ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑΣ: Ψήφος εμπιστοσύνης και με τον… (αμερικανικό) νόμο

Η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο της για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή

Νόμος του αμερικανικού Κράτους έγινε το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τον γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση» και το οποίο αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο της για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Αθήνα, η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί αντανάκλαση του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το νομοσχέδιο που εισήχθη ως τροπολογία στον προϋπολογισμό, δίνει ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλεια στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την θωράκιση, τα συμφέροντα και τον ελληνικό γεωπολιτικό ρόλο. Πόθεν προκύπτει αυτή η εκτίμηση της ελληνικής πλευράς; Από την «αποδελτίωση» πτυχών του νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων:

>>Αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας του East Med Act. Προσθέτει μάλιστα, την προσήλωση των ΗΠΑ στην ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας στον απόηχο και της επιστολής Μπλίνκεν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό που ακολούθησε τις υπογραφές για την πενταετή επέκταση της Συμφωνίας.

>>Αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του σχήματος 3+1 για την περιφερειακή συνεργασία, κάνοντας λόγο για επέκταση της ατζέντας του και σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, εκτός από τον ενεργειακό. Επί του προκειμένου το αμερικανικό ν/σ προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας 6 μελών Κοινοβουλίου από Ελλάδα, ΗΠΑ, Κύπρο και Ισραήλ, που θα παρακολουθεί τις εργασίες του σχήματος 3+1 και θα πραγματοποιεί συναντήσεις με τις συμμετέχουσες στο σχήμα κυβερνήσεις για θέματα της ατζέντας του.

>>Κάνει μνεία της ανανέωσης της Συμφωνίας για 5 χρόνια ως παράγοντα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

>>Μιλά για την ανάγκη να πραγματοποιούνται κοινές ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την θαλάσσια ασφάλεια.

>>Υποστηρίζει έργα υποδομών στην Ελλάδα, όπως ναυπηγεία και λιμάνια.

>>Στηρίζει την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και κυρίως των 8 αεροσκαφών που έχουν κατασκευαστεί, αλλά δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία, λόγω της αποβολής της από το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2019, ως συνέπεια για την αγορά του συστήματος των ρωσικών S-400.

Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και των ΗΠΑ (σ.σ. κάτι που όπως έχει επισημάνει η «Α» έχει ενοχλήσει τη Ρωσία), στο νομοσχέδιο γίνεται, εξάλλου, αναφορά στη σκοπιμότητα άμεσης δανειοδότησης από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων, με παράλληλη στήριξη της παράδοση πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα