Ν.Δ: Υπευθυνότητα κόντρα στην ανευθυνότητα η απάντηση στο «σκληρό ροκ» του Τσίπρα

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέμεναν τη σκληρή γλώσσα του Αλέξη Τσίπρα «διαβάζοντας» το άγχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ξαφνιάστηκαν στο Μαξίμου από την τροπή που πήρε η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή με θέμα τον κορωνοϊό την περασμένη Δευτέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέμενε να ακούσει την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ξέφευγε τόσο πολύ και θα τον χαρακτήριζε «πολιτικό απατεώνα» για κάτι που δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο κ. Τσίπρας του είπε πως υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ανάπτυξη κι έφερε ύφεση 15,5%. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να ξεχνά ότι το τρίμηνο που καταγράφηκε αυτό το ποσοστό της ύφεσης υπήρχε παγκόσμιο lock down λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι η έκρηξη του κ. Τσίπρα ξάφνιασε ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες, και ότι ήταν εκτός κειμένου. Κι όπως ισχυρίζονται, «αποδεικνύει το άγχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς εκτός του ότι ακόμη δεν έχει καταθέσει μία ρεαλιστική πρόταση για όλα τα καυτά θέματα, ακόμη και όταν θορυβεί στη Βουλή, ουδείς πολίτης δίνει ανάλογη σημασία». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κοινή γνώμη αμφισβητεί την ειλικρίνεια του Αλέξη Τσίπρα, οπότε αυτό είναι το αδύνατο σημείο του. Και προφανώς θεωρεί υπαίτιο για το τραύμα στην εικόνα του τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό το άγχος του κ. Τσίπρα το σεβάστηκε ο πρωθυπουργός και γι’ αυτό του απάντησε πολύ χλιαρά στη φράση «πολιτικός απατεώνας», καθώς εν συνεχεία ανέλαβε δράση το επικοινωνιακό επιτελείο, που έκανε το πολύ απλό. Να υπενθυμίσει στους πολίτες το τι έλεγε ο Τσίπρας και το τι έπραξε.

Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά κάποια σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τον κόσμο. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τουλάχιστον τρεις φορές επανέλαβε τη φράση ότι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού χρειάζεται συναίνεση. Όπως για παράδειγμα χρειάζεται για να πειστούν και οι άπιστοι να χρησιμοποιούν τη μάσκα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε «να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας αυτή τη συζήτηση για μία τόσο σοβαρή υπόθεση, να τη μετατρέψουμε σε μία άγονη κομματική διαμάχη». Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα κόμματα να απευθυνθούν στο ακροατήριό τους, ώστε να περιοριστούν οι θεωρίες συνωμοσίας και να ακολουθηθούν οι υποδείξεις των ειδικών.

 Το σχέδιο

Φυσικά, η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν τόσο αθώα. Γνωρίζει ότι όσο οι δημοσκοπήσεις πιέζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ο κ. Τσίπρας θα γίνει αψύς και θα θυμίζει περισσότερο Πολάκη, παρά Ευρωπαίο πολιτικό. Γι’ αυτό ήδη το Μαξίμου δομεί ένα νέο δίπολο που θα κυριαρχήσει στην πολιτική αντιπαράθεση: «Υπευθυνότητα – ανευθυνότητα». Όπου εκφραστής της υπευθυνότητας είναι ο κ. Μητσοτάκης, και βασιλιάς της ανευθυνότητας ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός για να κατανοήσουν όλοι το νέο αφήγημα του Μαξίμου κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κλείνει το μάτι σε όσους από τη νεολαία επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά μέτρα», επικαλούμενος σχόλιο που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για το ωράριο στην εστίαση. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης για να ενισχύσει τη νέα τακτική επέκρινε τόσο τον Κυριάκο Βελόπουλο, όσο και τον Γιάνη Βαρουφάκη με διττό στόχο. Πρώτον να τους απαξιώσει, και δεύτερον να τους εξισώσει με τον κ. Τσίπρα. Δηλαδή, επί της ουσίας υποβίβασε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τουναντίον, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να θέλει να διατηρήσει στο τιμ των υπεύθυνων και την κα Γεννηματά και τον κ. Κουτσούμπα. Διότι για να αποδομήσει ο κ. Μητσοτάκης πλήρως τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας, χρειάζεται να «υποδείξει» εναλλακτικές λύσεις που είναι κοντά ιδεολογικά. Και αυτή η λύση είναι το ΚΙΝΑΛ. Επίσης, μπορεί το ΚΙΝΑΛ να λειτουργήσει ως κατάσταση τράνζιτ για τους ψηφοφόρους που θα φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που δεν βλέπουν κυβερνητικό μέλλον και πιθανότατα να μετακομίσουν αργότερα στη Ν.Δ. Ταυτόχρονα, με αυτήν τη στρατηγική το Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά ότι βγάζει εκτός κάδρου οποιεσδήποτε συζητήσεις για τη δημιουργία αντιδεξιού μετώπου. Σε αυτήν τη στρατηγική εντάσσεται και το ότι ο κ. Μητσοτάκης «εγκάλεσε» την κα Γεννηματά για ανακρίβειες σε ό,τι αφορά τα δεδομένα από τον κορωνοϊό.

 Οι δημοσκοπήσεις

Κι ενώ αναμένονται και άλλες δημοσκοπήσεις, τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου  επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις εξηγούν και τον λόγο. Τα τρία προβλήματα που οι πολίτες αξιολογούν ως πιο σημαντικά είναι ο κορωνοϊός, η οικονομία και τα ελληνοτουρκικά. Αλλά κανένα από τα τρία δεν πλήττει ουσιωδώς την κυβέρνηση, πιθανώς επειδή δεν τα χρεώνεται. Ο κορωνοϊός αξιολογείται κυρίως ως εξωγενές, το οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται γενικώς ικανοποιητικά. Η οικονομική κρίση θεωρείται επίσης εξωγενές, για το οποίο η κυβέρνηση δεν φέρει το ουσιαστικό μερίδιο ευθύνης. Τουναντίον της αναγνωρίζουν ότι προσπάθησε με συνεχείς ενέσεις να ενισχύσει και τη ρευστότητα και τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά είναι σύνηθες σε μία κρίση οι πολίτες να παρατάσσονται πίσω από τον κυβερνήτη και όχι να ακούσουν την αντιπολίτευση.

 Συμπέρασμα

Οπότε, οι αναλυτές του Μαξίμου αναμένουν ότι από εδώ και πέρα ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για όλα τα ζητήματα. «Θα κυριαρχήσει το σκληρό ροκ», μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού για να καταλήξει: «Όποιος όμως το αποφάσισε στο τέλος βγήκε χαμένος, καθώς ο κόσμος το σκληρό ροκ θέλει να το ακούει άλλες ώρες». Και φυσικά, εάν θυμηθούμε ιστορικά –από την εποχή που ο Κώστας Λαλιώτης ενέταξε στην πολιτική ορολογία το σκληρό ροκ–, όσοι το ακολούθησαν βγήκαν χαμένοι.

Η κυβέρνηση έχει οικοδομήσει μια κυρίαρχη θέση στα ζητήματα της δημόσιας ατζέντας. Και η κριτική που της ασκείται είναι είτε εκτός θέματος, είτε εκτός ατζέντας. Η αστοχία της κριτικής όμως δεν είναι τυχαία. Στην Κουμουνδούρου (όπως διαβάζουν στο Μαξίμου) καίγονται για να καβαλήσουν το κύμα κάποιας λαϊκής δυσαρέσκειας για την οικονομική στενότητα λόγω κορωνοϊού. Επί της ουσίας ποντάρουν δηλαδή σε έναν πιθανό εκτροχιασμό. Και γι’ αυτό εξακολουθούν στην Κουμουνδούρου να κάνουν λόγο για αντιδεξιό μέτωπο και νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης θυμίζουν τον τρόπο που διαχειρίστηκε ανάλογες κρίσεις ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Και αυτό είναι που τρελαίνει τον κ. Τσίπρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα