Θα αντικρούσει την αίτηση αναστολής του Διονύση Ψωμιάδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξουσιοδότησε δικηγόρους, προκειμένου να αποκρούσουν την αίτηση αναστολής του Διονύση Ψωμιάδη στην υπόθεση για τα λεγόμενα «45άρια», που αφορούσε κατατμήσεις έργων.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας, η οποία εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή, με “πράξη της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλογίστηκε σε βάρος του πρώην περιφερειακού συμβούλου Διονύση Ψωμιάδη το ποσό των 163.420 ευρώ”. Το έλλειμμα αυτό φέρεται να προήλθε από την σύμπραξη του ίδιου στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της μελέτης, που αφορούσε στη βελτίωση της 2ης και 3ης οδού Θεσσαλονίκης -Αγίου Βασιλείου, όπου το μελετητικό αντικείμενο φέρεται να έχει υπερβεί την αρχική ανάθεση πέρα από τα επιτρεπόμενα. Ωστόσο ο Διονύσης Ψωμιάδης άσκησε έφεση και αίτηση αναστολής, που θα συζητηθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 13 Νοεμβρίου.

Στο κείμενο της αίτησης του Διονύση Ψωμιάδη επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι παρά τη βάσιμη, όπως τη χαρακτηρίζει, αντίκρουση από τον ίδιο όσων του καταλογίζονται, του κοινοποιήθηκε η πράξη καταλογισμού της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία γίνεται λόγος για έλλειμμα στην οικονομική διαχείριση. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι ο καταλογισμός αυτός σε βάρος του δεν είναι νόμιμος, η καταλογιστική πράξη βασίζεται σε πλημμελή αιτιολογία και η κρίση για την οφειλή του είναι αβάσιμη. Για τα παραπάνω ζητήματα αναπτύσσει σχετική επιχειρηματολογία και ζητά να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του εν λόγω ποσού.

Ενόψει της εξέτασης της έφεσης και της αίτησης αναστολής του πρώην αντιπεριφερειάρχη, Διονύση Ψωμιάδη, στις 13 Νοεμβρίου, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, που συνεδρίασε στο Πνευματικό Κέντρο της Όρμας, στον Δήμο Αλμωπίας, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει δύο δικηγόρους, ώστε να αποκρούσουν την εν λόγω αίτηση, προκειμένου να πληρωθεί το ποσό που καταλογίστηκε.

Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, η πρόεδρός της και αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά, η Περιφέρεια οφείλει να στείλει δικηγόρους στην υπόθεση, καθώς φέρεται να έχει υποστεί ζημία, διαφορετικά, όπως είπε, η επιτροπή κινδυνεύει για απιστία απέναντι στην υπηρεσία. Διευκρίνισε ότι εκτός από το ποσό των 163.000 ευρώ η Περιφέρεια, σαν διάδοχη κατάσταση της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, φέρεται να ζημιώθηκε και κατά ένα εκατομμύριο ευρώ από τις ενέργειες υπαλλήλου.

Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, πιθανότατα στις αρχές του επόμενου χρόνου, οι υπόλογοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να μην πληρώσουν τα ποσά που τους έχουν καταλογιστεί. Πρόσθεσε άλλωστε ότι αν αυτοί δικαιωθούν τότε δεν θα πληρώσουν το ποσό ενώ αν καταδικαστούν τότε θα πρέπει να το καταβάλλουν.

Να γίνει ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος της “Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας” Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ενώ ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη “Συμμετέχω” υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστός ο νόμος.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα