Αντιπολίτευση και συνδικάτα «πυροβολούν» την αύξηση του κατώτατου μισθού

Με μεγάλες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τα συνδικάτα, έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού στη χώρα μας.

Από τη μεριά της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι η αύξηση βασίζεται σε νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας από το 2014. Επίσης υπογραμμίζει ότι η αύξηση των μισθών και των επιδομάτων θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετό καιρό.

Από την άλλη, τα εργατικά συνδικάτα, ναι μεν δέχονται την αύξηση, αλλά τονίζουν πως είναι πολλή μικρότερη από αυτή που περίμεναν ή από αυτή που θα μπορούσε να δώσει η κυβέρνηση.

Ποιους όμως ωφελεί στην πραγματικότητα η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9%;

Ευνοούμενοι της αύξησης είναι περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν με πλήρη ή μερική απασχόληση και πληρώνονται έως 650 ευρώ μηνιαίως. Επίσης ωφελούνται και οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ. Από την 1η Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να το βλέπουν και στην τσέπη τους.

Η συνολική αύξηση αφορά 880.000 εργαζομένους, άνεργους και άτομα που λαμβάνουν επιδόματα, καθώς η αύξηση δεν αφορά μόνο τις αμοιβές αλλά και τα επιδόματα. Μάλιστα, στους νέους έως 25 ετών η αύξηση αγγίζει το 27%.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κερδίζουν:

– 450.000 εργαζόμενοι που εισπράττουν σήμερα μισθούς στο επίπεδο κατώτατου και υποκατώτατου. Περίπου 200.000 εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και εισπράττουν μισθούς 500-600 ευρώ, ενώ περίπου 250.000 υπολογίζονται πως εργάζονται με μερική απασχόληση και εισπράττουν μισθό που εξαρτάται από τον κατώτατο ή εμπίπτει στην περιοχή του.

– 150.000 εργαζόμενοι που εισπράττουν σήμερα μισθούς πάνω από τον παλιό κατώτατο και έως 650 ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν αύξηση από τον Φεβρουάριο, καθώς το ελάχιστο πλαφόν αμοιβών πλέον για άγαμο ανειδίκευτο εργάτη χωρίς προϋπηρεσία είναι 650 ευρώ.

– 280.000 επιδοματούχοι που ωφελούνται από την αύξηση 24 επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Ο νέος ελάχιστος μισθός διαμορφώνεται στα 650 ευρώ μεικτά και 546 ευρώ καθαρά. Ετησίως η αύξηση αγγίζει τα 896 ευρώ μεικτά και τα 756 ευρώ καθαρά. Όλα αυτά ισχύουν για τους άγαμους ανειδίκευτους εργάτες χωρίς προϋπηρεσία άνω των 25 ετών που εισέπρατταν τον κατώτατο μισθό των 586,06 ευρώ.

Αντίστοιχα το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου στα 29,04 ευρώ μεικτά από 26,18 ευρώ, που σημαίνει κέρδος ενάμιση μισθό τον χρόνο.

Τη μεγαλύτερη αύξηση όμως, θα καρπωθούν οι νέοι έως 25 ετών που εισέπρατταν τον υποκατώτατο, δηλαδή τα 510,95 ευρώ μεικτά και 429,20 ευρώ καθαρά. Ο υποκατώτατος καταργείται και οι νέοι θα οδηγηθούν στον νέο αυξημένο μισθό των 650 ευρώ. Αυτό σημαίνει αύξηση 27%, δηλαδή 140 ευρώ μεικτά τον μήνα και 116 ευρώ καθαρά.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις αποδοχές όσων λαμβάνουν τα “παγωμένα” επιδόματα προϋπηρεσίας.

Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει πάνω από μια 3ετία προϋπηρεσίας δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Με αντίστοιχο τρόπο, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φεβρουάριο του 2012 και έως έξι τριετίες. Συνεπώς, για εργαζόμενους με μια τριετία ο κατώτατος μισθός από 644,69 ευρώ διαμορφώνεται στα 715 ευρώ. Αντίστοιχα ο μισθωτός με δύο τριετίες που λάμβανε 703 ευρώ τον μήνα μεικτά δικαιούται 780 ευρώ, ενώ με τρεις τριετίες ο μισθός οδηγείται στα 845 ευρώ.

Από την αύξηση του κατώτατου συμπαρασύρονται επίσης:

– Το επίδομα γάμου. Οι επιχειρήσεις μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ χορηγούν στους εργαζομένους 10% επίδομα γάμου. Όσοι εισπράττουν τον κατώτατο λαμβάνουν σήμερα 58,6 ευρώ επίδομα γάμου, το οποίο θα φτάσει τα 65 ευρώ.

– Οι αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση, εκτός κι αν εμπίπτουν σε κλαδική σύμβαση που ορίζει υψηλότερους μισθούς. Οι αποδοχές των εργαζομένων με σύμβαση ή σχέση εργασίας μερικής απασχόλησης εξαρτώνται από τις αποδοχές του συγκρίσιμου εργαζομένου πλήρους απασχόλησης και αντιστοιχούν στις ώρες εργασίας.

Από τον νέο κατώτατο μισθό επηρεάζονται και οι κατώτατες εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΕΟΠΥΥ μη μισθωτών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα