«Ανοιχτή σε διάλογο η Ελλάδα αρκεί η Τουρκία να αποσύρει το casus belli», λέει ο Ν.Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την ενημέρωση που παρείχε στα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής, κάλεσε για ακόμα μια φορά την Τουρκία να αποσύρει την απειλή πολέμου (casus belli).

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση παραμένει ανοικτή σε διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας για την μια διαφορά που αφορά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και την ΑΟΖ.

«Αυτονόητη προϋπόθεση επιτυχίας του διαλόγου είναι να εγκαταλειφθεί η απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδος. Να εγκαταλειφθεί το casus belli. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη η οποία κατά πλήρη παράβαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ απειλεί άλλη χώρα με πόλεμο και μάλιστα με την σημείωση ότι η απειλή διατυπώνεται αν η άλλη χώρα – η Ελλάδα – ασκήσει νόμιμο δικαίωμά της. Αυτό πρέπει να φύγει από την μέση. Δεν είναι δυνατό να δεχόμαστε ως λογική συνύπαρξης την απειλή πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι και για δικό της όφελος η απόσυρση του casus belli», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνσιε ότι η UNCLOS έχει κυρωθεί από την ΕΕ και σε άλλο σημείο είπε πως «η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει κάποια στιγμή αυτά που κατά καιρούς διακηρύσσει προς διάφορους συνομιλητές της. Ότι συνυπογράφει το διάλογο σε αυτό το πλαίσιο. Όχι διάλογο προσχηματικό βασισμένο σε γενικότητες».

Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι «θα πρέπει να εγκαταλειφθούν από πλευράς Τουρκίας οι προκλητικές και παράνομες ενέργειες τόσο στην περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ και να υπάρξει επανέναρξη διαλόγου στο μόνο αποδεκτό πλαίσιο για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Τέλος, για την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μεταξύ των οποίων η Αλβανία και η Βόρειος Μακεδονία είπε μεταξύ άλλων πως «η ευρωπαϊκή προοπτική οποιασδήποτε χώρας σημαίνει τήρηση της αιρεσιμότητας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα