Αλ Πατσίνο, Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί, Άρια Σαγιονμάα: «Θα μας λείψεις, Μίκη…»

Τρεις προσωπικότητες της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής αποχαιρετούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο χολιγουντιανός σταρ Αλ Πατσίνο, ο Τούρκος μουσικός Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί και η Φινλανδή ερμηνεύτρια Άρια Σαγιονμάα, ανάμεσα σε τόσες άλλες διεθνούς ακτινοβολίας προσωπικότητες, εκφράζοντας τη θλίψη τους για τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη.

Αλ Πατσίνο: «Θα μας λείψει…»

Η αμερικανικής παραγωγής ταινία με τίτλο «Serpico», σε σκηνοθεσία του Σίντνεϊ Λιούμετ και σενάριο που στηρίχτηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Πήτερ Μάας, αναφέρεται στην πραγματική ιστορία του αξιωματικού της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Φρανκ Σέρπικο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Σέρπικο είχε καταγγείλει τη διάχυτη διαφθορά στο αστυνομικό σώμα της Νέας Υόρκης, γεγονός που τον έφερε σε σύγκρουση με τους συναδέλφους του που επωφελούνταν από τη «βρωμιά» που επικρατούσε.

Η ταινία γυρίστηκε το 1973. Αρχικά δεν υπήρχε σκέψη για μουσική επένδυση.

«Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή διάβασα στις εφημερίδες για την αποφυλάκιση του Μίκη Θεοδωράκη, του σπουδαίου αυτού Έλληνα συνθέτη -μόλις είχε βγει από τη φυλακή. Ήξερα ότι εκείνα τα χρόνια οι αριστεροί στην Ελλάδα βρίσκονταν υπό διωγμό από το ακροδεξιό καθεστώς της χούντας. Δεν είχα άλλη επιλογή: αμέσως έτρεξα στο Παρίσι να τον βρω», είχε δηλώσει σχετικά ο σκηνοθέτης,  Λιούμετ.

Εκείνη την περίοδο, ο Θεοδωράκης επρόκειτο να ξεκινήσει περιοδεία στις ΗΠΑ, κι έτσι είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα rough cut του «Σέρπικο».

«Η ταινία είναι… υπέροχη, αλλά δεν της χρειάζεται η μουσική – δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτήν!» αναφώνησε με το τέλος της προβολής.

Τώρα ήταν ο Λιούμετ που αντιτάχθηκε: «Μίκη μου, σε παρακαλώ, σκέψου τη θέση μου! Ο Ντίνο θα ξετρελαθεί αν ένας συνθέτης του δικού σου βεληνεκούς βάλει την υπογραφή του στο σάουντρακ και τότε ίσως μπορέσουμε να τη “γλιτώσουμε” με ένα μίνιμουμ μουσικής περίπου δέκα λεπτών».

Τότε, ο Μίκης έβγαλε μια κασέτα από την τσέπη του. «Πριν από κάποια χρόνια έγραψα αυτό το χαριτωμένο τραγουδάκι. Πιστεύεις ότι θα μπορούσα να ζητήσω –ξέρω ’γώ…– 75.000 δολάρια γι’ αυτό;» τον ρώτησε δίνοντάς του το τραγούδι «Δρόμοι παλιοί» σε στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη.

Κι έτσι συμφώνησαν και η υπέροχη μελωδία συνδέθηκε με τον Φρανκ Σέρπικο.

«Θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη μουσική του για την ταινία “Serpico”. Ήταν στο γραφείο του παραγωγού στο Μανχάταν, στον 16ο όροφο, με θέα τον νυχτερινό ουρανό φωτισμένο, και εκείνος έπαιζε το μουσικό θέμα της ταινίας», ανέφερε ο Αλ Πατσίνο στο Mega όταν έμαθε για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη. Και πρόσθεσε: «Και ήξερα, όταν άκουσα τη μουσική του εκείνο το βράδυ… στην πραγματικότητα είπα “το ’χει, έχει την ταινία… το ’πιασε… ουάου”. Αυτή είναι η ανάμνηση μου! Όπως βέβαια και η μουσική για τον Ζορμπά καθώς και για άλλα μουσικά θέματα ταινιών που έγραψε στην καριέρα του. Τι χάρισμα… Θα μας λείψει και θα τον θυμόμαστε για πάντα!»

Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί: «Νιώθω ένα μεγάλο κενό στη ζωή μου»

«Νιώθω ένα μεγάλο κενό στη ζωή μου», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο σπουδαίος Τούρκος μουσικός Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί, ο οποίος παρέστη στο ύστατο «χαίρε» του ελληνικού λαού στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο άνθρωπος που δούλεψε μαζί του για να φέρουν τους δυο λαούς πιο κοντά μέσα από τον Πολιτισμό, με την Ελληνοτουρκική Φιλία.

«Έρχομαι από την Τουρκία αντιπροσωπεύοντας τους προοδευτικούς ανθρώπους της, οι οποίοι σέβονται και ευγνωμονούν και αγαπούν τον Μίκη. Είμαι πολύ στενοχωρημένος, ύστερα από 40 χρόνια συνεργασίας και τόσες πολιτικές και μουσικές δραστηριότητες, νιώθω ένα μεγάλο κενό στη ζωή μου τώρα. Είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος. Για μένα ο Μίκης ήταν ο δάσκαλός μου, ο μεγαλύτερος αδελφός μου, ο καλός μου φίλος, ήταν τα πάντα…», δήλωσε ο 75χρονος Ομέρ Ζουλφού Λιβανελί.

Ο Λιβανελί τράβηξε φωτογραφίες μέσα από τη Μητρόπολη την ώρα της εξόδιας ακολουθίας, αλλά και βίντεο από το προαύλιο όπου περίμενε ο κόσμος χειροκροτώντας και τραγουδώντας.

«Η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη γίνεται στην εκκλησία της Μητρόπολης. Πολύ λίγα άτομα επιτράπηκαν να μπουν. Έξω στη βροχή, ο κόσμος τραγουδά τα τραγούδια του, οι ιερείς ψάλλουν στην εκκλησία. Είμαστε στην τελετή με τον Γιώργο Παπανδρέου και τη Μαρία Φαραντούρη…» ανέφερε στο Twitter όπου ανέβασε τις φωτό και τα βίντεο.

Άρια Σαγιονμάα: «Πενθούμε όσο και οι Έλληνες»

«Δούλεψα σχεδόν 50 χρόνια με τη μουσική του Μίκη, την οποία έφερα στις σκανδιναβικές χώρες, στη φινλανδική και στη σουηδική γλώσσα. Έτσι η μουσική του Θεοδωράκη και όλη η Ελλάδα ήρθαν εξαιρετικά κοντά μας στον βορρά και πενθούμε όσο και οι Έλληνες. Ήρθα να δείξω σεβασμό, να πενθήσω μαζί σας στην Ελλάδα. Δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρετε χωρίς τον Μίκη. Ο Μίκης, όσο ζούσε, έδωσε στην Ελλάδα ταυτότητα. Είμαστε πολύ στενοχωρημένοι και λυπημένοι, όμως έχουμε τη μουσική του και στη Φινλανδία και στη Σουηδία. Πενθούμε μαζί σας», δήλωσε η Άρια Σαγιονμάα λίγο μετά το προσκύνημά της στη σορό του αγαπημένου της Έλληνα συνθέτη.

Η φιλανδικής καταγωγής Άρια Σαγιονμάα είναι μία από τις κυριότερες καλλιτέχνιδες και τραγουδίστριες της Σκανδιναβίας, μια πραγματική σταρ σ’ όλες τις περιοχές όπου μιλούν τα φιλανδικά, από την ανατολή έως και την Ακτή του Ατλαντικού στη Νορβηγία. Έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια άλμπουμ. Έχει επίσης πρωταγωνιστήσει σε ταινίες και μιούζικαλ που γράφτηκαν ειδικά γι’ αυτήν.

Πρόκειται για τη σκανδιναβική φωνή του Μίκη Θεοδωράκη. Η Άρια Σαγιονμάα θεωρείται μια σπουδαία ερμηνεύτρια του Θεοδωράκη εκτός Ελλάδας. Ήταν η σολίστ και η μόνη μη Ελληνίδα στην παγκόσμια περιοδεία του. Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής της ζωής στη μουσική του και τον έχει κάνει γνωστό σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες. Μπορεί κανείς να πει ότι η Άρια κατάφερε να δημιουργήσει μια «τάση Θεοδωράκη», η οποία κατέληξε σε πολλές συναυλίες με εισιτήρια που προπωλούνταν εξ ολοκλήρου και με τις επιτυχημένες ηχογραφήσεις που ακολουθούσαν.

Ζητήθηκε από την Άρια να ερμηνεύσει ένα τραγούδι του Θεοδωράκη, το «Sången om frihet», στην κηδεία του πρωθυπουργού της Σουηδίας Olof Palme μετά τη δολοφονία του. Πολλοί τη θυμούνται από αυτή τη συγκεκριμένη ερμηνεία του Θεοδωράκη.

Επίσης, συμμετείχε στην πρώτη εκτέλεση του «Canto General» του Pablo Neruda σε μουσική του Θεοδωράκη, ένα μεγάλο ορατόριο με χορωδία και δύο σολίστες. Μάλιστα, ένα τραγούδι γράφτηκε ειδικά για εκείνη.

Εξάλλου ήταν ερωτευμένη με τον συνθέτη που γνώρισε ως φοιτήτρια μόλις 23 χρόνων, αν και εκείνος δεν το έμαθε παρά το 2004 με την έκδοση του βιβλίου της με τίτλο «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται» (μετ. Α. Κονιδάρη, εκδ. Ιανός), το οποίο μάλιστα ο Μίκης είχε προλογίσει.

Αυτές τις μέρες, ήλθε στην Αθήνα για να αφήσει το δικό της λουλούδι στη σορό εκείνου που επί τόσα χρόνια θεωρούσε μέντορά της και όχι μόνο…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα