Ιβάν: Με Εσίτι και τη «γόπα» του Μελισσανίδη οι μεταγραφές

Του Χαρίλαου Τουμπιώτη

Να το πάρουνε χαμπάρι οι γνήσιοι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν πρόκειται να βάλει λεφτά. Τα λεφτά τα ’χει παρκαρισμένα για τη νέα Τούμπα. Αυτή είναι η αλήθεια, μάστορα. Και θα σ’ το κάνω σεντς να το καταλάβει κι ο τελευταίος ΠΑΟΚτσής και να μην κάνει όνειρα. Κι εγώ δεν θα σου πω ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει δίκαιο ή άδικο. Άπαξ και δεν έχει προϋπολογίσει λεφτά για μεταγραφές, είναι δικαίωμά του. Κανένας δεν μπορεί να κάνει κουμάντο στην τσέπη του. Δυο χρόνια τώρα δεν πάνε καλά οι δουλειές με τα ξενοδοχεία. Δεν ήρθε κόσμος από τη Ρωσία, ο τουρισμός είναι πεσμένος, τι να κάνει κι ο Ιβάν, δηλαδή; Να ρίχνει λεφτά για να φτιάξει ομάδα ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα; Αραχνιάσανε και το Μακεδονία Παλάς και το Πόρτο Καράς. Δεν φταίει ο Ιβάν γι’ αυτό, βέβαια.

Έτσι είναι. Δίκαιο έχει ο Ιβάν που είναι σφιχτός. Δεν μπορεί να την περπατήσει τη χρονιά με παικταράδες. Τώρα, θα πεις, τον ΠΑΟΚτσή τι τον νοιάζει. Αυτός μεταγραφές θέλει να τρέχει στα αεροδρόμια. Σωστό είναι αυτό. Άπαξ, όμως, και διαβάζει κάθε μέρα ότι ο Ιβάν είναι τάδε νούμερα στους πλουσιότερους του κόσμου, έχει κοντά στα 2 δισ. περιουσία που γράφουνε στο Σαββιδοτεχνείο, τι να υποθέσεις, δηλαδή; Ότι ο Σαββίδης το κωλοβαράει γιατί είναι τσίπης. Ότι δεν βάζει χοντρά φράγκα για να ξανακάνει μεγάλο τον ΠΑΟΚ. Δίκαιο έχει κι ο γνήσιος ΠΑΟΚτσής. Διαβάζει ότι ο Ιβάν θα έβαζε 20 εκατ. ευρώ. Σε τι θα τα έβαζε; Σε σανό;

Κι εντάξει, είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Ιβάν δεν θα βάλει λεφτά. Μιλάει από μόνο του το πράγμα, δεν χρειάζεται να ξέρεις ανώτερα μαθηματικά. Άπαξ κι έχει πάρει έναν Τέιλορ μέχρι τώρα, δείχνει κατά πού πάει το πράγμα. Αλλά και κάπως πρέπει να το καλύψει αυτό το πράγμα, για να μην αρχίσει ο κόσμος και τσινάει. Πού το κάνει, δηλαδή. Άπαξ και διαβάσεις τα σχόλια κάτω από δημοσιεύματα του Σαβιδοτεχνείου, το κοζάρεις με τη μία ότι έχει ξυπνήσει ο λαός του ΠΑΟΚ.

Να σου ξεκινήσω από τον Λουτσέσκου. Την πάτησε ο Ρουμάνος αυτήν τη φορά. Όταν πήγε στον ΠΑΟΚ, του πήρε γερή προίκα ο Ιβάν. Τώρα, φάε τον Τέιλορ. Και τι μυθικό είπε ο Ραζβάν, ρε, να χαϊδεύεις την καράφλα και να σου φυτρώνουνε μαλλιά. Διάβασε: «Δεν είμαι ο προπονητής που ζητάει συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές για να δουλέψει. Δούλευα πάντα με την ομάδα σκάουτινγκ ή τον αθλητικό διευθυντή. Εξέφραζα την άποψή μου για το ρόστερ και τις ανάγκες του, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των παικτών που χρειαζόμαστε, και ο σύλλογος μου προτείνει ποδοσφαιριστές. Δεν ζητάω ονόματα παικτών».

Πλάκα κάνουμε τώρα; Τι θα πει αυτό, ρε; Πού το βρήκε γραμμένο ο Λουτσέσκου να μας το πει κι εμάς να το δούμε. Τι θα πει δεν μ’ ενδιαφέρουν τα ονόματα; Δηλαδή, σου λέω εγώ, ζητάει έναν κόφτη, που να τρέχει και να ντριμπλάρει. Δεν τον ενδιαφέρει τον Λουτσέσκου αν αυτός θα είναι ο Μπρόζοβιτς ή ο Χλαπάτσας από τον Ατρόμητο Παρταλίου; Πλάκα κάνουμε τώρα; Τι θα πει δεν θέλω ονόματα;

Να σ’ το πω εγώ γιατί το είπε αυτό. Γιατί ξέρει ότι άπαξ και του ζητήσει όνομα του Σαββίδη, δεν θα το πάρει ο Ιβάν. Είπαμε. Αυστηρή οικονομική πολιτική. Κι έχει τον Λουτσέσκου να σου λέει παπαριές και πάει βολίδα από κάτω στα σχόλια των ΠΑΟΚτσήδων, ότι δεν μασάμε. Αλλά είναι και το άλλο, να δεις ότι κι ο Ρουμάνος είναι πονηρός και βγαίνει κόντρα πονηριά στον Ιβάν. Άπαξ κι αρχίσουν οι σφαλιάρες αύριο κι αρχίσουν τα ΠΑΟΚια να γκρινιάζουν, γιατί κατά ’κεί πάει το έργο, ποιος θα την πληρώσει; Αυτός που έφερε τους παίκτες ή ο Λουτσέσκου;

Γι’ αυτό κι ο Ρουμάνος ζήτησε αθλητικό διευθυντή για να πάρει αυτός την ευθύνη για τα παλτά, να μην την πάρει αυτός. Και στο καπάκι, γράφει ο Βασιλόπουλος ότι ο Λουτσέσκου θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις μεταγραφές. Κουβέντα ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται τεχνικό διευθυντή. Τσιμουδιά. Σου λέει, εσύ θα φας όλη τη λέζα, έτσι και δεν περπατήσει ο ΠΑΟΚ τη νέα σεζόν. Απλά πράγματα είναι αυτά για όποιον ξέρει πώς σκέφτονται οι άνθρωποι από το ανατολικό μπλοκ. Επιστήμη είναι η διαστροφή. Μόνος του το έγραψε αυτό ο Κωστάκης; Όχι βέβαια. Φυτευτό ήτανε.

Πάμε παρακάτω. Μεταγραφές δεν γίνονται στον ΠΑΟΚ, μέχρι και τον Εσίτι θέλουνε να φέρουνε πίσω από την Τουρκία και παζαρεύουνε τον Ολιβέιρα, τη γόπα του Μελισσανίδη. Μάλιστα. Κι αρχίζει το παραμύθι του Σαββιδοτεχνείου. Έρχεται η νέα Τούμπα, στον δρόμο είναι οι υπογραφές, ο Ιβάν έχει δεσμεύσει κάπου μια διακοσάρα για να την φτιάξει. Αυτό τόνισε ο Ζέρβας ο δήμαρχος, εκείνο είπε ο Μπουτάρης, μετά πάει για το ΣτΕ κι άλλες τέτοιες παπαριές. Το γήπεδο, μάστορα. Θα χορτάσουνε γήπεδο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Όπως οι ΑΕΚτζήδες δημοσιογράφοι που όταν έχασε η ΑΕΚ έγραφαν ότι προέχει η Νέα Φιλαδέλφεια, να γίνει το γήπεδο, αυτό είναι προτεραιότητα. Σου λέει, ο Ιβάν, μια χαρά επικοινωνία είναι να βάλω μπροστά ότι προέχει να φτιάξουμε γήπεδο. Και γράφει το Σαββιδοτεχνείο ότι, αργά και σταθερά, προχωράει. Μάλιστα. Και γιατί αργά και σταθερά, κι όχι γρήγορα; Αν τους πει, δηλαδή, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, φέρτε τα χαρτιά να υπογράψω γιατί θέλω να πάω διακοπές, θα της πούνε ότι εμείς το πάμε αργά και σταθερά; Πλάκα κάνουμε τώρα. Να μην ξεφύγω, όμως,.

Σ’ το προχωράω. Γράφουνε οι Σαββιδοτέχνες ότι ο χρόνος κυλάει υπέρ του Λουτσέσκου. Εδώ, μιλάμε ότι το σανό έχει φτάσει μέχρι τον Λευκό Πύργο και στην Καμάρα. Ποιος χρόνος κυλάει, ρε, πλάκα κάνουμε τώρα; Ανανεώθηκε το συμβόλαιο του Ίνγκασον; Όχι. Ανανεώθηκε το συμβόλαιο του Ζίφκοβιτς; Όχι. Στο μιλητό μόνο. Όπως είχε ανανεωθεί και του τεράστιου Κροάτη μέσου, του Μίσιτς. Πανηγύριζε ο μικρός Γιωργάκης για την τεράστια επιτυχία της ανανέωσης του Κροάτη. Κι όταν ήρθε η στιγμή να πληρώσουν τους Ισπανούς, τα διέγραψε όλα στο instagram. Λος πούλος ο Μίσιτς. Κανένας σοβαρός ΠΑΟΚτσής δεν τα ξεχνάει αυτά. Και ρωτάω τώρα εγώ. Αν είχαν κλείσει αυτοί οι δυο, έμεινε αυτός ο Μπάμπα, έπαιρνε ο ΠΑΟΚ κι έναν γερό σέντερ φορ κι έναν σοβαρό κόφτη, ο χρόνος θα κυλούσε υπέρ ή κατά του Λουτσέσκου; Πλάκα κάνουμε τώρα;

Έτσι είναι, μάστορα. Τα πράγματα. Άπαξ και την ιστορία τη ζεις, δεν χρειάζεται να σ’ την περιγράψει κανένας. Κι όταν αρχίσει το πρωτάθλημα και ο ΠΑΟΚ κάνει βήματα προς τα πίσω, τότε θα βρει άλλο αφήγημα ο Ιβάν και θα το γράψει το Σαββιδοτεχνείο. Κάτι θα βρει. Ότι φταίει ο Αυγενάκης, που δεν άλλαξε την ΕΕΑ. Κάποιος διαιτητής θα βρεθεί να δώσει ένα ανάποδο αράουτ, κι αρχίζει το παραμύθι.

Θα πω μεγάλη κουβέντα. Διαφέρει σε τίποτα ο Ιβάν Σαββίδης από αυτούς που ήταν πρόεδροι στον ΠΑΟΚ στα πέτρινα χρόνια; Για τον φετινό Σαββίδη σου μιλάω, όχι για της δεκαετίας που πράγματι έριξε τρελό χρήμα και γιγάντωσε τον ΠΑΟΚ. Έχει καμία διαφορά από τον Βουλινό, τον Μπατατούδη, τον Δεδέογλου και τον Χάρη Σαββίδη; Όπως κι εκείνοι ψάχνανε γωνία στο δεκάρικο, τα ίδια κάνει κι ο Ιβάν. Κι εντάξει. Όλοι αυτοί δεν ήταν παραλήδες όπως ο Ιβάν. Το καλύτερο έκαναν. Με αίμα τον συντηρούσαν τον ΠΑΟΚ. Βαρέλι δίχως πάτο ήταν ο ΠΑΟΚ, χρωστούσε και της Μιχαλούς. Ο Ιβάν, όμως, που τον φυσάει τον παρά, γιατί δεν ρίχνει χρήμα; Και περασμένες χρονιές, είχε δικαιολογία και το Financial Fair Play της UEFA. Κι αυτό το σέρβιρε ως μπαμπούλα, μια χαρά πήγε το παραμύθι. Κι άντε, σου λέω εγώ, δεν ήταν παραμύθι. Τώρα, όμως, που και καλά η ΠΑΕ έβγαλε τη θηλιά από τον λαιμό, πού είναι οι μεταγραφές; Τώρα φτιάχνουνε το γήπεδο. Χαίρετε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα