Καθημερινή ενημέρωση

Αναβαθμίζεται η συνεργασία των Αστυνομιών Ελλάδας – Σερβίας

Σημαντικές επαφές είχε κατά τη διήμερη παραμονή του στη Σερβία ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Nebojsa Stefanovic.

Ο κ. Τόσκας επισκέφθηκε τον πύργο Νεμπόισα, τόπο κράτησης και εκτέλεσης του Ρήγα Φεραίου, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο με τον ανδριάντα του Νεομάρτυρα, σε κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της σερβικής κυβέρνησης, οι δύο υπουργοί διεμήνυσαν ότι τα υπουργεία Εσωτερικών της Ελλάδας και της Σερβίας θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να εντείνουν τη συνεργασία στους τομείς της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών εγκλήματος, καθώς και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Τα αποτελέσματα των σχετικών ενεργειών προβλέπεται να παρουσιαστούν μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο κ. Stefanovic ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση αρχών της να μην αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και για τον σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Επεσήμανε ότι με τον κ. Τόσκα συζήτησε επίσης τα περαιτέρω βήματα στην πορεία της Σερβίας προς την Ε.Ε., για την οποία η Σερβία έχει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας. Προσέθεσε ότι θέμα συζήτησης ήταν και η συνεργασία στον τομέα των φυσικών καταστροφών, κάτι που αποτελεί κοινό πρόβλημα και όπου μόνο μια άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση μπορεί να εγγυηθεί τη διάσωση των ανθρώπων. Τόνισε δε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για αρκετές συγκεκριμένες συμφωνίες» και ότι «στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων φέτος στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί».

Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε λόγος για την κατάσταση στην περιοχή, συζητήθηκαν οι κίνδυνοι και οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, ενώ έγινε μνεία και στην αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα των αστυνομικών, πυροσβεστικών υπηρεσιών και άλλων δυνάμεων που διαθέτουν τα υπουργεία Εσωτερικών. Τόνισε ότι η Σερβία είναι φίλη χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις, ότι και οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και στο οποίο συνεχώς εμφανίζονται απειλές και κίνδυνοι, ενώ υπογράμμισε ότι «το καθήκον όλων μας είναι να εργαστούμε για τη βελτίωση της κατάστασης προς όφελος των πολιτών μας».

Διαβάστε επίσης