Ο Πολάκης κάλυψε τις εσωκομματικές αστοχίες

Όλα όσα έγιναν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής δημιουργούν νέες τριβές εντός του Κινήματος Αλλαγής

«Ευτυχώς που υπάρχουν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές σε ένα μήνα, αλλά και οι ανοησίες του Παύλου Πολάκη με την επίθεση στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο κι έκρυψαν κάτω από το χαλί τα εσωτερικά προβλήματα του Κινήματος Αλλαγής». Αυτό μας ανέφερε παλιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει την πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής μετά το συνέδριο του Μαρτίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και η αλήθεια είναι ότι πέρασε στα ψιλά ότι στην επανεκλογή του Μανώλη Χριστοδουλάκη βρέθηκαν 102 λευκά ψηφοδέλτια, που δεν δικαιολογούνται, καθώς ως γραμματέας έχει να επιδείξει θετικό έργο. Οι συνεχείς παρουσίες του σε όλη την περιφέρεια λειτούργησαν τις περισσότερες φορές συσπειρωτικά, λειαίνοντας τις διαφορές παλαιών στελεχών που απειλούσαν να χαλάσουν το ήπιο εσωκομματικό κλίμα.

Στην ψηφοφορία του περασμένου Σαββάτου η υποψηφιότητα Χριστοδουλάκη πλήρωσε τις διαφωνίες και τις εντάσεις που επικράτησαν μεταξύ των προεδρικών και της ομάδας Νίκου Ανδρουλάκη. Ο απερχόμενος ευρωβουλευτής δεν αποδεχόταν τη συνθετική πρόταση για την εκλογή του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, που πλέον απαρτίζεται από 21 μέλη.

Η πλευρά της Φώφης Γεννηματά πρότεινε μία συμφωνημένη λίστα με ποσοστό σταυροδοσίας 100%, κάτι που επί της ουσίας σήμαινε διορισμό του οργάνου. Τέτοιο ποσοστό σταυροδοσίας για εκλογή οργάνων, όπως λέγεται, δεν ζητήθηκε και δεν υπήρξε ποτέ, από το 1974.

Η πλειοψηφία της κας Γεννηματά είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν γίνει αποδεκτή η συμφωνία και αν ο Ν. Ανδρουλάκης δεν ήταν υποψήφιος για το Π.Σ. του κόμματος, τότε θα κατέβαζε μια λίστα 21 δικών της υποψηφίων τους οποίους θα εξέλεγε όλους. Αυτό και έγινε. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν ήταν υποψήφιος και στην ψηφοφορία για το Π.Σ. που ακολούθησε από τους 6 υποψηφίους της πλευράς του εξελέγη, προφανώς για να σωθούν τα προσχήματα, μόνο ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Ως μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις μπορεί να εκληφθεί ότι πρώτος εκλέχθηκε ο Γιώργος Καμίνης με 155 ψήφους, που ξεπέρασε και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος έλαβε 150 ψήφους, ενώ την 3η θέση κατέλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναλυτικά τα νέα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου είναι οι: Γιώργος Καμίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μανώλης Όθωνας, Θεόδωρος Μαργαρίτης, Κατερίνα Μπατζελή, Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Παύλος Χρηστίδης, Γιάννης Βαρδακαστάνης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Τόνια Αντωνίου,  Έφη Χαλάτση, Μιχάλης Καρχιμάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Συλβάνα Ράπτη, Αφροδίτη Παπαθανάση, Χρήστος Πρωτόπαπας, Ευτυχία Θάνου και Ανδρέας Σπυρόπουλος.

 

Το παρασκήνιο

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα για ποιον λόγο αντέδρασε ο Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ομολογουμένως έχει διατηρήσει τις δυνάμεις του εντός της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Είναι κοινό μυστικό στους κόλπους του ΚΙΝ.ΑΛ., ότι ο κ. Ανδρουλάκης καταλαβαίνει ότι ο Νίκος Παπανδρέου δεν κατέρχεται ως απλά ένας υποψήφιος για την Ευρωβουλή. Ο δευτερότοκος υιός του Ανδρέα Παπανδρέου αποφάσισε όχι απλά να εκτεθεί, αλλά να παίξει ει δυνατόν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα του ΚΙΝ.ΑΛ. Επίσης στη Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζουν πως εάν ο Ν. Παπανδρέου αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα, τότε και το ΚΙΔΗΣΟ του αδελφού του, του Γιώργου, αλλά και πολλοί εντός του Κινήματος Αλλαγής θα συνταχθούν πίσω του.

Οπότε, ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιμά πως πρέπει από τώρα να έχει λάβει θέση για την επόμενη ημέρα, εάν κι εφόσον υπάρξει. Επίσης, η συγκεκριμένη στάση του ενισχύει την υποψηφιότητα του, συσπειρώνει τους πυρήνες του σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσει την επανεκλογή του, καθώς επί της ουσίας μένει μία θέση, αφού όλοι συμφωνούν ότι ο Νίκος Παπανδρέου θα σαρώσει. Επίσης ο Ν. Ανδρουλάκης γνωρίζει πως ανάλογους πυρήνες έχουν και ο Γιώργος Καμίνης και η Εύα Καϊλή, οι οποίοι είναι οι βασικοί ανταγωνιστές του.

 

Το ευρωψηφοδέλτιο και οι δημοσκοπήσεις

Πάντως, η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής θεωρεί ότι τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί, καθώς εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι θαυμάσια. Μάλιστα, όπως τονίζουν, «και το ευρωψηφοδέλτιο είναι πολύ καλό και στις δημοσκοπήσεις αρχίζει να καταγράφεται αυτό που εμείς βλέπουμε στην καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες».

Η ανακίνηση της σκανδαλολογίας μέσω της Novartis, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις του Μαξίμου, δεν δημιουργεί ασφυκτική πίεση στο Κίνημα Αλλαγής. Αντιθέτως, παρουσιάζει ευκαιρίες εκλογικής ανάκαμψης. Και η μη διερεύνηση της περιόδου της διακυβέρνησης Καραμανλή, κατά την οποία εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη, πείθει, όπως λέγεται, ότι πραγματικός στόχος είναι να πληγεί πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής. Επίσης η Προοδευτική Συμμαχία των Τσίπρας-frends δεν συγκινεί. «Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την επίθεση Πολάκη στον Κυμπουρόπουλο, τότε ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει πρόοδος και τι συντήρηση», λένε συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ.

Μάλιστα και η ίδια η κα Γεννηματά σήκωσε εκ νέου τους τόνους, σχολιάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επίθεση Πολάκη στον ανάπηρο υποψήφιο ευρωβουλευτή της Ν.Δ.: «Τόσο δηλητήριο για έναν νέο άνθρωπο μόνο από φασίστες…». Κι αργότερα σε επίσημη δήλωσή της είπε: «Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό. Είναι φανερό ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολύ βαθιά και ισχυρά. Ο κ. Τσίπρας έκανε ένα ακόμη βήμα. Ταύτισε το σύνολο των υπουργών του, των βουλευτών του και του κόμματός του με τον Πολάκη. Θα τα πούμε στη Βουλή».

Η περίπτωση Πολάκη και το γεγονός ότι δεν τον απέπεμψε, αλλά τουναντίον τον στήριξε ο κ. Τσίπρας, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για το ΚΙΝΑΛ να αποδομήσει τον πρωθυπουργό. Κι έτσι θα δίνει ανάλογες απαντήσεις (με πολύ Πολάκη, Παππά-Μαρινάκη-Πετσίτη) σε περίπτωση που το Μαξίμου ανακινήσει για μία ακόμη φορά τη σκανδαλολογία. Τέλος, το σύνθημα της καμπάνιας του ΚΙΝΑΛ για τις ευρωεκλογές θα είναι «ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής, είναι ψήφος αλλαγής για την Ευρώπη και την Ελλάδα». Την καμπάνια θα τρέξει η επικοινωνιακή ομάδα υπό τον Σταμάτη Μαλέλη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα