Αναπόφευκτη η κλιμάκωση των μέτρων για την πανδημία

Έκπληξη θα είναι να παραμείνουν ως έχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όχι το να πάμε σε υβριδικές απαγορεύσεις

Η άνιση όπως αποδεικνύεται τουλάχιστον προς ώρας μάχη με την πανδημία συνεχίζει να δοκιμάζει όχι μόνο τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και την ανθεκτικότητα των δεσμεύσεων πλείστων όσων κυβερνητικών στελεχών επιμένουν ότι δεν πρόκειται να ξαναδούμε καθολικό κλείσιμο της οικονομίας ως ανάχωμα στη μεγάλη διασπορά του φονικού κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Πέρα από την viral πλέον δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι lockdown δεν θα εφαρμοστεί ακόμη κι αν κάθε 24ωρο έχουμε 10.000 νέα κρούσματα, δεν υπάρχει ημέρα που δεν θα βγει ένας «γαλάζιος» υπουργός να ξορκίζει το… επάρατο ενδεχόμενο. Το έκανε –και δικαίως– η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να «κάψει» εν τη γενέσει του το ομολογουμένως ακραίο fake news ότι δήθεν έχει προαποφασιστεί κλείσιμο των σχολείων στις 15 Νοεμβρίου. To απογείωσε, τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πει «όχι» στην επιβολή γενικού lockdown ακόμη κι αν αυτό αποτελέσει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Προφανώς δεν πρόκειται για πολιτική ανεντιμότητα και εσκεμμένη αναλήθεια αλλά για ξεκαθάρισμα της κυβερνητικής προτεραιότητας να μην διασαλευτεί η πορεία επιστροφής στην αναπτυξιακή κανονικότητα και να πάψουν να τιμωρούνται οι πολίτες που μέσω του εμβολιασμού τους επέδειξαν την ύψιστη κοινωνική ευθύνη.

Το έργο όμως δεν δείχνει να έχει happy end δεδομένου ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δείχνει να χειροτερεύει αντί να καλυτερεύει κάθε 24ωρο που περνά. Νομοτελειακά, επομένως, η κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με την εξής αντίφαση: να εκτοξεύονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (διασωληνωμένοι, θάνατοι) αναγκάζοντας την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα να πει ότι η αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλειών θα οδηγήσει σε εξάντληση των κλινών ΜΕΘ και σε αναγκαστική διαλογή ασθενών, αλλά μερικές ημέρες αργότερα να εμφανίζεται η ίδια υπουργός να λέει ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσει η κυβέρνηση τον κόσμο στα σπίτια του.

Και το ερώτημα είναι απλό: σε μόλις 48 ώρες οι νέες λοιμώξεις που διαγνώστηκαν τη Δευτέρα 8/11 και την Τρίτη 9/11 αθροίζουν σχεδόν 16.000 κρούσματα (7.335 + 8.613 διαγνώσεις). Με την αισιόδοξη εκδοχή του να βρίσκεται ο δείκτης θετικότητας (Rt) στην περιοχή του 1,30-1,35 αυτά τα 16.000 κρούσματα θα μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε περισσότερους από 21.000 συμπολίτες τους.

Πόσοι, λοιπόν, από τους δυνητικά ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία και πόσοι εξ αυτών ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ; Και εν τέλει ποιο κρατικό υγειονομικό σύστημα ανά τον κόσμο μπορεί να αντέξει τέτοια νούμερα; Σχεδόν κανένα είναι η απάντηση.

Υπό αυτό το πρίσμα το δίλλημα αργά η γρήγορα θα τεθεί επιτακτικά: αναμένουμε να αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα και προσθαφαιρούμε στο μείγμα τους ή «(ξανα)μένουμε σπίτι» υβριδικά, τοπικά, μόνο οι ανεμβολίαστοι ή όπως αλλιώς εκτιμηθεί; Αυτό που δεν χωρά αμφισβήτηση είναι η κλιμάκωση στο πιο αυστηρό τους η κατάσταση επιδεινωθεί καθώς στο Μαξίμου ξέρουν ότι δεν υπάρχουν ευχάριστες μέθοδοι αλλά ευχάριστα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα