Αποκάλυψη Λουκασένκο: «Είπα στον Πούτιν να μην δολοφονήσει τον Πριγκόζιν»

Επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός της Wagner βρίσκεται στη Λευκορωσία - Οι βρισιές στο κρίσιμο τηλεφώνημα Λουκασένκο-Πριγκόζιν

Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες από την επικοινωνία του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά τη συμφωνία με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν για παύση της προέλασης. Ο Λευκορώσος ηγέτης που διαδραμάτισε τον ρόλο του διαμεσολαβητή είπε, όπως αποκάλυψε, στον Πούτιν να μην δολοφονήσει το αφεντικό της Wagner

«Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις», είπε ο Λουκασένκο μιλώντας σε Λευκορώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε στο Telegram.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο Πριγκόζιν έφτασε στη Λευκορωσία, αφού έλαβε «εγγυήσεις ασφαλείας» τις οποίες έδωσε ο Πούτιν χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα ευχαριστήσει τον Λουκασένκο για τη μεσολάβησή του για τον τερματισμό της σύντομης ανταρσίας της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

To τηλεφώνημα Λουκασένκο σε Πριγκόζιν

Ειδική σημασία έχει και το περιεχόμενο της συνομιλίας ανάμεσα στον Λευκορώσο ηγέτη και τον αρχηγό της Wagner, όταν ο πρώτος τηλεφώνησε στον Πριγκόζιν και τον έπεισε να σταματήσει την προέλαση στη Μόσχα.

Στις τελευταίες του δηλώσεις, ο Λουκασένκο χαρακτήρισε τον Πριγκόζιν «ήρωα» που όμως σοκαρίστηκε από τους θανάτους στρατιωτών στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πιέστηκε και επηρεάστηκε από το γεγονός αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευκορώσος ηγέτης για να προσθέσει ότι ο αρχηγός της Wagner έφτασε σε «κατάσταση αμόκ» στη ρωσική πόλη Ροστόφ.

Συμπλήρωσε ότι συζητούσε επί ώρες με τον Πριγκόζιν στο τηλέφωνο, ενώ δεν έλειψε και η όξυνση του κλίματος.

Ο Λουκασένκο αποκάλυψε, δε, ότι αντάλλαξε με τον συνομιλητή του σειρά βωμολοχιών και ότι του είπε ο Πριγκόζιν: «Θέλουμε δικαιοσύνη! Εκείνοι όμως θέλουν να μας συνθλίψουν! Πηγαίνουμε στη Μόσχα!».

«Στη μέση της διαδρομής θα σας κομματιάσουν σαν έντομα» απάντησε ο Λουκασένκο.

Ο ηγέτης του καθεστώτος της Λευκορωσίας είπε νωρίτερα ότι η χώρα του θα επωφεληθεί από την «εμπειρία» των μαχητών της Wagner.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, η Λευκορωσία δεν χτίζει στρατόπεδα για την οργάνωση, αλλά θα φιλοξενήσει τους μαχητές της αν αυτοί θέλουν.

«Τους προσφέραμε μια από τις εγκαταλειμμένες στρατιωτικές βάσεις. Με χαρά -έχουμε φράχτη, έχουμε τα πάντα- στήστε τις σκηνές σας», είπε ο Λουκασένκο.

Ο ίδιος δήλωσε παράλληλα ότι δεν σχεδιάζεται να ανοίξει κανένα κέντρο στρατολόγησης της Wagner στη Λευκορωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα