Από τη συμφωνία μέχρι την εκταμίευση των χρημάτων

Το βράδυ της Τετάρτης κρίνεται η τύχη της Ελλάδας, με τους ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουν δώσει τελεσίγραφο προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τότε οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για το νέο σκληρό πακέτο μέτρων.

Ένα πακέτο μέτρων που είναι τουλάχιστον 7,9 δισ. ευρώ και θα πρέπει να έρθει άμεσα προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή, καθώς ο χρόνος πιέζει απίστευτα. Στόχος είναι στη νυχτερινή σύσκεψη του έκτακτου Eurogroup να υπάρχει στο τραπέζι η συμφωνία και να απομένουν μόνο κάποιες λίγες λεπτομέρειες. Πλέον, μετά τις πολιτικές διαπραγματεύσεις της Δευτέρας το ενδιαφέρον έχει στραφεί στο τεχνικό επίπεδο και για αυτό ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο Αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα παραμείνουν στις Βρυξέλλες μέχρι την Πέμπτη ώστε να έχουν επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σε αυτό το κλίμα η ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ανέφερε ότι «το Eurogroup, ζήτησε από τους θεσμούς να ξεκινήσουν την ανάλυση των νέων προτάσεων και σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές να γίνουν οι κατάλληλες προεργασίες, με σκοπό να υπάρξει μια τελική συμφωνία αργότερα αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup ίσως πραγματοποιήσει ακόμη μία συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα».

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, πως πηγές της Κομισιόν χαρακτηρίζουν για πρώτη φορά τις ελληνικές προτάσεις ως εμπεριστατωμένες και με συγκεκριμένα ποσά, οι οποίες δίνουν απαντήσεις στα ερωτήματα που είχαν θέσει οι «θεσμοί» το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις οι οποίες θα επιχειρηθεί να ξεπεραστούν στις τεχνικές διαπραγματεύσεις που θα έχουν οι δύο πλευρές έως και την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σημαντικότερη διαφορά αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με τις πρόωρες συντάξεις, καθώς στα υπόλοιπα δημοσιονομικά θέματα οι αποκλίσεις είναι ελάχιστες.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οι δύο πλευρές θέτουν ως στόχο να υπάρξει οριστική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 25-26 Ιουνίου. Μια ημέρα νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί για ακόμα μια φορά Eurogroup ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις Ελληνικές προτάσεις, μετά και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και να θέσει τα προαπαιτούμενα, των οποίων η υλοποίηση θα οδηγεί σε εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα.

Μέχρι την εκταμίευση των χρημάτων, όμως, θα πρέπει το ελληνικό κοινοβούλιο να έχει ξεκινήσει την ψήφιση των νόμων, ενώ στη συνέχεια η συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστεί και από τα κοινοβούλια έξι ευρωπαϊκών κρατών (ανάμεσα τους και η Γερμανία) τα οποία προβλέπουν τέτοιες διαδικασίες.

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει το τελικό ποσό που θα λάβει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας. Μόνο δεδομένο θεωρείται ότι το ύψος του θα τελικού ποσού θα είναι ανάλογο με τη διάρκεια της παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος. Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2014 και ακόμα 1,4 δισ. ευρώ για το 2015. Επίσης προς εκταμίευση είναι η δόση που εκκρεμεί από την πλευρά της Ευρώπης ύψους 3,6δισ ευρώ, αλλά και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κάνει χρήση μέρους των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ) συνολικού ύψους 10,9δισ ευρώ.

Ωστόσο, με δεδομένο το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που υπάρχει μέχρι το τέλος του μήνα, δεν είναι σίγουρο ότι οι θεσμοί θα προλάβουν να εκταμιεύσουν μέρος των χρημάτων ώστε η Ελλάδα να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου. Μία σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων, ώστε η δόση να πληρωθεί από μια έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα