Άγνωστη γη η μακροημέρευση των «Σπαρτιατών» στη Βουλή

Αμφίβολο το αν και πώς μπορεί νομικά να επιτευχθεί αποκλεισμός του κόμματος που «πριμοδότησε» δια… βοής ο Ηλίας Κασιδιάρης

Ακόμη κι αν υπήρχε ένας πολίτης που αμφέβαλε για την ιδεολογική συνάφεια του κόμματος «Σπαρτιάτες» με τους «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, θα έχει κι αυτός πειστεί για το αντίθετο μετά από τους ευχαριστήριους τεμενάδες του επικεφαλής της… περικεφαλαίας, Βασίλη Στίγκα, στον έγκλειστο στις φυλακές του Δομοκού ιδρυτή των «Ελλήνων» και πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Επειδή, ωστόσο, το κακό έγινε, το ζήτημα είναι αν μπορεί να… ξεγίνει. Και επ’ αυτού δίνουν και παίρνουν οι απόψεις των ειδικών. Ένας εξ αυτών, ο συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, είπε το πρωί της Τρίτης ότι στον παρόντα χρόνο αυτό που μπορεί να αναζητηθεί είναι το αν τα κόμματα που μπήκαν τελικά στη Βουλή έχουν εκλεγεί νομότυπα.

Η συνταγματική επιταγή ορίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει σε δύο επίπεδα: καταρχάς ως προς τη διενέργεια των εκλογών και κατά δεύτερον ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής. Σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο «εάν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση, θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό. Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιο τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη».

Κατά τη άποψη, εξάλλου, του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Κώστα Χρυσόγονου, κάθε εκλογέας ή και υποψήφιος βουλευτής μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά του κύρους των εκλογών αναφερόμενος στην περίπτωση των «Σπαρτιατών» και επικαλούμενος την απαγόρευση που θέτει ο εκλογικός νόμος ως προς την ανακήρυξη κόμματος του οποίου όχι φαινόμενη η ηγεσία αλλά έστω και η υποκρυπτόμενη αποτελείται από πρόσωπα καταδικασμένα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει στενό χρονικό όριο 15 ημερών από την ημέρα ανακήρυξης των βουλευτών προκειμένου να «τρέξουν» οι σχετικές διαδικασίες, ενώ την ετυμηγορία θα βγάλει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Το θέμα είναι ότι είναι πολλά τα «αν» που μαζεύονται και σε τέτοιες περιπτώσεις αυτό δεν προοιωνίζει ευτυχή κατάληξη. Όπερ μεθερμηνευόμενο, η κοινοβουλευτική μακροημέρευση του κόμματος «Σπαρτιάτες» αποτελεί για την ώρα terra incognita –άγνωστη γη– που λένε οι Λατίνοι, με τις πιθανότητες πάντως να μοιάζουν δυστυχώς υπέρ τους…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα