Υποσχέθηκε ταχύτητα ο Κυριάκος, το κράτος έχει τη δυνατότητα;

Το νομοθετικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία και οι μανδαρίνοι αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την αντιμετώπιση των ζημιών

Ο μεσογειακός κυκλώνας και οι τεράστιες καταστροφές που άφησε στο πέρασμά του ήλθε να προστεθεί στα προβλήματα που πρέπει κατ’ αρχάς να διαχειριστεί και εν συνεχεία να λύσει η κυβέρνηση.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διότι δεν είναι τα δεκάδες εκατομμύρια που θα χρειαστούν για να επιστρέψει η κανονικότητα στη Θεσσαλία και ειδικά στην Καρδίτσα, αλλά και στα Ιόνια νησιά, αλλά και το πότε θα ολοκληρωθούν τα έργα για να νιώσουν θωρακισμένοι οι κάτοικοι.

Και ναι μεν ο πρωθυπουργός έκανε λόγο κατά την επίσκεψή του στην Καρδίτσα για fast track διαδικασίες, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι και το δημόσιο τρέχει με ταχύτητα γέρικης χελώνας και το νομοθετικό πλαίσιο έχει ένα σωρό παραθυράκια για να έχουν ζωή χαρισάμενη μελετητές, επιτροπές, οι παρατρεχάμενοι τη εξουσίας και φυσικά οι κάθε λογής μανδαρίνοι που δηλώνουν «παρών» σε τέτοιες καταστάσεις με εμφατικό τρόπο.

Κι εκτός του κ. Μητσοτάκη τα γνωρίζουν και οι πληγέντες, οι οποίοι πρώτοι είπαν στον πρωθυπουργό να μην τους ξεχάσει, καθώς ναι μεν έδωσε εντολή για άμεσες αποζημιώσεις, αλλά το μετά είναι που μετράει. Διότι ο κάθε πρωθυπουργός δίνει την εντολή, στραβά-κουτσά δίνονται τα πρώτα χρήματα στους πληγέντες, και μετά έρχονται οι μανδαρίνοι. Κι άντε να βρεις άκρη μαζί τους.

Ποιος μπορεί να λησμονήσει ότι στο Μάτι όλοι υπόσχονταν ότι μόλις φύγουν τα καμένα από τον οικισμό μπαίνουν οι μπουλντόζες και ξεκινά η ανοικοδόμηση.  Και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018, στο Μάτι δεν έχει χτιστεί ούτε ένα τούβλο. Και πώς να χτιστεί, όταν ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες για σπίτια που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν. Και πώς να εκδοθούν, όταν απαιτούνται οι υπογραφές από δύο, τρεις ή και τέσσερις συναρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ακόμη δουλεύουν με την ταχύτητα που μπορεί να σου δώσει το καμένο κάρβουνο.

Κάτι ανάλογο φοβούνται ότι θα συμβεί και στη Θεσσαλία και στα Ιόνια νησιά. Και βέβαια ο πολίτης δικαιολογημένα δεν μπορεί να ελπίζει σε τίποτα, όταν το ίδιο το κράτος έσπευσε να δώσει άδεια και να χτίσει το Κέντρο Υγείας Μουζακίου πάνω στον χείμαρρο Πάμισο που καταλήγει στον ποταμό Πηνειό. Ή ξαφνικά τώρα θα ανακαλύψουμε ότι το Κέντρο Υγείας χτίστηκε και χρησιμοποιήθηκε επί τόσα χρόνια, δίχως να έχει πάρει άδεια λειτουργίας; Όπως για παράδειγμα ανακάλυψαν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων δεν έχει αδειοδοτηθεί, αλλά λειτουργεί κανονικά, όπως αποκάλυψε σε πρωινή εκπομπή του Mega η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ομάδα κρούσης

Αυτές οι εκκλήσεις των πολιτών προς τον κ. Μητσοτάκη τον έχουν προβληματίσει, ειδικά όταν ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του ότι η αποκατάσταση των ζημιών δεν μπορεί να γίνει σε χρόνο ρεκόρ με βάση το νομοθετικό πλαίσιο. Οπότε, ήδη στο Μαξίμου αναζητούν τρόπους που θα επιταχυνθεί η αποκατάσταση των ζημιών. Αναμφίβολα το πιο εύκολο είναι να πετάξεις την μπάλα στην εξέδρα και να φορτώσεις την αποκατάσταση των ζημιών στις περιφέρειες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς θα έχουν εμπλοκή στην αποκατάσταση των ζημιών. Και μάλιστα, να το ανακοινώσεις με κάθε επισημότητα με τη δικαιολογία ότι οι περιφερειάρχες και οι υπηρεσίες τής εκάστοτε περιφέρειας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα τοπικά προβλήματα.

Όμως αυτή δεν είναι η λύση, διότι κάποια στιγμή η οργή των πολιτών θα πάρει σάρκα και οστά και δεν θα μείνουν στους δέκα κλακαδόρους του ΣΥΡΙΖΑ (οι περισσότεροι μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης), που έτρεξαν με εντολή της Κουμουνδούρου να αποδοκιμάσουν τον πρωθυπουργό ζητώντας την παραίτησή του. Και κάποιο άλλο κομματικό στέλεχος μαγνητοσκοπούσε τις αποδοκιμασίες με το κινητό του και το έστειλε στον Βαξεβάνη να το δημοσιοποιήσει μέσω του documento.gr.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές μία από τις αποστολές που πρέπει να επιτελέσει το επιτελικό κράτος το επόμενο διάστημα είναι να γίνουν τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να τρέχουν με μεγαλύτερες ταχύτητες οι αποκαταστάσεις των ζημιών μετά από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Μέχρι να γίνει αυτό, αναμένεται από το Μαξίμου να οριστούν δύο τουλάχιστον στελέχη που θα επιβλέψουν όλες τις διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσουν ει δυνατόν νωρίτερα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Ταυτόχρονα θα επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να προωθηθούν οι ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων σε επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις. Αναμφίβολα η απόφαση του πρωθυπουργού ναι μεν ακούγεται ως θετική, αλλά δεν είναι η λύση για τις αστοχίες της δημόσιας διοίκησης και του γραφειοκρατικού νομοθετικού πλαισίου.

 Τα υπόλοιπα ζητήματα

Και βέβαια το Μαξίμου δεν έχει να αντιμετωπίσει τις τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία. Υπάρχει και η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού και ειδικά στην Αττική. Ακολούθως, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το μείζον πρόβλημα του κορωνοϊού. Και ναι μεν ο πρωθυπουργός τονίζει να ελεγχθεί η πανδημία με κάθε κόστος, αλλά ένα νέο lock down δεν αποτελεί λύση, παρά το γεγονός ότι ο Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ότι η ελληνική οικονομία αντέχει άλλο ένα κλείσιμο. Όμως αυτό το μέτρο –όπως λένε και οι ειδικοί– καλό θα είναι να το κρατήσουμε ως όπλο για αργότερα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Απλά προκαλεί εντύπωση για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν ακολουθεί ό,τι έκαναν πολλές χώρες του εξωτερικού, δηλαδή με το μόλις βγαίνεις από την εξώπορτα του σπιτιού σου να φοράς μάσκα. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, που στο πρώτο κύμα τα πήγε χειρότερα από την Ελλάδα, τώρα με την υποχρεωτική χρήση μάσκας έχει ελέγξει τη διασπορά στην κοινότητα.

Αναμφίβολα, εάν αποφευχθεί ένα νέο lock down, η ελληνική οικονομία θα κλείσει με λιγότερη ύφεση, οπότε ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θα εισέλθουν στο 2021 με καλύτερες προοπτικές, καθώς την επόμενη χρονιά αναμένονται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, οπότε οι εκτιμήσεις είναι πως η οικονομία θα αρχίσει να ανεβαίνει. Και φυσικά η άνοδος της οικονομίας σημαίνει ότι θα ανακουφιστεί και η μεσαία τάξη, η οποία έχει πιεστεί την τελευταία δεκαετία, και ακόμη περισσότερο από την κυβέρνηση Τσίπρα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα