Η μπέσα και η… μπαμπέσα Κεντροαριστερά  

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ ΤΗΝ… ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ

«Είναι προφανές ότι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ. Γιατί αυτό δεν οδηγεί σε λύσεις και απαντήσεις για τον ελληνικό λαό».

Όσοι διατηρούσαν έστω και αμυδρές ελπίδες ότι οι διαφορές ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού αναφορικά με τη συγκρότηση του τρίτου πόλου για την Κεντροαριστεράς θα γεφυρωθούν και το εγχείρημα δεν θα πέσει στα βράχια, μετά και από τη σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε η Φώφη Γεννηματά στον ρ/σ REAL FM μάλλον θα πρέπει να τις… ενταφιάσουν!

Αρκεί η απάντησή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου ότι «η Κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο. Πίστη στο εγχείρημα και μπέσα» για να καταδείξει ότι στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη τον μοναδικό υπαίτιο για την άσχημη τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη σύγκλιση των δύο κομματικών σχηματισμών.

Πρόκειται για σκληρές βολές με τελεσιγραφικό επίλογο καθώς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής: «Όσοι είναι μαζί μας προχωράμε. Προχωράμε μαζί με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Αναλυτικά για το θέμα της Κεντροαριστεράς η Φ. Γεννηματά υποστήριξε τα εξής:

«Από την πλευρά των προοδευτικών πολιτών βλέπω να υπάρχει μια δίψα και μια προσδοκία να ξαναγεννηθεί αυτή  η παράταξη,  μας κοιτούν στα μάτια και περιμένουν αποτέλεσμα, περιμένουν έργο χειροπιαστό. Να φύγουμε από τα λόγια και από τις κουβέντες και τις διαβουλεύσεις. Από την άλλη μεριά βλέπω δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν καβγάδες στην κεντροαριστερά. Δεν υπάρχουν καβγάδες στην κεντροαριστερά.

»Πήρα μια πρωτοβουλία πριν από λίγους μήνες, αφού είδα ότι η δημοκρατική συμπαράταξη προχωρά και πατά σε ένα στέρεο έδαφος και δώσαμε ένα χρόνο στο Ποτάμι να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το στίγμα του. Να αποφασίσει πού ανήκει. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Έχουμε αυτό τον κοινό στόχο να διεκδικήσουμε ένα κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις; Ή είναι τελικά άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του;

»Και φαίνεται ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει αλλά και συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει.

»Είναι ότι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες. Κάπου αλλού θέλουν να πάνε. Νομίζω ότι όσοι μας ακούνε πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μας κρίνουν όλοι και όλους.

»Εγώ ένα πράγμα θέλω να πω. Η κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο. Πίστη στο εγχείρημα και μπέσα.

»Κατ’ επανάληψη έχω πει ότι όπως λέει και ο ελληνικός λαός, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Εμείς έχουμε βάλει πολύ νερό στο κρασί μας, έχουμε δεχτεί πάρα πολλά πράγματα, έχουμε κάνει υποχωρήσεις. Δεν έχουμε απαντήσει σε διαρροές και σε ένα σωρό κουβέντες που έχουν ακουστεί δεξιά και αριστερά όλο αυτό το τελευταίο διάστημα. Γιατί το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό και αφορά τη χώρα. Δεν πρόκειται για προσωπικές φιλοδοξίες. Πρόκειται για εθνική ανάγκη.

»Αλλά εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Και απέναντι και στα στελέχη του. Υπάρχουν εκατοντάδες στελέχη που δούλεψαν στην Επιτροπή Διαλόγου τους προηγούμενους μήνες για να μπορέσει να υπάρξει ένα προγραμματικό πλαίσιο. Γιατί κανείς όταν ξεκινάει να συζητάει με άλλους όμορους χώρους, όπως πιστεύει, πρέπει να δει εάν υπάρχει πρώτα μια προγραμματική βάση στην οποία μπορεί να συμφωνήσει.

»Και δεν μπήκαμε στη μέση όλοι εμείς για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα. Αφήσαμε τους ανθρώπους του χώρου να συζητήσουν και κατέληξαν. Και από τον Ιούλιο περιμένουμε να δούμε τις διαδικαστικές απόψεις του Ποταμιού. Και χθες είδαμε μια ανοιχτή επιστολή που λέει άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ. Γιατί αυτό δεν οδηγεί σε λύσεις και απαντήσεις για τον ελληνικό λαό.

»Και το θέμα δεν είναι τι προσωπική φιλοδοξία έχει ο καθένας εδώ πέρα να ικανοποιήσει. Είναι πολύ κρίσιμες και ιστορικές οι στιγμές που ζούμε και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες που ψάχνουν από κάποιον να πιαστούν, να ξαναβρούν αυτή την ελπίδα που ποδοπατήθηκε από τις ψεύτικες υποσχέσεις και την εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, ξέρουμε ποιοι είμαστε. Όσοι είναι μαζί μας προχωράμε. Προχωράμε μαζί με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Προχωράμε. Δείτε το συμβολισμό της κοινής συνεδρίασης που έχουμε αύριο  για πρώτη φορά των συλλογικών οργάνων όλων όσων συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα