Η κρίση βλάπτει σοβαρά την (τηλ-)επικοινωνία

Με τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών να κατρακυλούν καθ’ όλη την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, η μόνη διέξοδος για να… ισοσκελιστεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός ήταν η μείωση δαπανών. Όταν, δε, αυτή η μείωση δαπανών αγγίζει ακόμη τα βασικά καταναλωτικά είδη μοιάζει απολύτως λογικό ότι δεν θα έμεναν ανέγγιχτα τα έξοδα που έκαναν οι πολίτες προκειμένου να καλύψουν τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες τους.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης 

Τη διαπίστωση του προλόγου αναφορικά με την τάση των Ελλήνων να περιορίζουν τα τηλεπικοινωνιακά τους κόστη την περίοδο της κρίσης αποτυπώνουν τα στοιχεία που περιέχονται σε σχετικό κείμενο για την καθολική υπηρεσία, που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΕΤΤ, τα νοικοκυριά με μηνιαία αγοραστική δύναμη μέχρι 750 ευρώ δαπανούν για τηλεπικοινωνίες περίπου 22,5 ευρώ/μήνα. Σημειώνεται ότι αυτό το ποσό είναι σχεδόν σταθερό για την περίοδο 2009-2012, ωστόσο η αντίστοιχη δαπάνη των ίδιων νοικοκυριών για το έτος 2008 ανερχόταν σε 25,29 ευρώ μηνιαίως.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ΕΕΤΤ που επικαλείται σε σχετικό άρθρο του και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ, η ομάδα νοικοκυριών με μηνιαία αγοραστική δύναμη έως 750 ευρώ έχουν μειώσει συνολικά κατά 8% τη μηνιαία δαπάνη τους για επικοινωνίες από το 2008 έως και το 2012 ή κατά 2,2% μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Η ομάδα με μηνιαία αγοραστική δύναμη μεταξύ €751 – €1.100 δεν έχει μεταβάλλει σημαντικά τη μηνιαία δαπάνη για επικοινωνίες από το 2008 έως και το 2012, ήτοι η σχετική δαπάνη αυξάνεται οριακά κατά 0,1% μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, η ομάδα νοικοκυριών με μηνιαία αγοραστική δύναμη μεταξύ €1.101 – €1.450 έχουν μειώσει συνολικά κατά 6% τη μηνιαία δαπάνη τους για επικοινωνίες από το 2008 έως και το 2012, ή κατά 1,6% μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση. Τέλος, τα νοικοκυριά με μηνιαία αγοραστική δύναμη μεταξύ €1.451 – €1.800 έχουν μειώσει συνολικά κατά 4% τη μηνιαία δαπάνη τους για επικοινωνίες από το 2008 έως και το 2012 ή κατά 1,1% μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση.

Δαπάνες για σταθερό τηλέφωνο

Μια από τις ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχειών αφορά τη σταθερή τηλεφωνία και τη διαπίστωση ότι τα νοικοκυριά με μεγαλύτερα εισοδήματα μείωσαν δραστικότερα τη μηνιαία δαπάνη τους για σταθερό τηλέφωνο, εν αντιθέσει με τα νοικοκυριά χαμηλότερων εισοδημάτων που περιόρισαν την ίδια δαπάνη σε μικρότερο βαθμό.

Στο κείμενο της διαβούλευσης η ΕΕΤΤ επικαλείται στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τα οποία ο λογαριασμός για σταθερό τηλέφωνο μειώνεται από περίπου 20 ευρώ/μήνα το 2008 σε 14,61 ευρώ/μήνα το 2012. Συγκεκριμένα, τα νοικοκυριά με μηνιαία αγοραστική δύναμη μέχρι 750 ευρώ δαπανούν για σταθερό τηλέφωνο ποσό 14,61 ευρώ το 2012 από περίπου 20 ευρώ το 2008.

Επίσης την ίδια περίοδο παρατηρείται μείωση του ποσοστού των νοικοκυριών με μηνιαία αγοραστική δύναμη μέχρι 750 ευρώ τα οποία έχουν σταθερό τηλέφωνο. Μείωση επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται και στο ποσοστό των νοικοκυριών με σταθερό τηλέφωνο και αγοραστική δύναμη μέχρι €1.100 μηνιαίως.

Από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει ότι όσα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το ως άνω ποσό οδηγούνται σε διακοπή τηλεφωνικής σύνδεσης.  Αυτός πρέπει  –κατά την ανάλυση– να είναι και ένας από τους παράγοντες που το ποσοστό των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα 750 ευρώ με τηλεφωνική σύνδεση έχει μειωθεί από 65,4% το 2008 σε 55,9% το 2012, χωρίς όμως και να αποτελεί το μοναδικό λόγο.

Η μείωση των συνδέσεων θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι χρήστες ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας προτιμούν τη χρήση κινητού τηλεφώνου σε σχέση με τη χρήση σταθερού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα