Αχαΐα: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα δύο νεκρά βρέφη μέσα σε έναν χρόνο

Ξεκινά γενετικός έλεγχος, όπως μεταδίδεται

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε δημοσίευμα για τους θανάτους παιδιών οικογένειας από την Κάτω Αχαΐα, όπου δύο κοριτσάκια 20 ημερών και δύο μηνών, έφυγαν από τη ζωή μέσα σ’ έναν χρόνο. 

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νίκος Νικολάου  φέρεται να έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Η παραγγελία για περαιτέρω διερεύνηση δόθηκε δεδομένου της ύπαρξης τετελεσμένου γεγονότος, που είναι ο θάνατος του βρέφους 20 ημερών, το καλοκαίρι του 2022 στην Κάτω Αχαΐα, περιοχή που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Εισαγγελίας.

Επιπλέον, η εισαγγελική έρευνα, όπως ανέφεραν πηγές ήταν επιβεβλημένη από τη στιγμή που υπάρχει ένα γεγονός και έχουμε και ένα προηγούμενο – αναφορά στην υπόθεση Πισπιρίγκου – να κινηθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να μην «υπάρχουν σύννεφα», γράφει το pelop.gr.

Ξεκινά γενετικός έλεγχος

H διερεύνηση των αιτιών των θανάτων βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και – σύμφωνα με την ίδια πηγή-  ξεκινά γενετικός έλεγχος που θα αφορά στις περιπτώσεις των δύο μωρών, καθώς εκτιμάται πως υπάρχει γονιδιακό υπόβαθρο.

Για το κοριτσάκι των δύο μηνών που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγία Σοφία» έχουν ήδη ληφθεί δείγματα, ενώ υπάρχουν ιστοί και του νεογνού, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ιστολογική εξέταση.

Το 20 ημερών κοριτσάκι, σύμφωνα με την καταγραφή του συμβάντος από το Αστυνομικό Τμήμα Κάτω Αχαΐας, βρέθηκε πρωινές ώρες της 19ης Ιουνίου 2022 χωρίς τις αισθήσεις του στην κούνια του, στο σπίτι όπου διέμενε μαζί με τη μητέρα του. Μετά τη γέννησή του, 1η Ιουνίου, κρίθηκε αναγκαία η παραμονή του για κάποιες ημέρες σε θερμοκοιτίδα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» και μετά το εξιτήριο που έλαβε, συστήθηκε στη μητέρα να γίνει στο μωρό εγκεφαλογράφημα.

Όπως δηλώνει η ίδια, δεν υπήρξε ενημέρωση για την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας. Το ραντεβού για την προληπτική ιατρική εξέταση που δεν έγινε ποτέ, καθώς το βρέφος κατέληξε, είχε προγραμματιστεί για τις 27 Ιουνίου.

Αναφερόμενη η 23χρονη μητέρα στο τι προηγήθηκε της απώλειας του δεύτερου παιδιού την περασμένη εβδομάδα και ενώ νοσηλευόταν στο «Αγία Σοφία», δήλωσε: «Πέντε μέρες πριν το πολύ σοβαρό συμβάν, μας είπαν ότι το παιδί έχει επιληψία, το παιδί είχε πάρει φάρμακο στις 23:00 και έκανε πάλι σπασμό. Οι γιατροί είπαν να ανεβάσουν τη δοσολογία του φαρμάκου και την επόμενη ημέρα το παιδί έφυγε».

«Μας προβληματίζει»

Ανακοίνωση για το θάνατο των δύο βρεφών της ίδιας οικογένειας στην Κάτω Αχαΐα τα οποία έφυγαν από τη ζωή σε διάστημα 15 μηνών εξέδωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρει ότι το διάστημα 2017-2020 είχε λάβει ανώνυμες αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας.

Όπως σε όλα τα παρόμοια συμβάντα, ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Μάλιστα μία εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».

Επίσης, τον Αύγουστο του 2015 ο οργανισμός είχε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.

«Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνέχεια όσων έλαβαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με περιστατικό που αφορά τον θάνατο δύο παιδιών, με ένα χρόνο διάστημα μεταξύ τους, στην περιοχή της Αχαΐας, έλαβε ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης  της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.

Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.

Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.

Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού

Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.

Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.

Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των  αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι τα δυο κοριτσάκια 20 ημερών και δυο μηνών, αντίστοιχα, άφησαν την τελευταία τους πνοή σε διάστημα 15 μηνών.

Το κοριτσάκι μόλις δύο μηνών έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το κοριτσάκι, νοσηλεύθηκε αρχικά έπειτα από εκδήλωση σπασμών στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα, και έπειτα από τρεις ημέρες διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Τον Ιούλιο του 2022 το μόλις 20 ημερών μωρό της ίδιας μητέρας είχε χάσει τη ζωή του κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Η ιατροδικαστική εξέταση δείχνει θάνατο άγνωστης αιτιολογίας και έχει παραγγελθεί η διενέργεια ιστολογικών εξετάσεων ακριβώς, όπως το πρώτο παιδί που γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 2022 και στις 19 του ίδιου μήνα έφυγε από τη ζωή.

Σαν τραγικό παιχνίδι της μοίρας έφυγε από τη ζωή κι ένα αδερφάκι της 23χρονης σήμερα μητέρας, όταν η ίδια ήταν μόνο 14 ετών.

Το κοριτσάκι ηλικίας 1,5 ετών και είχε εκδηλώσει επεισόδιο με σπασμούς και είχε μεταφερθεί στο «Αγία Σοφία», ωστόσο λίγες ημέρες αφότου έλαβε εξιτήριο βρέθηκε νεκρό στην κούνια του.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι ίσως οι θάνατοι οφείλονται σε κάποιον γονιδιακό παράγοντα.

Οι δηλώσεις της μητέρας

Η μητέρα μιλώντας στον Alpha δήλωσε για το θάνατο του πρώτου παιδιού ανέφερε πως ήταν δίπλα στο βρέφος, το οποίο κοιμόταν στην κούνια του και περιέγραψε τους περίεργους ήχους που άκουσε να βγάζει.

«Έκανε διάφορους ήχους. Μας είπαν αναρρόφηση», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για όσα συνέβησαν από τη γέννηση του πρώτου παιδιού όπως είπε «ήταν όλα φυσιολογικά, είχε κάτσει κάποιες ημέρες στη θερμοκοιτίδα» και μετά από τέσσερις ημέρες πήγαν σπίτι.

Όπως είπε το παιδί δεν είχε δείξει κάποια δείγματα που να την προβληματίσουν ότι είναι άρρωστο. «Μου είχαν πει να κάνουμε εγκεφαλογράφημα, αλλά δεν προλάβαμε, εκείνη την ημέρα πέθανε».

«Το μωρό κοιμόταν στο δωμάτιο ήμασταν οι δυο μας. Έκανε έναν παράξενο ήχο και καλέσαμε ασθενοφόρο. Πνιγόταν κάπως αλλά δεν είχε αλλάξει χρώμα. Πήγαμε στο κέντρο Υγείας της Αχαγιάς και μας είπαν ότι το παιδάκι χάθηκε», εξιστόρησε.

Όσον αφορά το δεύτερο παιδί όπως είπε γέννησε φυσιολογικά και κανονικά πήγε στο σπίτι. Όπως εξήγησε όλα ήταν φυσιολογικά αλλά αναφέρθηκε στο ιστορικό που υπήρχε από το πρώτο παιδί. Έτσι έγιναν εξετάσεις και της είπαν ότι όλα ήταν καλά και δεν βρέθηκε κάτι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα