Τρέμει στα ντέρμπι ο ΠΑΟΚ, πώς θα παίξει στα play off;

Με τον Πάμπλο Γκαρσία στο τιμόνι βαρέθηκε να τρώει σφαλιάρες, να δέχεται γκολ και να βλέπει την πλάτη των άλλων. Για κλάματα όταν παίζει με ισχυρούς, να περνάει στον δεύτερο γύρο στο νήμα ΠΑΣ και Βόλο και τον Ιβάν να στέλνει μηνύματα με… skype απ’ το Ροστόφ.

Του Νίκου Συνοδινού

Ο Ολυμπιακός σάρωσε τα πάντα στο διάβα του στο ελληνικό πρωτάθλημα, παρά το βαρύ πρόγραμμα που είχε λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, σε αντίθεση με τους άλλους τύποις συνδιεκδικητές του τίτλου.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν χαρακτήρα ακόμη και στον δεύτερο γύρο που προστέθηκαν και τα ματς Κυπέλλου, με σταθερότητα και ακόμη μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή. Στον αντίποδα, η ομάδα που κατέρρευσε ήταν ο ΠΑΟΚ, όχι μόνο γιατί στο δεύτερο μισό συγκέντρωσε εννέα βαθμούς λιγότερους από τον πρώτο γύρο, αλλά κυρίως γιατί όταν αντιμετώπισε τους ισχυρούς που πήραν το εισιτήριο για τα play off ήταν για… κλάματα.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για δορυφόρους, ομάδες επιρροής, συγγενείς και… φίλους, τα παιχνίδια μεταξύ των ισχυρών λένε την αλήθεια, καθώς άπαντες έχουν κοινούς στόχους και δεν παίζουν χαλαρά, καθώς δεν έχουν την πολυτέλεια ν’ αδιαφορήσουν.

Σε αυτά τα ματς, που έχουν χαρακτήρα ντέρμπι, ο ΠΑΟΚ έδειξε τη γύμνια του. Μεταξύ των έξι που παίζουν στα play off, ο «δικέφαλος του βορρά» με τον μαθητευόμενο Πάμπλο Γκαρσία στο τιμόνι του είχε τη μικρότερη βαθμολογική συγκομιδή. Ήταν χειρότερος και από τον Αστέρα Τρίπολης, που δεν συγκαταλέγεται στο Big5.

Ο ΠΑΟΚ έχει το δεύτερο ακριβότερο έμψυχο δυναμικό. Κι όμως κατρακυλάει στον πάτο όταν παίζει με τους άλλους μεγάλους. Σημαντικός παράγοντας για τη συγκομιδή αυτή είναι οι ξένοι διαιτητές. Οι ρέφερι που δεν είχαν προωθηθεί επί του… δικού μας Βαγγέλη Γραμμένου στη Super League1, αλλά μετακλήθηκαν από τον πρόεδρο της ΚΕΔ και δεν έχουν ανάγκη να σπρώξουν τη μία ή την άλλη ομάδα.

Ο «δικέφαλος του βορρά» αποδείχτηκε ομάδα χωρίς ψυχολογία μεγάλων παιχνιδιών. Αυτοί που ήξεραν τι σημαίνει να συγκρουστείς με τον Ολυμπιακό, τον Άρη, την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, να μπουν στον αγωνιστικό χώρο και να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, δεν ήταν… εκεί. Είτε γιατί ο προπονητής δεν έχει τη δυνατότητα να τους μεταφέρει την ψυχολογία του ντέρμπι, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα, είτε γιατί σκέφτονται τον επόμενο σταθμό της καριέρας του, μετά την… αρπαχτή στον ΠΑΟΚ.

Οι «ασπρόμαυροι» της Θεσσαλονίκης είχαν ακόμη ένα μεγάλο μειονέκτημα. Απουσίαζε ο άνθρωπος που θα μπορούσε να τους τρίξει τα δόντια. Ο Ιβάν Σαββίδης που όσο βρισκόταν στην Ελλάδα ήταν κοντά στην ομάδα, έχει συμπληρώσει έναν χρόνο στο Ροστόφ. Με το Skype δεν μπορεί να περάσει μηνύματα. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι σαν τις άλλες επιχειρήσεις. Και το χειρότερο; Δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν όχι την ισχύ, αλλά τις δυνατότητες να περάσουν τα μηνύματά τους. Ποιος να το κάνει; Ο φευγάτος τεχνικός διευθυντής, ή ο Μάκης Γκαγκάτσης;

Στην ειδική βαθμολογία μεταξύ των έξι όπου μετράνε τα 10 ματς που έδωσαν εντός κι εκτός έδρας μεταξύ τους κάθε μία από τις ομάδες των play off, ο Ολυμπιακός έκλεισε την κανονική διάρκεια στο +16 από τον δεύτερο Άρη.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ισόβαθμος του Άρη στη δεύτερη θέση, ενώ ουραγός είναι ο ΠΑΟΚ που έκανε μόλις δύο (εντός έδρας) νίκες σε 10 παιχνίδια απέναντι στις ομάδες της πρώτης εξάδας (Αστέρας Τρίπολης, Παναθηναϊκός) κι αυτές στον πρώτο γύρο.

H ειδική βαθμολογία μαρτυρά την ικανότητα κάθε ομάδας στα ντέρμπι της σεζόν:

 

  1. Ολυμπιακός 21 (20-6)
  2. Άρης 14 (10-9)
  3. Παναθηναϊκός 14 (9-9)
  4. ΑΕΚ 11 (11-15)
  5. Αστέρας Τρίπολης 11 (8-16)
  6. ΠΑΟΚ 10 (12-15)

Ο Άρης έχει την ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό λόγω της διαφοράς γκολ, αφού υπάρχει ισορροπία στα μεταξύ τους παιχνίδια (0-1, 1-0), ενώ η ΑΕΚ έχει την ισοβαθμία με τον Αστέρα Τρίπολης λόγω των μεταξύ τους παιχνιδιών (2-1, 2-2).

 

Οι αγώνες

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός – Άρης 1-1

Άρης – Ολυμπιακός 1-2

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-1

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-0

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-1

Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-0

Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 0-4

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-0

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-1

 

ΑΡΗΣ

Ολυμπιακός – Άρης 1-1

Άρης – Ολυμπιακός 1-2

Άρης – Παναθηναϊκός 0-1

Παναθηναϊκός – Άρης 0-1

Άρης – ΑΕΚ 0-1

ΑΕΚ – Άρης 0-2

Άρης – ΠΑΟΚ 1-0

ΠΑΟΚ – Άρης 2-2

Άρης – Αστέρας Τρίπολης 1-0

Αστέρας Τρίπολης – Άρης 2-1

 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-1

Άρης – Παναθηναϊκός 0-1

Παναθηναϊκός – Άρης 0-2

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-1

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-2

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1

Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός 1-0

Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης 0-0

 

ΑΕΚ

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 3-0

ΑΕΚ – Ολυμπιακός 1-1

Άρης – ΑΕΚ 0-1

ΑΕΚ – Άρης 0-2

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-1

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-2

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-2

ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-2

Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ 1-2

 

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-0

Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός 0-4

Άρης – Αστέρας Τρίπολης 1-0

Αστέρας Τρίπολης – Άρης 2-1

Αστέρας Τρίπολης – Παναθηναϊκός 1-0

Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης 0-0

ΑΕΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-2

Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ 1-2

ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-0

Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 2-1

 

ΠΑΟΚ

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 3-0

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-1

Άρης – ΠΑΟΚ 1-0

ΠΑΟΚ – Άρης 2-2

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-1

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2-1

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-1

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-2

ΠΑΟΚ – Αστέρας Τρίπολης 2-0

Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ 2-1

Η… αποκάλυψη των προπονητών

Ο δεύτερος γύρος της Super League1 σημαδεύτηκε από την αντεπίθεση Παναθηναϊκού και Αστέρα Τρίπολης, αλλά και από την ελεύθερη πτώση του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Οι αλλαγές προπονητών στους δικέφαλους δεν έφεραν την άνοιξη. Αντίθετα ο Μπόλονι σουλούπωσε το «τριφύλλι».

Στον δεύτερο γύρο ο Παναθηναϊκός συγκέντρωσε εννέα βαθμούς περισσότερους από τον πρώτο γύρο, ενώ ο Αστέρας οκτώ περισσότερους! Το «τριφύλλι» και οι Αρκάδες έκαναν αντεπίθεση στο δεύτερο μισό της σεζόν, σε αντίθεση με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ που υποχώρησαν αισθητά.

Η «Ένωση» είχε 27 βαθμούς μετά από 13 αγωνιστικές και στον αντίστοιχο αριθμό αγώνων στο δεύτερο μισό βρέθηκε στο -6. Όσο για τον ΠΑΟΚ; Συγκέντρωσε 28 βαθμούς μετά τη 13η στροφή και στο δεύτερο γύρο το κοντέρ του έγραψε -9 συγκριτικά με το πρώτο μισό της σεζόν! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΠΑΟΚ αν άρχιζε στον δεύτερο γύρο το πρωτάθλημα, μόλις και μετά… βίας θα έμπαινε στα play off. Έκτος και καταϊδρωμένος περνώντας στον πόντο τον ΠΑΣ Γιάννινα και στους δύο βαθμούς τον Βόλο.

Πολύ σημαντική συγκομιδή σημείωσε η Λαμία (+7) και ο ΠΑΣ Γιάννινα (+5), ενώ η ομάδα που απογοήτευσε ήταν ο ΟΦΗ (-11). Ο Άρης σε σχέση με τον πρώτο γύρο συγκέντρωσε επτά βαθμούς λιγότερους και έξι ο Ατρόμητος.

 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Β΄   ΓΥΡΟΥ

 

  1. Ολυμπιακός 34 (+1)
  2. Παναθηναϊκός 27 (+9)
  3. Αστέρας Τρίπολης 25 (+8)
  4. Άρης 22 (-7)
  5. ΑΕΚ 21 (-6)
  6. ΠΑΟΚ 19 (-9)
  7. ΠΑΣ Γιάννινα 18 (+5)
  8. Βόλος 17 (+1)
  9. Απόλλων 16 (+4)
  10. Λαμία 15 (+7)
  11. Παναιτωλικός 12 (+4)
  12. Ατρόμητος 11 (-6)
  13. Λάρισα 10 (+4)
  14. ΟΦΗ 4 (-11)

Σε παρένθεση η διαφορά θετική ή αρνητική σε σχέση με τη βαθμολογική συγκομιδή του πρώτου γύρου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα