Ιβάν Σαββίδης πρώτα πλήρωσε, μετά έπαιξε και στο τέλος έχασε

Ας ξεκινήσουμε από ένα ηθικοπλαστικό αμιγώς ΠΑΟΚτσίδικο θεώρημα: Τι είναι ΠΑΟΚ; ΠΑΟΚ δεν είναι η ομάδα του Σαββίδη, ούτε του Ζαγοράκη, ούτε του Πέλκα και του Πρίγιοβιτς. Ούτε ΠΑΟΚ είναι ο λαός του, που κυκλοφορεί ως βαριεστημένο κλισέ. Διότι ο ΠΑΟΚ είναι πάνω από τον λαό του, πάνω από τον Σαββίδη και τους παικταράδες. ΠΑΟΚ είναι ένα ιδανικό με αιτία για τους αμέτρητους φίλους του, που έχει βιώματα και θύμησες από τις ξεριζωμένες πατρίδες, τους διωγμούς, τους εξευτελισμούς, τον ίδιο τον θάνατο με την ελληνική «Νύχτα των Κρυστάλλων» στην Κωνσταντινούπολη τον Σεπτέμβριο του ’55, ΠΑΟΚ είναι η «Νύχτα των Ικριωμάτων» της Γενοκτονίας των Ποντίων το διάστημα 1914-1923. Αυτά και άλλα πολλά συνετέλεσαν ώστε ο «δικέφαλος του βορρά» να μπολιαστεί στο κορμί του κάθε καταφρονεμένου Έλληνα με τον Σταυρό του Πατριαρχείου για ελπίδα και οδηγό. Αυτό είναι ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ είναι και η γειτονιά του Γιώργου Κούδα και του Σταύρου Σαράφη και του Λέαντρου πριν απ’ αυτούς. ΠΑΟΚ είναι ένα πατριαρχείο στη Θεσσαλονίκη που έχει κερκίδα, σέντρα, μικρή και μεγάλη περιοχή και λέγεται Τούμπα. Αυτό είναι ΠΑΟΚ.

…Κι εξέλιπαν οι ρομαντικές εποχές και  ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης με το γιο του, Γιώργο Σαββίδη, και μίλησαν για όλες κείνες τις ιστορικές αξίες που σε κάνουν έναν ΠΑΟΚτσή. Και μετά, ήρθε η αποκάλυψη. Ένα από τα τελευταία post του μικρού Σαββίδη στο instagram αποκρυπτογραφεί και την αντίληψή του για τον ΠΑΟΚ. Φωτογραφίζει ένα μπλουζάκι, ολόμαυρο t-shirt με τον πατέρα του, τον Ιβάν, να είναι έτοιμος να τραβήξει το πιστόλι και πάνω αριστερά, στο μέρος της καρδιάς να υπάρχει το ιερό έμβλημα του ΠΑΟΚ. Είναι αυτό… ΠΑΟΚ; Μια σκηνή μαχαίρι στην καρδιά του κάθε ΠΑΟΚτσή ήταν η έφοδος του Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο και μόνο για τους νεοΠΑΟΚτσήδες και τον Τύπο της προσκολλήσεως ήταν κάτι σαν «ηρωισμός». Ο μέγας, αξεπέραστος και αείμνηστος Γιώργος Παντελάκης, πραγματικός «πατριάρχης» της ΠΑΟΚτσίδικης ιδέας, δεν θα ασεβούσε ποτέ εις βάρος του ιερού εμβλήματος του ΠΑΟΚ.

Ο αντίθετος λόγος ότι οι εποχές άλλαξαν κι ότι γίνεται ένας «πόλεμος» πια, με τον Μαρινάκη, τον Μελισσανίδη και τον Αλαφούζο, είναι μια μεγάλη αλήθεια. Όπως μεγάλη αλήθεια είναι ότι στην εποχή της «επικοινωνίας» ένας περήφανος από τα γεννοφάσκια του λαός του ΠΑΟΚ ταΐζεται με σανό και, μάλιστα, πολυτελείας. Ο Ιβάν Σαββίδης, που βιάζει τη συνείδηση των ΠΑΟΚτσήδων με το «αθηνοκεντρικό κράτος», είναι αυτός που απέτυχε να το καθυποτάξει και χρησιμοποιεί, πλέον, ως «ασπίδα» τους νεοΠΑΟΚτσήδες για να έχει ερείσματα. Είναι αυτός που καλλιέργησε (μπορεί και δίκαια, αλλά δεν έχει και τόση σημασία) την εντύπωση στον λαό του ΠΑΟΚ ότι η ομάδα αδικείται και θα έκανε τα πάντα για να αρπάξει την εξουσία της ΕΠΟ.

Πράγματι, βρήκε έναν «πρόθυμο» να ηγηθεί, τον σημερινό πρόεδρο Βαγγέλη Γραμμένο, και στις εκλογές του περασμένου Αυγούστου τον εξέλεγε πρόεδρο, για να έχει το «παιχνίδι» στα χέρια του. Εκλογές που στοίχισαν κάποια ρούβλια και κάποια ευρώ.

Στη Super League έβαλε τον Βασίλη Γκαγκάτση και «ξηλώθηκε» κάποια εκατομμύρια ευρώ με τη χορηγία της Σουρωτής, για να κλείσει το στόμα «μικρών» και «μεγάλων» στο Συνεταιρισμό. Η αλλαγή έγινε και βαφτίστηκε «εξυγίανση». Υποτίθεται ότι ο ΠΑΟΚ θα είχε το πάνω χέρι στα κέντρα αποφάσεων και κυρίως στη διαιτησία. Πράγματι, ο ΠΑΟΚ ευνοήθηκε από τη διαιτησία και οι κόποι του Ιβάν Σαββίδη απέδιδαν καρπούς, ενώ δημιούργησε και προσδοκία δεδομένου ότι ο τίτλος θ’ ανέβει στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ, μετά από δύο απανωτές τιμωρίες, είναι πίσω στη βαθμολογία και δεν θα πάρει το πρωτάθλημα.

Εκτός και αν ο κ. Σκουτέρης της Εφέσεων δει κάποιο όνειρο και ξυπνήσει στις 2μ.μ. για να βγάλει θετική απόφαση για μαύρο δικέφαλο, μηδενίζοντας τον κίτρινο…

Και ποιος φταίει γι’ αυτό; Το «αθηνοκεντρικό κράτος»; Μα, ο Σαββίδης δεν καθησύχαζε τον λαό του ΠΑΟΚ ότι το πρωτάθλημα είναι τελειωμένη υπόθεση; Ο Γιώργος Σαββίδης δεν πόσταρε συνέχεια στο instagram τη βεβαιότητα της κατάκτησης του τίτλου; Ο τίτλος, όμως, δεν ήρθε. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν κατάφερε να πάρει μια παρτίδα, που ήξερε τα… φύλλα. Ο Ιβάν πρώτα πλήρωσε, μετά έπαιξε και… έχασε, στο «πόκερ» του πρωταθλήματος. Και τώρα, ξεσήκωσε θύελλα με ό,τι Μέσο ή μέσο διαθέτει για να κρατήσει συσπειρωμένο τον λαό του ΠΑΟΚ γύρω του. Μάταια. Αυτός ο λαός είναι από άλλο μέταλλο και δεν καταπίνει διλήμματα «ή εγώ ή η Αθήνα», είναι αυτή η ανένταχτη ρίζα του που δεν τον αφήνει έρμαιο στις διαθέσεις ή τις «δεύτερες σκέψεις» κανενός Σαββίδη. Στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, 25.000 είδαν τον ηγέτη τους να μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο και δεν τον ακλούθησε κανένας, ούτε καν οι νεοΠΑΟΚτσήδες. Αυτό λέει περισσότερα από τα… πολλά που νομίζει ότι είναι για έναν λαό που κουβαλάει στο συνειδητό του «νύχτες Κρυστάλλων και Ικριωμάτων»…

Ο Σαββίδης επιχείρησε να χειραγωγήσει το λαό του ΠΑΟΚ

Ο Ιβάν Σαββίδης, αφού έγινε δυνατό εκτόπισμα στο συνειδητό του λαού του ΠΑΟΚ, άρχισε να τον κατευθύνει, να τον χειραγωγεί, να τον ποδηγετεί… κομματικά, φυσικά. Στη μεγάλη συνέντευξή του προς το «Πρώτο Θέμα» (Μάιος 2017) τόνισε ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι ο Έλληνας… Πούτιν και ότι όλοι έπρεπε να κρατηθούμε από τον Τσίπρα. Τα είπε αυτά για να τ’ ακούσει ο λαός του ΠΑΟΚ κυρίως, προσβάλλοντάς τον κατάμουτρα, θεωρώντας ότι έχει «κοντή μνήμη». Μόλις 2,5 χρόνια πριν, Σεπτέμβριο του ’14 στη ΔΕΘ, ο Τσίπρας ανακοίνωνε το… θαυματοποιό «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το οποίο σε χρήμα κοστίζει όσο ένα… κουλούρι Θεσσαλονίκης. Αυτό δεν είναι ΠΑΟΚ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα