Αναβλήθηκαν οι αγώνες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού λόγω κορωνοϊού

Η Ευρωλίγκα συνεχίζεται, όχι όμως για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκού που ξέμειναν από παίκτες λόγω κορωνοϊού. Ως εκ τούτου οι αγώνες Άλμπα Βερολίνου-Παναθηναϊκός, Ζάλγκιρις-Ολυμπιακός, αλλά και Αναντολού Εφές-Μπάγερν Μονάχου, όπως ανακοίνωσε η διοργανώτρια θα διεξαχθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ουσιαστικά, θέμα προσωρινού «λουκέτου» δεν τέθηκε ποτέ στην τηλεδιάσκεψη, που είχαν οι ομάδες-μέτοχοι (τα 11 κλειστά συμβόλαια, αλλά και οι Μπάγερν και Βιλερμπάν), καθώς το καλεντάρι είναι φορτωμένο και δεν δίνει τέτοια περιθώρια ευελιξίας.

Αυτό που θα αλλάξει στο πρωτόκολλο Covid-19 της διοργάνωσης είναι ο χρόνος, που θα μπαίνουν οι παίκτες σε καραντίνα. Από τις 14 ημέρες, που ίσχυε μέχρι τώρα σε κάθε κρούσμα, πλέον θα μειωθεί σε 7-10 μέρες για όσους παρουσιάζουν δύο διαδοχικά αρνητικά τεστ μέσα σε 48 ώρες (όπως συνέβη πρόσφατα στο ΝΒΑ), με την οριστική απόφαση να λαμβάνεται σε ψηφοφορία των ομάδων την Τρίτη.

Πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο, δεδομένου ότι αρκετές χώρες έχουν διαφορετικούς νόμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μπορεί να μη γίνονται σε κάποιες χώρες δεκτοί παίκτες, που δεν έχουν ολοκληρώσει μεγαλύτερο διάστημα απομόνωσης από τη στιγμή που βρέθηκαν θετικοί.

Παράλληλα, θα αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για να ορίζονται οι αγώνες που αναβάλλονται.

Με το ισχύον πρωτόκολλο προβλέπεται ότι μπορεί να υπάρξουν αναβολές αγώνων λόγω κρουσμάτων αν δεν υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ διαθέσιμοι παίκτες, αλλά κανένας αγώνας δεν μπορεί να αναβληθεί πάνω από τρεις φορές και όσες ομάδες ξεπερνούν το όριο και δεν βρίσκουν διαθέσιμη ημερομηνία, θα χάνουν το ματς με 20-0 με δική τους υπαιτιότητα. Επίσης, προβλέπεται ήττα με 20-0 για τις ομάδες, που δεν θα τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο πρώτο παράπτωμα και αποβολή τους από τη διοργάνωση στο επόμενο.

Σημειώνεται πως κανένας αναβληθείς αγώνας δεν θα μπορεί να διεξαχθεί μετά τις 14 Απριλίου (η κανονική περίοδος ολοκληρώνεται 7-8 Απριλίου και τα playoffs αρχίζουν 19-20 του μήνα). Μάλιστα, προβλέπεται και δυνατότητα διεξαγωγής αγώνα σε ουδέτερη έδρα, εφόσον παραστεί ανάγκη λόγω της πανδημίας.

Στην ακραία περίπτωση διακοπής της σεζόν, η βαθμολογία που υπάρχει τη στιγμή της διακοπής μπορεί να θεωρηθεί τελική τόσο για την ολοκλήρωση της περιόδου όσο και για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αν είναι απαραίτητο, οι ομάδες θα δώσουν τα εναπομείναντα/αναβληθέντα παιχνίδια για να υπάρχει ισορροπία στον αριθμό αγώνων που έχει δώσει κάθε ομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα