των προσφορών για το πενταετές ελληνικό ομόλογο, μία πράξη που επισφραγίζει την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ από 550 ενδιαφερόμενους με το κουπόνι να είναι στο 4,75 και την απόδοση στο 4,95% κάτω από ψυχολογικό όριο του 5%. Το υπουργείο Οικονομικών πήρε και τα 3 δισ. ευρώ που μπορούσε να τραβήξει από την αγορά. Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε στο 5,9%, έχοντας φθάσει την Τετάρτη και στο 5,8%, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η ζήτηση για την ελληνική έκδοση υπερβαίνει τα 20 δισ. ευρώ με τον αριθμό των εντολών αγορών να είναι μεγαλύτερος από 550, ενώ το επιτόκιο της έκδοσης (κουπόνι) θα είναι 4,75% και η απόδοση των ομολόγων 4,95%.

Επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα
Ολοι στο οικονομικό επιτελείο ανέμεναν ότι το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε από χθες Τετάρτη για την ελληνική οικονομία θα επιβεβαιωθεί το πρωί της Πέμπτης, με την επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές με 5ετή ομόλογα ύστερα από 4 χρόνια αποκλεισμού. «Η έξοδος στις αγορές είναι καταλυτική για την ελληνική οικονομία και αυτό θα αποδειχθεί σε 2-3 μήνες». Με αυτή τη φράση κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) εξέφρασε την Τετάρτη αισιοδοξία για τη συνολική αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα το οποίο αρχίζει από τις αγορές και αναμένεται ότι θα επηρεάσει σύντομα την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.

Θετικό σήμα έδωσαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης οι πληροφορίες για προεγγραφές άνω των 16 δισ. ευρώ, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν καθώς το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που ζητούσε το ελληνικό Δημόσιο υπερκαλύφθηκε πάνω από 6 φορές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα