Η άμισθη που έγινε… μισθωτή!

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Δεν μπορεί να με βγάλει κανείς από τη θέση μου παρά μόνο αν εγώ παραιτηθώ». Αυτή η δήλωση που έκανε η Βασιλική Θάνου, νέα πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού, κατά την ακρόασή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, αναδεικνύει το μέγεθος της καθεστωτικής νοοτροπίας με την οποία και η ίδια έχει εμποτιστεί λόγω και της παρουσίας της στο Μαξίμου, ως επικεφαλής του νομικού τμήματος του πρωθυπουργού.

Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, αφού παρείχε πλείστες νομικές υπηρεσίες –αμισθί εννοείται– βολεύτηκε από το σύστημα Μαξίμου για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού. Φυσικά, με έναν παχυλό μισθό, όπως προβλέπει ο νόμος. Και βέβαια μέχρι τις εκλογές –και ίσως αργότερα– θα μπορεί με άνεση να κάνει το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Διορίστηκε νύχτα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, παρακάμπτοντας την επετηρίδα. Προσπάθησε να παρατείνει τη θητεία της αντισυνταγματικά. Απέτυχε, αλλά ο πρωθυπουργός την τακτοποίησε στο Μαξίμου. Τώρα φροντίζει και για το μέλλον της και τη διόρισε πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τη λένε Βασιλική Θάνου και δηλώνει ότι δεν θα την κουνήσει κανείς από τη νέα της θέση. Την ενημερώνουμε απλά ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του». Αυτή η ανακοίνωση της Ν.Δ. δείχνει τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, όπου η κα Θάνου θα πρέπει να ξεχάσει τι έλεγε σήμερα και να αδειάσει τη… χρυσή γωνιά της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού. Εξάλλου, η μνήμη της κας Θάνου μοιάζει με την απίθανη μέση της τεράστιας Νάντια Κομανέτσι. Λυγίζει ανάλογα με τις καταστάσεις και τη θέση.

Οι αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης πολύ λογικές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη κοινοποιήσει το θέμα στην Κομισιόν. Αντιδράσεις όχι από όλους, καθώς η Χρυσή Αυγή ψήφισε με χέρια και πόδια υπέρ του διορισμού της κας Θάνου. Προφανώς, το ναζιστικό μόρφωμα σκέφθηκε πως ακόμη δεν έχει ξεμπλέξει με τη δίκη για τη δολοφονία του Φύσσα και τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση που τη βαρύνουν.

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κα Θάνου υποστήριξε: «Θεώρησα ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση για την επιλογή του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής του Ανταγωνισμού, διότι θεωρώ ότι αυτή την κρίσιμη περίοδο η αναζήτηση της ανάπτυξης, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού, έχει πρωταρχικό και ζωτικό ρόλο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία. Επί 42 χρόνια, που υπηρέτησα το δικαστικό σώμα και από θέσεις ευθύνης, και ως αντιπρόεδρος και ως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μου καταλόγισε ποτέ κανείς μεροληψία, είτε υπέρ είτε κατά κάποιου διαδίκου».

Εκ μέρους του  Ποταμιού, ο Σπύρος Λυκούδης διευκρίνισε ότι η αρνητική ψήφος του κόμματος δεν έχει σχέση με το πρόσωπο και τη διαδρομή της κας Θάνου στη Δικαιοσύνη και την επιστημονική της κατάρτιση, αλλά «γιατί υπάρχει υπέρβαση κλασικών ορίων που πρέπει να έχουμε. Ξέφυγε η πρόταση της κυβέρνησης. Δεν είναι ψύχραιμη. Δεν μελέτησε όλα τα δεδομένα που έπρεπε να λάβει για να έχει ευρύτερη στήριξη. Έχουμε πολιτική ένσταση», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού.

Την ξετίναξε ο Βενιζέλος

«Επί των ημερών του κ. Τσίπρα, η κα Θάνου προτάθηκε ή προωθήθηκε για υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, για προϊσταμένη του νομικού γραφείου στο Μαξίμου, και τώρα για πρόεδρος μιας ανεξάρτητης αρχής, αυτής της Επιτροπής Εμπορίου». Αυτό το ιλαρό κατέδειξε με την παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ., στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ακολούθως βέβαια, ο κ. Βενιζέλος αποδόμησε και την αντίληψη της Βασιλικής Θάνου περί δικαίου, παραθέτοντας μια σειρά από αστοχίες της, ενώ η ίδια ήταν ακόμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου: «Η επιλογή γίνεται από μόνη την πλειοψηφία ως προς τη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και από μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο τελικά. Άλλοι συνάδελφοί σας, ο κ. Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Κουτρουμάνος, Επίτιμος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, έχουν επιλεγεί πρόεδροι ανεξάρτητων αρχών συνταγματικής περιωπής, έχουν εκλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων με ευρύτατη συναίνεση, και αυτό διασφαλίζει το κύρος τους. Εσείς θα καταδεχθείτε, μετά από τη διαδρομή αυτή, να καταλάβετε τη θέση αυτή με αντιρρήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και κομμάτων της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης; Αυτό συνάδει προς τα αξιώματά σας και προς τη διαδρομή σας; Αλλά έχω δει να παρερμηνεύετε και βασικούς νόμους και να σας απαντά δημόσια η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όπως έγινε, ας πούμε, με τη συστηματική ερμηνεία μεταξύ του νόμου 4022 και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το άρθρο 29, ενώ ο νόμος ρητά παραπέμπει στο άρθρο 29 για τη δυνατότητα σύγκλησης της Ολομέλειας Εφετών εν συμβουλίω. Εν πάση περιπτώσει, φαντάζομαι ότι εκεί, αν ασκηθεί μια κριτική προς τις πράξεις σας ως Προέδρου της ανεξάρτητης αρχής, θα είστε πιο διστακτική στο να καταμηνύσετε πρόσωπα, όπως ο αείμνηστος Σταύρος Τσακυράκης, τον οποίο μηνύσατε όταν ήσασταν Πρόεδρος του Αρείου Πάγου».

Τι έλεγε πιο παλιά

Τώρα η κα Θάνου τα θεωρεί όλα σωστά, αλλά εάν αναζητήσουμε τι έλεγε ως εν ενεργεία δικαστικός, τότε προκαλεί θυμηδία. «Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως επικεφαλής ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών»,  έλεγε σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009. «Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος. Πολύ περισσότερο για όσους πέρασαν από θέσεις κλειδιά του δικαστικού σώματος». Μάλιστα, η ομιλία της κας Θάνου, αν η ίδια την έχει λησμονήσει, καθώς πέρασαν τα χρόνια, μπορεί να την αναζητήσει αυτούσια στα «Δικαστικά Νέα», τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2009, όπου δημοσιεύεται αυτούσια η ομιλία της. Τότε όλα αυτά. Τώρα απλά μάλλον θυμήθηκε το… «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες», το απολαυστικό μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη που έγινε και επιτυχημένο σίριαλ το 2000 από την κρατική τηλεόραση.

«Η καθολική αντίδραση του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου δεν προβλημάτισαν καθόλου τον Αλέξη Τσίπρα. Η νομική του σύμβουλος κ. Θάνου διορίστηκε Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού, ενώ στη θέση του Αντιπροέδρου διορίστηκε η κα Άννα Νάκου, πρώην νομική σύμβουλος του Νίκου Παππά», υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα