ΕΠΟ-Ολιστική: σημειώσατε «1»

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, στη σημερινή της συνεδρίαση, απέρριψε τα άρθρα τής «Ολιστικής Μελέτης» που έδιναν το πάνω χέρι στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, διατηρώντας όλες τις μέχρι τώρα αρμοδιότητές της

Σε προηγούμενα άρθρα γράφαμε ότι ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση οι Ποδοσφαιρικές Ενώσεις να κόψουν τα αρχ… τους και να ψηφίσουν όλες τις διατάξεις της «Ολιστικής Μελέτης» που τους αφαιρούσαν τις αρμοδιότητές τους.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας επιβεβαίωσε μέχρι κεραίας το ρεπορτάζ της «Άποψης», καθώς δεν εγκρίθηκαν οι σημαντικές διατάξεις της «Ολιστικής Μελέτης» των FIFA/UEFA. Έτσι, στη Γενική Συνέλευση της 19ης Ιουλίου για την αλλαγή του Καταστατικού της ΕΠΟ, κάποιες από τις προβλέψεις της «Ολιστικής» δεν θα εισαχθούν καθόλου ή θα εισαχθούν τροποποιημένες.

Κατά συνέπεια, το ποδόσφαιρο θα πορευτεί όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αφού καμία ουσιαστική αλλαγή δεν εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, όπου το επαγγελματικό ποδόσφαιρο συμμετέχει με 5 ψήφους.

Με βάση τα παραπάνω, η καταστατική γενική συνέλευση της ΕΠΟ που θα γίνει στις 19 Ιουλίου, όπου πλέον η δυναμική των Ενώσεων έναντι του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι περίπου «4 προς 1», αναμένεται να εγκρίνει όλες τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Κάποιοι μυαλοπώληδες, που θεωρούν ότι θα μπορούσαν να περάσουν τις διατάξεις της «Ολιστικής Μελέτης» μέσω της Βουλής, μάλλον θα κοιμήθηκαν ξέσκεποι και ανέβασαν πυρετό…

Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, δεδομένου μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στο συνυποσχετικό που υπέγραψε με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν της UEFA τον Φεβρουάριο του 2020 ότι θα εφαρμόσει τις διατάξεις του Καταστατικού τής ΕΠΟ στο  οποίο, όπως είναι γνωστό, πλειοδοτούν οι Ποδοσφαιρικές Ενώσεις.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμη και αν οι Μελισσανίδης και Ιβάν είχαν διαφορετική γνώμη, οι βλαχοπρόεδροι δεν θα υπάκουαν σε οποιαδήποτε τροποποίηση τους αφαιρούσε αρμοδιότητες.

Το… σανό λοιπόν που προσέφεραν κυβερνώντες και επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στους φιλάθλους και στους παράγοντες τελείωσε, και το πώς θα πορευτεί το ποδόσφαιρό μας έχει ήδη προδιαγραφεί…

Ήθελε 6 β΄ ομάδες η Super League1

Τέσσερις β΄ ομάδες από τη Super League1 και όχι 6, όπως ήθελαν, θα πάρουν μέρος στο νέο πρωτάθλημα της Super League2, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ.

Οι τέσσερις αυτές ομάδες δεν θα παίξουν στα πλέι-οφ και πλέι-άουτ του πρωταθλήματος, θα ψηφίζουν μόνο σε αγωνιστικά θέματα στο Δ.Σ., ενώ θα παίρνουν μερίδιο από τα έσοδα (τηλεοπτικά, στοίχημα κ.λπ.).

Επί των προαπαιτούμενων πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 Έλληνες στην 11άδα και θα μπορούν οι ομάδες να έχουν 4 ξένους.

Παράλληλα, εγκρίθηκε η τριετούς διάρκειας προκήρυξη της Γ΄ Εθνικής, όπου από το 2022-23 το πρωτάθλημα θα διεξάγεται σε 4 ομίλους των 18 ομάδων και συνολικό αριθμό 72 ομάδων.

Οι αποφάσεις που πήρε η ΕΠΟ

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις:

– Κάθε Ένωση θα έχει από μία ψήφο και οι νέες Ενώσεις (προπονητών, ποδοσφαιριστών, γυναικείου ποδοσφαίρου κ.λπ.) δεν θα έχουν από δύο ψήφους στις Γενικές Συνελεύσεις, όπως προέβλεπε η «Ολιστική Μελέτη».

-Δεν ιδρύεται Ένωση Διαιτητών, άρα δεν θα μετάσχουν οι διαιτητές στην Ε.Ε. και στις Γ.Σ. της ΕΠΟ. Θα μετάσχει μόνο ο πρόεδρος της ΚΕΔ χωρίς δικαίωμα ψήφου. Το ίδιο θα γίνεται και στις Ποδοσφαιρικές Ενώσεις.

-Υποχρεωτική παρουσία γυναίκας στην Εκτελεστική Επιτροπή θα προβλέπεται από το… 2024 και μετά, και όχι από τώρα στην περίπτωση παραίτησης ή έκπτωσης νυν μέλους, όπως προέβλεπε η «Ολιστική Μελέτη».

-Η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ θα διατηρήσει τον… εισηγητικό της χαρακτήρα και ο ρόλος της δεν θα είναι δεσμευτικός, όπως προέβλεπε η «Ολιστική Μελέτη».

Η «Ολιστική Μελέτη» έδινε στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου το ρόλο τής… Εκτελεστικής Επιτροπής σε όλα τα θέματα που αφορούν στις επαγγελματικές διοργανώσεις και στα Κύπελλα, καθώς και στους κανονισμούς, ενώ σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο θα ήταν 13μελής και θα συμμετείχαν οι Big-4 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), βάσει των τίτλων που έχουν κατακτήσει, αλλά και δύο εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών…

Τώρα θα είναι 12μελής με έναν εκπρόσωπο του ΠΣΑΠ και με μόνο εισηγητικό χαρακτήρα…

Προφανώς, η… σύσταση (όπως χαρακτηρίστηκε η «Ολιστική Μελέτη» από τον εκπρόσωπο της UEFA/FIFA, Νίκολα Λούκα) δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα