Αλλάζει τακτική το ΔΝΤ

Νέα στρατηγική διασώσεων που θα προβλέπει επιβολή ζημιών στους ομολογιούχους, φέρεται να προωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα New York Times.

Όπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, το ΔΝΤ είναι πεπεισμένο ότι η Ευρώπη έσφαλε αναγκάζοντας τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία να σηκώσουν όλο το βάρος της ανάκαμψης μόνες τους και προωθεί σχέδιο που θα προβλέπει την άμεση επιβολή ζημιών στους ομολογιούχους την επόμενη φορά που χώρα της ευρωζώνης ζητήσει βοήθεια.

«Λαβωμένο» από την λανθασμένη εκτίμηση του βάθους της ελληνικής ύφεσης και την άρνηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να διαγράψουν μέρος των ελληνικών δανείων που έχουν στην κατοχή τους, το ΔΝΤ επιδιώκει μια πιο επιθετική προσέγγιση στην αναδιάρθρωση χρεών προσπαθώντας να αμβλύνει τα προβλήματα που ανακύπτουν από την γερμανικού τύπου λιτότητα.

Η  πρόταση – που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο του παρασκηνιακού σχεδιασμού από κορυφαίους οικονομολόγους και νομικούς – όπως είναι φυσικό δέχεται σθεναρή αντίσταση, όχι μόνο από τα ισχυρά παγκόσμια τραπεζικά lobby αλλά και από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρώπης, και τελευταία από την αμερικανική κυβέρνηση που είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου.

Όπως τονίζει η εφημερίδα,  παρά τις σκληρές διαπραγματεύσεις από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για το εάν θα μοιραστούν οι επενδυτές το βάρος των διασώσεων μαζί με τους φορολογούμενους, οι μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες φέρεται να έχουν αποδεχθεί τις έντονες προειδοποιήσεις από επενδυτές και τραπεζίτες πως η νέα στρατηγική διασώσεων που προωθεί το ΔΝΤ θα ταράξει τις , εύθραυστες ακόμα, πιστωτικές αγορές στην Ευρώπη.

Της ομάδας όσων αντιτίθενται στην πρόταση του ΔΝΤ, ηγείται η Γερμανία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη θεωρούν πως το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων το 2012 αποτελεί μεμονωμένη και μοναδική περίπτωση και ερμηνεύουν οποιαδήποτε απόκλιση από την βασική τους αρχή – πως η μείωση του χρέους έρχεται αποκλειστικά μέσα από την επίπονη συνταγή της περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων – ως μια «απόδραση» από την δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Σημειώνεται ότι την εν λόγω πρόταση υπέβαλλε μια ομάδα κορυφαίων αξιωματούχων του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον πρώτο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΝΤ, David Lipton.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα