Ανάλυση: Στο πρώτο γκολ της Πόρτο το βασικό λάθος είναι του Σεμέδο, όχι του Μπουχαλάκη (video)

Ο Ολυμπιακός έχασε 2-0 από την Πόρτο για το Champions League “από δικά μας λάθη”, είχε ο προπονητής του Πέδρο Μαρτίνς. Κι όλων το μυαλό πήγε στην άτυχη στιγμή του Μπουχαλάκη, όπου το ένα πόδι βρίσει το άλλο και η μπάλα πάει σε αντίπαλο.

Αυτό είναι ένα ατομικό λάθος. Ωστόσο, υπάρχει και κάτι πιο ουσιώδες κι αφορά στο συνολικό λάθος της άμυνας στη φάση του πρώτου γκολ.

Φέρτε στο μυαλό σας τη φάση. Ο Σα πασάρει στον Σεμέδο, αυτός την δίνει στον Μπουχαλάκη. Εκεί την στιγμή, υπάρχουν τέσσερις παίκτες του Ολυμπιακού μέσα και γύρω από την περιοχή και ισάριθμοι της Πόρτο!

Όταν ο Σεμέδο πασάρει, κάποιος της Πόρτο τρέχει να μαρκάρει τον Μπουχαλάκη. Να τον αναγκάσει να κάνει λάθος, όπως κι έγινε.

Το ακόμα μεγαλύτερο λάθος του Σεμέδο, είναι ότι αντί να μείνει σταθερός στη θέση του ή νε μετακινηθεί προς την περιοχή του Σα, προσπάθησε να φύγει μπροστά, για να ξαναπάρει την μπάλα απο τον Μπουχαλάκη. Λάθος μεγάλο.

Ο Σεμέδο, βλέποντας τους τέσσερις της Πόρτο να πλησιάζουν, έπρεπε να κάνει το εξής απλό. Να απομακρύνει την μπάλα στην πλάγια γραμμή, όπου το σενάριο προέβλεπε να υπάρχει παίκτης εκεί του Ολυμπιακού.

Αυτός είναι κανόνας, πλέον, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, πως όταν μια ομάδα πρεσάρει την αντίπαλη περιοχή, η μακρινή μπαλιά στα πλάγια είναι μονόδρομος. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος ν γίνει λάθος, όπως κι έγινε.

Αυτό το πρέσινγκ στην αντίπαλη περιοχή ήταν κι αυτό μία εφεύρεση του Πεπ Γκουαρντιόλα, όταν ήταν προπονητής στην Μπαρτσελόνα. Αλλά όταν τον μιμήθηκαν οι αντίπαλοι προπονητές κι έκαναν το ίδιο στην Μπαρτσελόνα, αυτός είχε τα “εργαλεία” ν’ ανταπεξέλθει. Τον Ινιέστα, τον Τσάβι, τον Μπούσκετς.

Δείτε το video

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα