Αποσυμφόρηση ΤΩΡΑ (ή λουκέτο στη Μόρια)

«Στη Μόρια υπάρχουν περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η δομή φτιάχτηκε για 2.100 άτομα». Αυτή και μόνο η δήλωση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννας Καλογήρου, αρκεί για να καταλάβει κανείς τις συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο hot spot της χώρας. Μία πραγματική υγειονομική –και όχι μόνο– «βόμβα» για το νησί της Μυτιλήνης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Κι άλλες φορές κατά το παρελθόν έχει ηχήσει καμπανάκι κινδύνου για τη Μόρια. Αυτή τη φορά, όμως, η κατάσταση έχει φτάσει πραγματικά στο απροχώρητο. Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έστειλε τελεσίγραφο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καθώς η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έκρινε το hot spot ακατάλληλο και επικίνδυνο. Αυτό σημαίνει πως είτε τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν εντός 30 ημερών, είτε η δομή θα κλείσει –αυτό προβλέπει ο νόμος– με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι τραγικοί χειρισμοί της κυβέρνησης (και) στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, έχει σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να βρίσκονται «παρκαρισμένοι» – εγκλωβισμένοι μόνο στο βόρειο Αιγαίο περισσότεροι από 17.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, την ώρα που οι δομές αντέχουν μόλις 5.500 ανθρώπους. Ο λόγος είναι απλός: οι εξαγγελίες για αποσυμφόρηση παραμένουν «έπεα πτερόεντα», με αποτέλεσμα να έχουν διαμορφωθεί εκρηκτικές συνθήκες!

Σύμφωνα με αιτιολογημένη Γνωμοδότηση – Εισήγηση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Λέσβου, η οποία βασίστηκε σε εκθέσεις αυτοψίας υπαλλήλων του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Π.Ε. Λέσβου, ο χώρος λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια Λέσβου θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Οκτάδα προβλημάτων

# Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στον δρόμο.

# Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα.

# Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών.

# Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας (μυγών) λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής.

# Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία στον χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας (μύγες) με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης.

# Ο υπαίθριος χώρος στη Μόρια παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς, με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών).

# Σε ελαιόκτημα πλησίον του Κέντρου διαπιστώθηκε επέκταση αυτού, με πλήθος σκηνών όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πληθώρας διάσπαρτων απορριμμάτων.

# Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες-μετανάστες είναι ακατάλληλος, καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Έκθεση – κόλαφος

Την ίδια ώρα, 19 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με έκθεσή τους που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στο τέλος της εβδομάδας, κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στα hot spot των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. «Παρά τις εξαγγελίες των Αρχών, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι χειρότερη από ποτέ», επισημαίνεται μεταξύ άλλων. Οι 19 ΜΚΟ –στον απόηχο των ανακοινώσεων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου– καταγγέλλουν απελπιστικές συνθήκες και ζητούν εκ νέου από τις αρχές να προχωρήσουν προς βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών και την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΜΚΟ απευθύνουν έκκληση προς τις ελληνικές αρχές «να δράσουν επειγόντως για να εξασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία», ενώ υπογραμμίζουν και την «επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ενός δίκαιου και μόνιμου μηχανισμού κατανομής ευθύνης στην ΕΕ». Στην έκθεση, γίνεται αναφορά και σε τραγικές ελλείψεις οργανικών θέσεων προσωπικού, καθώς και διαδοχικές παραιτήσεις απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα ΚΥΤ λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προτιμά να δει τον δρόμο της ανεργίας, παρά να εργάζεται κάτω από τέτοιες συνθήκες».

Όσον αφορά τη Μόρια, πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από BBC ως «ο χειρότερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου», με το ρεπορτάζ του βρετανικού ενημερωτικού δικτύου να κάνουν λόγο για εκρηκτική κατάσταση που έχει επιδεινωθεί δραματικά. «Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι “δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή”», σημειώνει το BBC.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα