Ανάστατος ο πλανήτης από το αμερικανικό χτύπημα στη Συρία

Aνάστατος είναι ο πλανήτης μετά το χτύπημα στη Συρία τα ξημερώματα του Σαββάτου. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του, Βρετανία και Γαλλία, επιτέθηκαν με πυραύλους που αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση Άσαντ.

Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν επί μία ώρα εναντίον του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Βρετανία έστειλαν ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» στον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, ενώ το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την όλη επιχείρηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη στρατιωτική επιχείρηση μαζί με την Γαλλία και τη Βρετανία.

Δήλωσε ότι διέταξε επιθέσεις ακριβείας ενάντια σε εγκαταστάσεις χημικών όπλων στη Συρία.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», δήλωσε ο Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του Αλ Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.

«Αυτή τη φορά, οι σύμμαχοί μας και εμείς πλήξαμε πιο δυνατά.

“Στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Άσαντ και τους υπαρχηγούς του: δεν πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλη επίθεση με χημικά όπλα επειδή θα πρέπει να λογοδοτήσουν», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο αρχηγός του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Τζο Ντάνφορντ δήλωσε πως οι δυτικές δυνάμεις έπληξαν στις 04.00 (ώρα Ελλάδας) τρεις στόχους που συνδέονται με το συριακό πρόγραμμα χημικών όπλων, τον έναν κοντά στη Δαμασκό και τους δύο άλλους στην περιοχή της Χομς, στην κεντρική Συρία.

Τα πλήγματα αυτά «τελείωσαν» στις 05.00 (ώρα Ελλάδας) πρόσθεσε ο στρατηγός Ντάνφορντ διευκρινίζοντας πως δεν υπήρξαν αμερικανικές απώλειες.

Πάντως σύμφωνα με τοπικές πηγές, οι βάσεις-στόχοι των πυραυλικών επιθέσεων είχαν εκκενωθεί, έπειτα από ρωσική προειδοποίηση.

Ο αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου στρατηγός Φρανσουά Λεκουάντρ, ήταν παρών κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια άλλη επιχείρηση και διευκρίνισε πως οι σύμμαχοι φρόντισαν να αποφύγουν να πλήξουν τις ρωσικές δυνάμεις, που έχουν μεγάλη παρουσία στη χώρα, και πως η Μόσχα δεν είχε ειδοποιηθεί εκ τον προτέρων για την επέμβαση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως κανένα από τα δυτικά πλήγματα στη Συρία δεν σημειώθηκε κοντά στις βάσεις της αεροπορίας και του ναυτικού που διατηρεί η Ρωσία στο συριακό έδαφος.

«Κανένας από τους πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τους συμμάχους τους δεν μπήκε στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας που προστατεύει τις εγκαταστάσεις στην Ταρτούς και τη Χμέιμιμ», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

 

Πώς έγινε η επίθεση

Με καταδιωκτικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πυραύλους έγινε η επίθεση.

Το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων ανέθεσε την αποστολή των βομβαρδισμών σε καταδιωκτικά Rafale, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Το Λονδίνο χρησιμοποίησε τέσσερα καταδιωκτικά αεροπλάνα Tornado GR4 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας εξοπλισμένα με πυραύλους Storm Shadow.

Οι ΗΠΑ εκτόξευσαν «διάφορους τύπους πυρομαχικών», μεταξύ των οποίων πυραύλους κρουζ Τόμαχοκ.

Σύμφωνα με το Fox News, χρησιμοποιήθηκαν επίσης βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας δράσης B-1.

Η Συρία υποστηρίζει ότι μαζί με τους συμμάχους της «απορρόφησε» την επίθεση από τις δυνάμεις της Δύσης, ενώ οι στόχοι που επλήγησαν είχαν εκκενωθεί πριν από μέρες, χάρη σε ρωσική προειδοποίηση.

«Απορροφήσαμε το πλήγμα», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει τη Δαμασκό.

«Είχαμε μια έγκαιρη προειδοποίηση για το πλήγμα από τους Ρώσους και όλες οι στρατιωτικές βάσεις είχαν εκκενωθεί πριν από λίγες ημέρες.

“Περίπου 30 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν κατά την επίθεση και το ένα τρίτο απ’ αυτούς καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι πλέον γίνεται εκτίμηση των υλικών ζημιών.

Ρωσία: 71 από τους 103 δυτικούς πυραύλους αναχαίτισε η Δαμασκός

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως η συριακή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει 71 από τους συνολικά 103 πυραύλους Κρουζ που εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος.

«Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των (αντιαεροπορικών) συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι.

Ο στρατηγός Ρουντσκόι δήλωσε ακόμη πως η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα S-300 τη Συρία και άλλες χώρες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αμερικανικές ενέργειες στη Συρία έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή.

Η κατάσταση στη Δαμασκό και τις άλλες πόλεις της Συρίας είναι τώρα ήρεμη, σημείωσε ο Ρώσος στρατηγός.

Πούτιν: Εχθρική πράξη

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική πράξη» κατά ενός ξένου κράτους.

Σημείωσε μάλιστα πως συνιστά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς η επιχείρηση δεν είχε λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία χτύπησαν μια χώρα στην οποία η Ρωσία βοηθά το καθεστώς να καταπολεμήσει την τρομοκρατία» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ούτε Ρώσοι, ούτε Σύροι εμπειρογνώμονες επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό περί χημικής επίθεσης από το καθεστώς Άσαντ στην πόλη Ντούμα» συνέχισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος καταδίκασε σθεναρά τα αμερικανικά πυραυλικά χτυπήματα κατά της Συρίας, τα οποία όπως είπε «επιδεινώνουν την ανθρωπιστική καταστροφή, προσβάλλουν τον άμαχο πληθυσμό και συνωμοτούν με την τρομοκρατία».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έπληξαν πολιτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, παραβιάζοντας τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο, είπε ο Πούτιν, τονίζοντας πως με αυτές τις ενέργειες, η Ουάσιγκτον προωθεί ένα νέο κύμα αιτούντων άσυλο από τη Συρία αλλά και ολόκληρη την γύρω περιοχή.

Ο Πούτιν τόνισε ακόμη, ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία έχει καταστρεπτική επίδραση σε ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων.

” Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας”

«Ο συριακός λαός δοκιμάσθηκε πρώτα από την «Αραβική άνοιξη», μετά από το Ισλαμικό Κράτος, τώρα από έξυπνους αμερικανικούς πυραύλους.

»Η πρωτεύουσα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης, που προσπαθεί επί χρόνια να επιβιώσει υφιστάμενη μια τρομοκρατική επιδρομή, δέχθηκε επίθεση», έγραψε στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Πρέπει να είσαι πολύ ανώμαλος για να επιτεθείς στην πρωτεύουσα της Συρίας ακριβώς τη στιγμή που είχε μια ευκαιρία για ένα ειρηνικό μέλλον», πρόσθεσε.

Μέι: Δίκαι και νόμιμη επίθεση

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η Τερέζα Μέι από το χτύπημα στη Συρία κάνοντας λόγο για δίκαιη και νόμιμη επίθεση.

“Η επίθεση των αμερικανικών, βρετανικών και γαλλικών δυνάμεων ήταν επιτυχής, δήλωσε αρχικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός που υπεραμύνθηκε της απόφασής της να εμπλακεί στην επιχείρηση.

«Οταν απειλούνται οι παγκόσμιοι κανόνες και τα στάνταρντ που μας κρατούν ασφαλείς, τότε πρέπει να αντιδράσουμε και να τα υπερασπιστούμε. Αυτό κάναμε πάντα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Η επιχείρηση δεν αφορά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, υπογράμμισε. «Ηταν ένα περιορισμένο, στοχευμένο, αποτελεσματικό χτύπημα με ξεκάθαρα όρια, που θα υποβαθμίσει την ικανότητα του καθεστώτος για έρευνα, ανάπτυξη και χρήση χημικών όπλων», συμπλήρωσε η Μέι.

Η επίθεση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την περσινή που είχαν κάνει οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και σχεδιασμένη έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ικανότητα του καθεστώτος Ασαντ να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, σημείωσε.

Οταν ρωτήθηκε αν το μήνυμα που έστειλε η επιχείρηση αφορά μόνο τον Μπασάρ αλ Ασαντ ή και τη Ρωσία, απάντησε:

«Η ενέργεια χθες το βράδυ ήταν για την υποβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και προθυμίας του συριακού καθεστώτος να χρησιμοποιεί χημικά. Αυτό είναι μήνυμα και για άλλους ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα παρακολουθήσει άπραγη την χρήση χημικών όπλων με ασυλία».

Διευκρίνισε ότι το Λονδίνο δεν επικοινώνησε με τη Μόσχα πριν από την επίθεση, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν περίμενε 1-2 ημέρες μέχρι να υπάρχουν επίσημες αποδείξεις από τους ερευνητές για χημικά όπλα, σημείωσε ότι η επίθεση στη Ντούμα δεν είναι η μόνη που έχει πραγματοποιηθεί με τέτοια όπλα. «

Η Βρετανία αποφάσισε να δράσει όχι μόνο για την πρόσφατη επίθεση αλλά και για εκείνες που έχουν προηγηθεί», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι έπρεπε η απάντηση να δοθεί έγκαιρα.

Οταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι οι Βρετανοί πολίτες μπορεί να διαφωνούν με την απόφασή της να εμπλακεί στην επιχείρηση, απάντησε ότι «Η αποδεκτή θέση της διεθνής κοινότητας είναι πως τα χημικά όπλα είναι απαγορευμένα και παράνομα. Είδαμε την υπονόμευση αυτού του διεθνούς κανόνα», ενώ έκανε αναφορά και στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα επί βρετανικού εδάφους εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, κάτι για το οποίο το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα.

H αντίδραση της Τουρκίας

Ανακοίνωση για το χτύπημα ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία εξέδωσε η Τουρκία, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών παίρνοντας θέση για την πυραυλική επίθεση.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας για την Συρία

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας. Η επιχείρηση εκφράζει τα συναισθήματα όλης της ανθρωπότητας”. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του Ερντογάν στην συντονισμένη επιχείρηση ΗΠΑ – Αγγλίας – Γαλλίας εναντίον της Συρίας.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης: «Η Τουρκία στηρίζει την επιχείρηση και θεωρεί ότι είναι μια αρμόζουσα απάντηση. Το καθεστώς του Άσαντ έχει επιτεθεί με χημικά εναντίον ανθρώπων«.

Στην ίδια -μακροσκελή- ανακοίνωση καταδικάζονται οι οποιεσδήποτε επιθέσεις με χημικά.

«Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτή την άποψη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα