«Aν ήξεραν οι Έλληνες τι συμβαίνει στη Μόρια, δεν θα ένιωθαν χαρούμενοι»

Η Διεθνής Αμνηστίας κάνει έκκληση για άμεση μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Την χώρα μας επισκέπτεται από χθες Παρασκευή (5/10) ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού, και τα όσα είδε δεν περιποιούν τιμή ότι για τους φιλοξενούμενους «φτωχοδιαβόλους» που έψαξαν μια διέξοδο ζωής, ούτε φυσικά για την Ελλάδα που σηκώνει το δυσανάλογο βάρος της φιλοξενίας τους.

«Ό,τι είδα στη Μόρια, στη Λέσβο χθες, ήταν σοκαριστικό. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα, αν ήξεραν τι ακριβώς συμβαίνει δεν θα ένιωθαν χαρούμενοι γι΄ αυτό» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του ο Κ. Ναϊντού για τα όσα είδε να διαδραματίζονται στην Μόρια.

Σύμφωνα με τον γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας, το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος είναι η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, εξηγώντας μεταξύ άλλων «η φτωχότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. η Ελλάδα) παίρνει το μεγαλύτερο βάρος. Χρειάζεται να κατανεμηθεί το βάρος του προσφυγικού σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα».

Ειδικότερα Κ. Ναϊντού προτείνει άμεση μεταφορά των προσφύγων από τα ελληνικά νησιά στην ενδοχώρα και κατανομή του προσφυγικού βάρους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

 

Όπως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

Κάνοντας μία συνολική αποτίμηση του προσφυγικού ζητήματος, ο γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστίας συνέκρινε τις προσφυγικές ροές με το κύμα των Ευρωπαίων που εκτόπισε από τις εστίες του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και υπογράμμισε:

«Κανένας υπεύθυνος γονιός δεν θα ρισκάρει να μεταφέρει τα παιδιά του σε μία βάρκα (…). Κανένας δεν θέλει να είναι πρόσφυγας. Η μακροπρόθεσμη λύση στην προσφυγική κρίση, είναι να σπάσουμε τα όρια του διχασμού και να “απομακρύνουμε” τις αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις».

Ο Κ. Ναϊντού έκανε, τέλος, και μία αναφορά στα δικά του βιώματα, λέγοντας ότι είναι ένας άνθρωπος «που εγκατέλειψε την πατρίδα του στα 22 του για να σπουδάσει. Ήταν τραυματική σαν εμπειρία. Κι όταν επιστρέφω σπίτι και συναντώ την οικογένειά μου ξανά, τους φίλους μου, μυρίζω την πατρίδα μου, είναι ξανά τραυματικό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα