Το… ελληνικό VAR του Περέιρα και του Γραμμένου

Δύο φορές ένοχοι για τους φιλάθλους οι διαιτητές μας που έχουν VAR β΄ διαλογής, χωρίς κόκκινη και μπλε γραμμή τα οποία στην Ευρώπη δείχνουν στο πιάτο τα οφσάιντ. Μετά τα όσα έγιναν στη Ριζούπολη, οι διαιτητές κάνουν τον σταυρό τους για το τι θα συμβεί σε πλέι οφ και πλέι άουτ

Πολλοί είναι αυτοί που περίμεναν το VAR, σαν το βασικό εργαλείο ενίσχυσης της αξιοπιστίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα 14 εκατομμύρια ευρώ που χρέωσε τους Έλληνες φορολογούμενους ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, είχαν εκτιμηθεί ως… επένδυση για να πέσουν οι τόνοι που γεννά η αδικία, και να μεγαλώσει ένα προϊόν που μέσω της φορολογίας του θα λειτουργούσε ανταποδοτικά στα κρατικά ταμεία.

Μετά τις έξι πρώτες αγωνιστικές, ωστόσο, οι φωνές για τη διαιτησία έγιναν πιο δυνατές. Οι διαιτητές σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει αρνητικοί πρωταγωνιστές όχι μόνο για τις λάθος αποφάσεις που παίρνουν, αλλά γιατί δείχνουν ανίκανοι στα μάτια των φιλάθλων, θεωρώντας προφανώς ότι αν κάνουν λάθος σε μια καίρια φάση, θα τη διορθώσει ο VARίστας.

Παράλληλα, η καχυποψία των φιλάθλων έχει εκτιναχτεί στα ύψη. Γιατί ένα διαιτητικό λάθος, αν ήταν οριακό το… κατάπιναν και αυτοί και οι παίκτες και οι προπονητές και οι παράγοντες. Ακόμη και αν τα λάθη γίνονταν μονόπλευρα σε βάρος της ομάδας τους. Πλέον όμως όταν όλοι ξέρουν πως υπάρχει και δεύτερο μάτι που διορθώνει τα κακώς κείμενα, αν οι τελικές αποφάσεις είναι και πάλι λανθασμένες, τότε το συμπέρασμα της προαπόφασης να «εκτελεστεί» η ομάδα τους βγαίνει αβασάνιστα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του πρωταθλήματος. Τώρα που από ένα παιχνίδι δεν κρίνεται… σχεδόν τίποτα. Αναρωτιούνται λοιπόν άπαντες, τι θα γίνει στα πλέι οφ και τα πλέι άουτ, όταν θα παίζονται κατηγορίες, τίτλοι και ευρωπαϊκή συμμετοχή. Αν οι ήδη καραστιγματισμένοι διαιτητές κάνουν κι επιμείνουν στο λάθος τους.

Ο Περέιρα την ευθύνη

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η μία ΠΑΕ μετά την άλλη βγάζουν ανακοινώσεις εναντίον των διαιτητών, στις περισσότερες των περιπτώσεων δικαιολογημένα, υπάρχει ο μεγάλος υπεύθυνος. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Ο Περέιρα έχει βαλθεί να ξεκάνει την ελληνική διαιτησία, να παραμένει και να παίρνει 20.000 ευρώ τον μήνα, χρήματα που λείπουν από τις ΕΠΣ και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, και να χτίζει με φιλίες ανά την Ευρώπη την καριέρα του, για την… επόμενη μεταγραφή του.

Το χεράκι τους για την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του έβαλαν Παππάς-Γραμμένος, αλλά τη μερίδα του λέοντος για τη σημερινή κατάντια έχει ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής.

Πώς φτάσαμε όμως τόσο σύντομα έως εδώ; Δυστυχώς άλλο είναι το… κανονικό VAR που προσφέρει σημαντικά στο ποδόσφαιρο ανά τον κόσμο, και άλλο το VAR που εφαρμόζεται στην Ελλάδα!

Πώς μεταφράζεται αυτή η θέση που προκαλεί απορίες και σοκάρει παράλληλα; Όποιος είδε όσα έγιναν στη Ριζούπολη, το περασμένο Σάββατο, όπου με VAR έγινε το άσπρο μαύρο και οι διαιτητές αντέστρεψαν τον νικητή, άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι κάπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να προσφέρει τέτοιες υπηρεσίες το VAR.

Ο Παναθηναϊκός φωνάζει δικαιολογημένα. Μπορεί να περνάει μια μεγάλη περιπέτεια, αλλά είναι τέτοιο το μέγεθός του, που και ο τελευταίος φίλαθλος δεν ανέχεται να τον διασύρουν με αυτό τον τρόπο. Δεύτερη φορά, μέσα σε έξι αγωνιστικές, το δίδυμο Σκουλά – Κομίνη τού στέρησε βαθμούς. Δύο στην πρεμιέρα στη Λαμία και τρεις με την Ξάνθη. Πέντε στο σύνολο. Για τους βαθμούς αυτούς ο Παναθηναϊκός έχει υποστεί τεράστια αγωνιστική και οικονομική ζημία.

Οι «πράσινοι» ζήτησαν την καρατόμηση του Σκουλά, ο οποίος ήταν διαιτητής VAR. Από κοντά και ο Κομίνης. Στα μάτια του κόσμου κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι οι αποφάσεις τους ήταν εσκεμμένες. Κανείς δεν ισχυρίζεται πως είναι άμοιροι ευθυνών οι δύο διαιτητές. Είναι δικαιολογημένα όμως τα παράπονα σε τέτοιον βαθμό;

Το τι συνέβη γνωστό. Κακώς ακυρώθηκε (ως οφσάιντ του Κολοβού) το γκολ του Ζαχίντ στο 29΄, κακώς μέτρησε (οφσάιντ) το γκολ της Ξάνθης στο 93΄. Ο Μανώλης Σκουλάς, που ήταν VARίστας, πήγε στην τύχη και με την πίστη. Ούτε η μια τον βοήθησε, ούτε η άλλη. Δύο οριακές περιπτώσεις, δύο λάθη. Γραμμή του οφσάιντ δεν υπάρχει. Και δεν προβλέπεται για φέτος. Στα οριακά, κάνουν τον σταυρό τους και, αν το πετύχουν, το πέτυχαν!

Στο πρόσφατο σεμινάριο, οι διαιτητές εξέφρασαν τα παράπονά τους στην ΚΕΔ. Ο Μέλο Περέιρα τους το… ξεκόψε εμμέσως, πλην σαφώς. «Είναι άλλο λογισμικό για τη γραμμή και πρέπει να εκπαιδευτούν και οι τεχνικοί». Ομολογία ενοχής, δηλαδή. Ο στρατηγός στέλνει στον πόλεμο τους στρατιώτες του χωρίς όπλα. Αρκεί που έχει τα γαλόνια και τρέχει ο μισθός του. Το πολύ-πολύ, να προχωρήσει σε αντικατάσταση των θυμάτων!!

Η ΕΠΟ που κίνησε όλη τη διαδικασία και με τυμπανοκρουσίες ο Βαγγέλης Γραμμένος διαφήμιζε το VAR, ήταν επιβεβλημένο να έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει η διπλή γραμμή του οφσάιντ!

Άλλο η NOVA, άλλο το VAR

Πολλοί φίλαθλοι βλέπουν τη λευκή γραμμή που βγάζει η NOVA, βγάζουν άμεσα συμπεράσματα και συνήθως σωστά, αλλά δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να φανταστούν ότι αυτό που δείχνει το συνδρομητικό κανάλι δεν το βλέπει ο VARίστας. Το ριπλέι με την άσπρη γραμμή. Το συγκεκριμένο ριπλέι προβάλλεται χρονικά μετά την τελική απόφαση των διαιτητών στην αμφισβητούμενη φάση. Οπότε ούτε αυτή τη δυνατότητα έχουν οι ρέφερι στο VAR-room. Σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί μεταξύ ΕΠΟ-ΚΕΔ και διαιτητών, το να εμπιστευτούν τη γραμμή του παρόχου εμπεριέχει ρίσκο, επειδή ίσως να μην έχει μπει σωστά η γραμμή.

Το κανονικό VAR, αυτό που έχουν όλες οι χώρες, έχει δύο γραμμές. Μια μπλε και μια κόκκινη. Η μια δείχνει τη θέση του επιτιθέμενου, η άλλη του αμυνόμενου. Όποια είναι μπροστά «βγάζει» και την απόφαση. Επίσης, η γραμμή της NOVA είναι στο χορτάρι. Οι γραμμές του VAR πιάνουν το τελευταίο σημείο του σώματος του κάθε ποδοσφαιριστή. Είτε είναι το πόδι, είτε ο ώμος, είτε το κεφάλι. Οι διαιτητές στο VAR δεν έχουν ούτε NOVA, δεν έχουν μπλε και κόκκινη γραμμή, οπότε αποφασίζουν με την… παλάμη τους προφανώς.

 Έκανε τον… Κινέζο

Διαβάζοντας το πρωτόκολλο του IFAB για το VAR και το πρωτόκολλο σε… ελεύθερη μετάφραση της ΕΠΟ, βγαίνουν σημαντικά συμπεράσματα. Όποιος έχει διαβάσει μόνο το ελληνικό, έχει… θέμα. Για factual αποφάσεις δεν είναι απαραίτητο το on filed review, αλλά δεν είναι και απαγορευτικό. Αν πρόκειται για μια απόφαση που θα «σβήσει» κάποια ένταση, ή πρόκειται για φάση στο τέλος του αγώνα που κρίνει το αποτέλεσμα, όπως το γκολ της Ξάνθης στη Ριζούπολη, ο διαιτητής φυσικά και έχει το δικαίωμα να τη δει στο μόνιτορ. Ο Κομίνης έκανε τον… Κινέζο. Γιατί χωρίς γραμμή τι να πάει να δει; Άφησε τον Σκουλά να αποφασίσει. Για να φάει το ανάθεμα.

Αυτή τη διαιτησία θέλει ο Περέιρα κι έτσι εκπαίδευσε τους διαιτητές μας…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα