Παιχνίδια πολέμου με φόντο τα Ίμια

«Νευρική κρίση» επικρατεί στην Άγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί, παρά τις προτροπές – απειλές του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Αθήνα.

Ενόψει δε της «επετείου» από την κρίση των Ιμίων το μακρινό 1996, οι γείτονες αποφάσισαν να κορυφώσουν τις προκλήσεις τους, με πρωταγωνιστή των επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ. Μία πυραυλάκατος και δύο φουσκωτά σκάφη με κομάντος, ξεκίνησαν από τα παράλια, έφτασαν στο σύμπλεγμα των Ιμίων, έκαναν κύκλο γύρω από τις βραχονησίδες, φωτογραφήθηκαν με αυτές στο… φόντο και στη συνέχεια επέστρεψαν στη βάση τους. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 11:00 το πρωί της Κυριακής και δείχνει την πρόθεση των γειτόνων για να ανέβει ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» στο Αιγαίο.

Πολύπειρος αξιωματικός, σχολίαζε στην ηλεκτρονική «Α» πως «οι Τούρκοι δεν περίμεναν την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι προφανές ότι θα έχουμε σπασμωδικές αντιδράσεις ίσως και πιο έντονες το επόμενο διάστημα. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι να απαντήσουμε σε αυτές, όντας ψύχραιμοι αλλά αποφασιστικοί».

Να σημειώσουμε πως στο σημείο έσπευσε κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, προειδοποιώντας τα τουρκικά σκάφη ότι πλέον σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ζητώντας τους να αποχωρήσουν -κάτι το οποίο συνέβη. Το περιστατικό -αν και ποτέ οι γείτονες δεν έπαψαν να προκαλούν- προβληματίζει το Πεντάγωνο για το γεγονός ότι σε ένα από τα σκάφη επέβαινε ο ίδιος ο αρχηγός των Τουρκικών ΕΔ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα