Αφιέρωμα στη Dalida | «Ciao amore ciao»

Στον ΙΑΝΟ, το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου

Ο τενόρος Γιώργος Φιλαδελφέας και η σοπράνο Ειρήνη Μπέκα, συνοδευόμενοι από τον πιανίστα Διονύση Καλογερόπουλο, έρχονται στον ΙΑΝΟ για μία παράσταση αφιερωμένη στην Ιταλοαιγύπτια σταρ Dalida, με τίτλο «Ciao amore ciao», το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου.

Θα μας μεταφέρουν στο Παρίσι των δεκαετιών του ’60, του ’70 και του ’80, μέσα από τραγούδια της Dalida που άφησαν εποχή.

Η Δαλιδά, η πασίγνωστη τραγουδίστρια της δεκαετίας των ’60, ’70, ’80, μας γνώρισε τεράστιες επιτυχίες, τραγούδια που άφησαν εποχή. Στην παράσταση ακούγονται πάνω από 25 τραγούδια, όπως: «Paroles», «Ciao Amore», «Histoire d’un amour», «Les gitans», «Bang bang», «Les anges noir», «Je reviens te chercher», «Non», «Je suis malade» και πολλά ακόμα.

Μικρές αναφορές στους στίχους και στην ιστορία των τραγουδιών, εμβόλιμες στο πρόγραμμα διάρκειας 1 ώρας και 50 λεπτών, θα μας βοηθήσουν να μπούμε πιο βαθιά στο πνεύμα της σπουδαίας ερμηνεύτριας που έδωσε μόνη τέλος στη ζωή της το 1987, απογοητευμένη μετά από μια σειρά από καταστροφικούς έρωτες.

Η Δαλιδά (Κάιρο 17 Ιανουαρίου 1933 – Παρίσι 3 Μαΐου 1987) ήταν Γαλλίδα τραγουδίστρια, χορεύτρια και ηθοποιός. Έχει ηχογραφήσει σε περισσότερες από 10 γλώσσες, ήταν η πρώτη τραγουδίστρια που έλαβε διαμαντένια απονομή δίσκου στην ιστορία της μουσικής και από το 1955 μέχρι το 1986 είχε κάνει 55 χρυσούς δίσκους μόνο στη Γαλλία. Έδωσε τέλος στη ζωή της το 1987, όταν ήταν μόλις 54 ετών. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ σχετικά με τη ζωή της και τον θρύλο της.

Γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Ιταλούς γονείς και το πραγματικό της όνομα ήταν Ιολάντα Κριστίνα Τζιλιότι. Ο πατέρας της, Πιέτρο Τζιλιότι, ήταν βιολιστής στην όπερα του Καΐρου. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1951 ως μοντέλο σε οίκο μόδας, ενώ το 1955 στέφθηκε σε καλλιστεία, Μις Αίγυπτος. Την ίδια χρονιά αναχώρησε για το Παρίσι με σκοπό να κάνει κινηματογραφική καριέρα, ενώ στην πορεία απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα.

Τελικά, χωρίς να εγκαταλείψει την ηθοποιία, στράφηκε κυρίως στο τραγούδι, όταν το 1956 ήλθε μια απρόσμενα μεγάλη επιτυχία, τραγουδώντας το «Βambino», το οποίο αν και 45άρι κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 300 χιλιάδες αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του. Έκτοτε η καριέρα της απογειώθηκε, καθώς συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του τραγουδιού, έκανε περιοδείες σε όλο τον κόσμο και οι περισσότεροι δίσκοι της γίνονταν χρυσοί και πλατινένιοι.

Πούλησε περισσότερα από 85 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, ενώ πρωταγωνίστησε συνολικά σε 11 ταινίες και σε 2 αυτοβιογραφικά ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα στα τραγούδια της, ξεχώρισε το ελληνικό «Ντιρλαντά», το οποίο διασκεύασε στα γαλλικά και ιταλικά ως «Darla dirladada», ο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη με γαλλικό στίχο), καθώς και «Τα παιδιά του Πειραιά» επίσης στα γαλλικά.

Στην προσωπική της ζωή η Δαλιδά θεωρήθηκε μια δυστυχισμένη γυναίκα και τραγικό πρόσωπο, καθώς δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει μία οικογένεια όπως ονειρευόταν. Έζησε τρεις μεγάλους έρωτες, οι οποίοι αυτοκτόνησαν. Αυτό κλόνισε τη Δαλιδά και έτσι το τέλος της ήταν μοιραία ανάλογο. Στις 3 Μαΐου 1987 βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της έχοντας λάβει μία ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. Είχε αφήσει σημείωμα στο οποίο ανέφερε: «Η ζωή μου άρχισε να γίνεται ανυπόφορη. Συγχωρέστε με».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα