Αμετανόητοι χαρτογιακάδες

Παρά το γεγονός, ότι εγκαλούμενοι είναι οι ίδιοι για την συνταγή που ακολούθησαν μέσω των Μνημονίων στις χώρες που έλαβαν οικονομική βοήθεια οι ανώτεροι υπάλληλοι της τρόικας έδειξαν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα ενώπιων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Σερβάς Ντερούζ και Κλάους Μαζούχ, κάθισαν «στο σκαμνί» προκειμένου να απολογηθούν, σε δημόσια ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την πολιτική της Τρόικας που εφαρμόζεται μέσω των Μνημονίων, στις χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική βοήθεια.

Ωστόσο, αντί να δώσουν εξηγήσεις -τουλάχιστον ως προς το ζήτημα της Ελλάδας- έριξαν τις ευθύνες στη χώρα μας και μάλιστα είπαν πως θα πρέπει να έρθουν και νέα μέτρα. Από την ακρόαση, πάντως, δεν συμμετείχε το ΔΝΤ το οποίο αρνήθηκε να παρευρεθεί στην διαδικασία.

Από τα όσα δήλωσαν, πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών αυτό που προκύπτει είναι πως οι σκληρές απαιτήσεις τους από την Ελλάδα δεν σταματούν και στις νέες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσουν και νέα μέτρα.

Τόσο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν όσο και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ υπερασπίστηκαν την πολιτική τους και τα Μνημόνια, ρίχνοντας τις ευθύνες για τα λάθη στα στατιστικά στοιχεία που τους δόθηκαν για την ελληνική οικονομία, στις καθυστερήσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και στις πολιτικές κρίσεις που μαστίζουν κατά καιρούς τη χώρα μας.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, υποστήριξε ότι το μοντέλο της Τρόικα έχει ανέφερε ότι αποφεύχθηκε η άτακτη χρεοκοπία των χωρών που επλήγησαν από την κρίση και πως στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, με εξαίρεση την Κύπρο, προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη από το 2014. Ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διασωθείσες χώρες και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Ντερούζ τόνισε ότι είναι δύσκολο να κάνει κανείς ασφαλείς οικονομικές προβλέψεις, αυτήν την περίοδο, λόγω της υψηλής αβεβαιότητας που ακόμα υπάρχει στις αγορές.

Ένας από τους βασικούς λόγους του υψηλού κόστους προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, της χαμηλής παραγωγικότητας και της εκτίναξης της ανεργίας, ήταν κατά τον κ. Μαζούχ, η καθυστερημένη εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Όπως είπε, η ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ξεκάθαρη από την πολιτική ηγεσία, ενώ υπήρχε απροθυμία να αντιμετωπιστούν ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα. Αναφερόμενος στα «επιτεύγματα» της Ελλάδας μεταξύ του 2009-2012, ο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από φέτος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα