Εθνική: Πολλά έχουν δει τα μάτια μου μ’ αυτό μου φέρνει τρόμο…

Η Ισπανία τρόμαξε την Ευρώπη πριν από λίγες μέρες, όταν διέλυσε 6-0 την Γερμανία. Δυστυχώς θα τη βρει στο δρόμο της η εθνική μας ομάδα, στα προκριματικά του Μουντιάλ του Κατάρ. Γιατί μπορεί κάποτε η γαλανόλευκη να κέρδισε τους Ίβηρες, όμως τότε είχε… Ρεχάγκελ στο τιμόνι της, ενώ τώρα Φαν’ τ Σιπ.

Στο τσεπάκι της έχει την πρώτη θέση του 2ου ομίλου η Ισπανία, και όλοι αναζητούν αν θα το κάνει με το απόλυτο των βαθμών, ή θα σκοντάψει σε κάποιο ματς. Οι παίκτες της Ισπανίας βλέπουν πως μπορούν όχι απλά να προκριθούν στο Παγκόσμιο κύπελλο, αλλά να το κατακτήσουν όπως το 2010.

Σε πολλές ομάδες ο σούπερ σταρ της ομάδας είναι συνήθως ένας επιθετικός, όχι όμως στην Ισπανία. Οι Ίβηρες έχουν τον δικό τους ηγέτη, τον Σέρχιο Ράμος, ο οποίος μπορεί να αγωνίζεται ως στόπερ, αλλά κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Σκοράρει με κάθε είδους τρόπο, είτε με πέναλτι, είτε με εκτέλεση φάουλ, είτε με κεφαλιά, που είναι και το μεγάλο του προσόν. Οι Ισπανοί σε έξι παιχνίδια στο Nations League δέχτηκαν μόλις 3 γκολ, αποδεικνύοντας πως έχουν και καλή αμυντική λειτουργεία.

Οι Φούριας Ρόχας έδωσαν το τιμόνι της ομάδας στον πρώην προπονητή της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε, με σκοπό να τους οδηγήσει ξανά στην κορυφή. Ο 50χρονος τεχνικός αποφάσισε να αφήσει πίσω του επιλογές προηγούμενων χρόνων και να καλέσει νέους ποδοσφαιριστές στην ομάδα και να μην εξαρτάται μόνο από τους παίκτες των μεγάλων. Οι Φούριας Ρόχας έχουν “απεμπλακεί” από τους ποδοσφαιριστές της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα, οι οποίες έχουν ελάχιστους εκπροσώπους στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, με τους Μπουσκέτς, Καρβαχάλ, Σέρζι Ρομπέρτο να είναι οι συνήθεις που καλεί ο εκλέκτορας. Με τον ηλικιακό μέσο όρο να έχει πέσει κατακόρυφα, ο Λουίς Ενρίκε έχει να επιλέξει από μία τεράστια και πλήρη δεξαμενή ταλέντου.  Στην εστία ο 23χρονος Ουνάι Σιμόν έχει το προβάδισμα. Η άμυνα έχει μεγαλύτερη εμπειρία. Στο κέντρο το αφεντικό είναι ο Κόκε, πλαισιωμένος κυρίως από τους Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ, ενώ η γραμμή κρούσης βασίζεται στην τρομερή ταχύτητα και τους συνδυασμούς των Ντάνι Ολμο, Φεράν Τόρες, Μίκελ Ογιαρθάμπαλ. Ενδεικτικό της ανανέωσης είναι ότι από τους εν ενεργεία διεθνείς, πρώτος σκόρερ είναι ο Σέρχιο Ράμος (23 γκολ) και ακολουθεί με 18 ο Αλβαρο Μοράτα.

Τις ελάχιστες ελπίδες πρόκρισης η ελληνική ομάδα θα τις εξαντλήσει απέναντί στη Σουηδία που είναι η δεύτερη ισχυρή του ομίλου και φαβορί να πάρει τη δεύτερη θέση. Αυτή βέβαια δεν οδηγεί απευθείας στο Μουντιάλ, αλλά θα χρειαστεί η δύσκολη διαδικασία αγώνων κατάταξης με άλλες ισχυρές ομάδες.

Ο Μάρκους Μπεργκ, το βασικό «9άρι» των Σκανδιναβών θα επιστρέψει σε γνώριμα εδάφη, τρία χρόνια από την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό και λίγους μήνες αφότου αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ με τη φανέλα της Κράσνονταρ. Στο πλευρό του, πλέον, φιγουράρει ο εκκολαπτόμενος σταρ της ομάδας, ο υπέρ-ταλαντούχος επιθετικός της Γιουβέντους, Ντέγιαν Κουλουσέφσκι. Το πιο σημαντικό νέο, όμως, είναι ότι ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ο πρώτος σκόρερ και απόλυτος legend της ιστορίας της, σκέφτεται στα 39 του να επανέλθει στην ενεργό δράση με το εθνόσημο έπειτα από 4 χρόνια, γεγονός που έχει σπείρει ενθουσιασμό και ευχάριστη αγωνία στους φίλους της χώρας. Ομοιογενής και έμπειρη κατά τ’ άλλα η ραχοκοκαλιά της, με τον πρώην του ΠΑΟΚ, Ρόμπιν Όλσεν βασικό κίπερ, Λίντελοφ-Λούστιγκ-Μπένγκτσον στην άμυνα, Όλσον-Έκνταλ και τον «βιρτουόζο» Έμιλ Φόρσμπεργκ της Λειψίας στα χαφ. Για 5ο χρόνο οδεύει στο τιμόνι της εθνικής ο 58χρονος τεχνικός, ο οποίος την έχει οδηγήσει ήδη στο Euro του ερχόμενου καλοκαιριού, όπου θα βρίσκεται και πάλι στον όμιλο με την Ισπανία. Έδρα που θα επισκεφτεί η Εθνική μας η «Nationalarenan» στη Στοκχόλμη, χωρητικότητας 50.653 φιλάθλων.

Η ομάδα του Γιαν Άντερσον στο Nations League κόντρα σε Πορτογαλία, Γαλλίας και Κροατία ήταν… σάκος του μποξ με μόλις μία νίκη και 13 γκολ παθητικό κάτι που έφερε τον υποβιβασμό της στη League B.

Ο 58χρονος προπονητής της ωστόσο στα πέντε χρόνια που βρίσκεται στην ομάδα την έχει οδηγήσει στο τελευταίο Μουντιάλ. Ως εκ τούτου μόνο αποτυχημένος δεν είναι.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα