«Δεν τα κάναμε θάλασσα με την αναδιάρθρωση»

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ήταν προτιμότερο να είχε γίνει νωρίτερα, όμως μία τέτοια εξέλιξη θα εξέθετε σε πιθανό κίνδυνο το σύνολο της Ευρωζώνης.

Την εκτίμηση αυτή έκανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CNN και υπεραμύνθηκε των επιλογών του ΔΝΤ στο συγκεκριμένο ζήτημα δίνοντας απαντήσεις στους επικριτές του.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου στο οποίο καταγράφεται η άποψη ότι η καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης χρέους είχε τρομερές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, Λαγκάρντ δήλωσε: «Με βάση την εκ των υστέρων γνώση, πράγματι θα ήταν καλύτερα να προτείναμε νωρίτερα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αλλά θα υπήρχε πιθανόν μία μεγάλη έκθεση για το σύνολο της Ευρωζώνης. Επρόκειτο για ένα θέμα σχετικά με το ‘πότε και πώς κόβεις το χέρι’ και με ποιο τρόπο σταματάς τη μόλυνση προκειμένου να απομακρύνεις τον φόβο να καταρρεύσει το όλο σύστημα».

Και πρόσθεσε: «Η επιλογή που έγινε, ήταν να διασφαλίσουμε πρώτα ότι η Ευρώπη θα είχε φτιάξει το αντιπυρικό της τείχος πριν κάνουμε κάτι πολύ σοβαρό με το ελληνικό χρέος. Άρα, δεν τα κάναμε θάλασσα με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Αναφερόμενη, από εκεί και πέρα, στην ευρωπαϊκή οικονομία, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι η κατάστασή της βελτιώνεται και ότι αναμένει να αναπτυχθεί το επόμενο έτος. «Μετά από πολλά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, βλέπουμε πρόοδο για το επόμενο έτος» είπε.

Σε άλλο σημείο, η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ακόμη σημαντικά προβλήματα, επειδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα παρουσιάζει αδυναμίες. Ωστόσο, διατύπωσε επιφυλάξεις σχετικά με την άποψη της κυρίας Μπερ, μίας πρώην επικεφαλής εποπτικής αρχής των ΗΠΑ, η οποία υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν να συμβεί και άλλο κραχ. «Ακριβώς το ίδιο πράγμα; Δεν είμαι βέβαιη ότι θα γίνει κάτι τέτοιο. Πάντως, μπορεί να αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγάλα θέματα, επειδή το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν είναι ακόμη τακτοποιημένο, όπως θα έπρεπε».

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι πρέπει να γίνει απαραίτητα δουλειά σε τρεις τομείς: για τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν, για τη διαφάνεια της αγοράς παραγώγων και για τη ρύθμιση και το άνοιγμα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα