Απολογισμός και όραμα για την επόμενη ημέρα

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Επί πολλά χρόνια τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον εκάστοτε πρωθυπουργό ήταν ένα από τα κύρια πολιτικά θέματα της χρονιάς. Η ομιλία του πρωθυπουργού στους οικονομικούς φορείς ήταν ο μπούσουλας για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθούσε η κυβέρνηση. Τώρα στην εποχή της κρίσης και των μνημονίων η κατάσταση άλλαξε.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι ολιγόωρη, ενώ και οι υπουργοί έχουν ήδη βγάλει από το μυαλό τους τις παρελάσεις που έκαναν με τις κουστωδίες τους.

Η φετινή συγκυρία αναμφίβολα είναι κρίσιμη για τον πρωθυπουργό, καθώς σε λίγες ημέρες αναμένεται η τρόικα για την αξιολόγηση και εάν κρίνουμε από τις απαιτήσεις της (μέσω… email) για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, τότε η διαπραγμάτευση αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι διεθνείς εξελίξεις (γερμανικές εκλογές, Συρία), οι οποίες θα κρίνουν εν πολλοίς και το ελληνικό ζήτημα με τη νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως λένε και οι συνεργάτες του, ότι ο πρωθυπουργός θα αναπτύξει στην ομιλία του το όραμά του για το μέλλον, προτάσσοντας το χρονοδιάγραμμα για τον απεγκλωβισμό της χώρας από το μνημόνιο. Φυσικά ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει και τον απολογισμό. Όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, θα προβάλει το ότι «σταθεροποίησε τη χώρα και απέτρεψε τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ». Ένα σενάριο, που ήταν το πιο πιθανό όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Θα υποστηρίξει ότι η χώρα ανακάμπτει και γίνεται ελκυστική για επενδύσεις, καθώς επίσης ότι υπάρχει ξένο ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις ενώ θα ξεπεραστεί και το πρόβλημα με τη ΔΕΠΑ.

Οι μεταρρυθμίσεις

Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς θα υπεραμυνθεί των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ –«δέσμιος ακραίων ιδεολογικών απόψεων, με επικίνδυνες στάσεις και θέσεις»– και στη Χρυσή Αυγή. Ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει ότι με το ΠΑΣΟΚ με το οποίο συνεργάζονται για τη σωτηρία του τόπου θα εξαντλήσουν την τετραετία.

Παράλληλα, θα ανοίξει και την κοινωνική ατζέντα και θα υποσχεθεί ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του χρόνου θα είναι σε θέση η κυβέρνηση από το 2014 να δώσει κοινωνικό μέρισμα και να αρχίσει την αποκατάσταση των αδικιών. Θα υποσχεθεί επέκταση των μέτρων για την ανεργία και για την πρόσβαση των ανέργων σε κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες.

Κυρίως όμως ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι «οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες» και να δημιουργήσει όραμα «για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και από τους τοποτηρητές των δανειστών». Η κοινωνική ατζέντα που θα είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη, περισσότερο θα στηρίζει την αξιοπιστία των υποσχέσεων για το προσεχές μέλλον παρά θα απαντά στις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας.

«Θα πρέπει η ομιλία του να είναι οραματική», λέει στέλεχος του επιτελείου και προσθέτει: «Ο φόβος πλέον δεν αρκεί, πρέπει η κοινωνία να πεισθεί ότι το τέλος του δρόμου είναι κοντά και ότι θα υπάρξει ελπίδα». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της θα πρέπει να αποφύγει την κοινωνική αναταραχή και το πολιτικό ατύχημα που, όπως προπαγανδίζει, «θα έχουν αποτέλεσμα να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού».

Η επίσκεψη

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψη στη ΔΕΘ, «χωρίς να απέχει από το πνεύμα των καιρών που θέλει λιτότητα και σεμνότητα», λέει το επικοινωνιακό επιτελείο θα είναι «ολοήμερη». Δεν θα περιλαμβάνει όπως άλλωστε και πέρυσι την μεγάλη ομιλία στις παραγωγικές τάξεις και την συνέντευξη Τύπου. Ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στα περίπτερα της ΔΕΘ σήμερα το πρωί και θα εκφωνήσει και την ομιλία του. Το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων της πόλης στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Είναι μία συμβολική υπενθύμιση για την επανασύσταση του υπουργείου που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα