Εκκλησιαστικό… ΤΑΙΠΕΔ για τα “ιερά” real estate

Το είδαμε κι αυτό… Με εκκλησιαστικό ΤΑΙΠΕΔ μοιάζει εταιρεία που θα ιδρυθεί για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής πειρουσίας σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή από τα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Μάλιστα ο νέος αυτό οργανισμός θα φέρει το όνομα: «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε» (Ε.Α.Ε.ΑΠ).

Αποκλειστικός σκοπός της εταιρίας είναι η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων επί των οποίων διατηρεί περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων ασκεί τη διοίκηση και διαχείριση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ή νομικά πρόσωπα ή φορείς που υπάγονται στη δικαιοδοσία της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5, η αξιοποίηση των ακινήτων περιλαμβάνει εκμίσθωση, ολιγόχρονη ή μακροχρόνια παραχώρηση της χρήσης ή εκμετάλλευσης, ανάθεση της διαχείρισης των περιουσιακών δικαιωμάτων.

Ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα στην Ε.Α.Ε.Α.Π  της περιέλευσης των δικαιωμάτων  διοίκησης, διαχείρισης και αξιοποίησης και άλλων ακινήτων επί των οποίων διατηρούν περιουσιακά δικαιώματα ή των οποίων  ακούν τη διοίκηση και διαχείριση τα λοιπά νομικά πρόσωπα του άρθρου 1 παρ. 4  του ν. 590/1977 (Μητροπόλεις, Μονές, Αποστολική Διακονία κτλ) κατά την οριζόμενη διαδικασία

Η Ε.Α.Ε.Α.Π  διέπεται από τις διατάξεις περί Α.Ε   εδρεύει σε δήμο του Ν. Αττικής. Η διάρκεια της Α.Ε είναι 99 έτη και μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ διαιρούμενο σε 1000 ονομαστικές μετοχές  ονομαστικής αξίας  300 ευρώ η καθεμία και η κάλυψη αναλαμβάνεται κατά 50% από το Ελληνικό Δημόσιο και 50% από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το μετοχικό κεφάλαιο του ΕΑΕΑΠ είναι 300.000 ευρώ και το 50% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ το υπόλοιπο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Στο μισό θα μοιράζονται και τα έσοδα από τυχόν αξιοποίηση.

Το ΔΣ της εταιρίας θα είναι 5μελές : ένα μέλος οριζόμενο από το υπ. Οικονομικών, ένα από το υπ. Παιδείας και τρία από την Αρχιεπισκοπή. Επίσης, ως πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί ένα από τα τρία πρόσωπα που ορίζει η Αρχιεπισκοπή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα