Άρης: Βγάζει άσους από τα μανίκια ο Μάντζιος

Ο Έλληνας προπονητής καλείται να κάνει ομάδα ένα σύνολο που αποτελείται αποκλειστικά από ξένους ποδοσφαιριστές που ο καθένας κουβαλάει την δική του ιστορία

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο χρονικό διάστημα τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην στον Άρη. Μετά την απογοήτευση στα ματς με τις μικρομεσαίες ομάδες(όπως με τον Λαμία και τον Αστέρα Τρίπολης)  ήρθε η νίκη επί του ΠΑΟΚ και οι εμφανίσεις κόντρα στην ΑΕΚ για να δώσουν ξανά ελπίδα στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια.

Ο Άκης Μάντζιος από την μέρα που ανέλαβε, κλήθηκε να διαχειριστεί ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών με αρκετές ιδιαιτερότητες. Πολλοί νέοι παίκτες, στην πλειοψηφία τος ξένοι ανάμεσα σε ξένους, που ο καθένας… κουβαλάει και μια προσωπική ιστορία.Μέσα απ΄αυτήν την διαδικασία ο Έλληνας τεχνικός βγάζει πρωταγωνιστές, που είτε εδώ και καιρό ήταν έξω λόγω τραυματισμών ή πλέον έχουν βρει ρόλο στο σύνολο και δεν αισθάνονται παραπεταμένοι….

Η γενική εικόνα  φανερώνει ότι η ομάδα έχει βελτιωθεί και ο Άρης μπορεί να κάνει την υπέρβαση που είχε πάντα στο μυαλό του ο Θόδωρος Καρυπίδης και όχι να είναι μονίμως ο πέμπτος του Βig-5. Με παίκτες που έρχονται σχεδόν από το… πουθενά και αποκτούν ρόλο και μάλιστα σημαντικό στους κιτρινόμαυρους, προσφέροντας λύσεις σε ένα χρονικό σημείο, που ο Άρης και ο Άκης Μάντζιος (στον οποίο σαφώς και πιστώνεται η βελτιωμένη έκδοση των κιτρίνων) τους έχουν ανάγκη.

Εσχάτως στην Super League εμφανίστηκαν παίκτες του Άρη που είτε βρίσκονταν στο περιθώριο λόγω τραυματισμού ή δεν υπολογίζονταν για κάποιους λόγους. Ένας απ΄αυτούς είναι ο Κίκε Σαβέριο

Ο 24χρονος εξτρέμ, έλειψε ένα τρίμηνο λόγω τραυματισμού, ουσιαστικά τώρα τελευταία άρχισε να παίζει.  Δεν είναι ένας τυχαίος ποδοσφαιριστής.Η περίπτωση του Ισπανού (με ρίζες από το Εκουαδόρ) είναι ιδιαίτερη καθότι πρόκειται για ποδοσφαιριστή ο οποίος έμαθε τα βασικά του ποδοσφαίρου στη «Μασία», στη φημισμένη σχολή της Μπαρτσελόνα. Εκεί λειτούργησε για μια πενταετία (2015-20) έως ότου πάρει τη γενναία απόφαση αποχώρησης διακρίνοντας καμία προοπτική εξέλιξης και φοβούμενος ότι θα χαθεί στη δεξαμενή εκατοντάδων ποδοσφαιριστών που απλά πέρασαν από την περιβόητη καταλανική σχολή. Ταλαιπωρήθηκε από ένα σοβαρό τραυματισμό και τελικά στον Άρη έβαλαν στοίχημα την επιστροφή του και μάλλον το πετυχαίνουν.

Ένας άλλος «άσος» από το μανίκι του Άκη Μάντζιου είναι ο Άλβαρο Σαμόρα. Ήρθε στην Ελλάδα από ένα σχεδόν ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και δεν θα μπορούσε να είναι άμεση η προσαρμογή του.    Ο νεαρός Κοσταρικανός ήταν μια κίνηση προοπτικής. Ένα ελπιδοφόρο πρότζεκτ.  Νεαρός, ταλαντούχος, διεθνής , όμως όπως κάθε νεαρός ποδοσφαιριστής από την κεντρική Αμερική, που βγαίνει για πρώτη φορά από την πατρίδα του, έχει ένα ζήτημα προσαρμογής στα τακτικά καλούπια των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων

Ιδιαίτερη είναι και η περίπτωση του Σάπι Σουλεϊμάνοφ. Ήταν ένα από τα δύο μεγαλύτερα ταλέντα του ρωσικού ποδοσφαίρου. Ποδοσφαιρικά, αναφέρεται ότι είναι τέκνο της ποδοσφαιρικής ακαδημίας της Κράσνονταρ μα η αλήθεια είναι διαφορετική καθώς προέρχεται από αυτή της Ανζί Μαχατσκαλά. Στα χρόνιας της οικονομικής ευημερίας της τελευταίας, όταν χρηματοδοτούταν από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Σουλεϊμάν Κερίμοφ. Ο Σάπι μεταγράφηκε στην Κράσνονταρ για 6.000.000 ρούβλια (σύμφωνα με τα τοπικά media). Το deal ολοκληρώθηκε το 2015 και η αλήθεια είναι ότι είχε προκαλέσει εντύπωση καθώς εκείνη την εποχή η Ανζί όχι μόνο δεν είχε οικονομικό πρόβλημα αλλά τεράστιους προϋπολογισμούς. Τη σεζόν 2018-19 μέτρησε 14 γκολ και έξι ασίστ σε 46 αγώνες. Κι έτσι η φήμη του νεαρού Ρώσου ξεπέρασε τα όρια της χώρας του αλλά άρχισε να ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης. Τελικά, μεγάλη μεταγραφή δεν έκανε ποτέ. Πήγε σε μια άσημη ομάδα στην Τουρκία, στο Ισραήλ, αλλά τη ρήτρα στο συμβόλαιό του δεν την πλήρωνε κανείς. Ήταν μόλις 800 χιλιάρικα, αλλά δεν τα έδωσε κανείς και ο παίκτης κατέληξε στον Άρη με τη μορφή δανεισμού μέχρι το καλοκαίρι.

Οι δύο από τις τρεις χειμερινές μεταγραφές του Άρη, (ο τερματοφύλακας Κοβάλ δόθηκε δανεικός στην Καλαμάτα) από τα πρώτα λεπτά παρουσίας τους στην ομάδα δείχνουν, επίσης, σαν να μην έφυγαν ποτέ.

Ο Λίντσεϊ Ρόουζ πήρε και το πρώτο 90λεπτό του και μάλιστα ήταν εκ των κορυφαίων της ομάδας του κόντρα στον Παναιτωλικό, ενώ ο Γιάννης Φετφατζίδης, έπαιξε λίγο με την ΑΕΚ κι ένα ημίχρονο στο Αγρίνιο.

Αμφότεροι, έμπειροι ποδοσφαιριστές δείχνουν σημάδια άμεσης προσαρμογής. Και να σκεφτεί κανείς ότι «γεμάτο» παιχνίδι στις προηγούμενες ομάδες τους είχαν να πάρουν από τον περασμένο Οκτώβριο.

Είναι κι άλλοι από πίσω… Ο Παναγίδης (που αρέσει στην ΑΕΚ) είναι μεγάλο πρότζεκτ κι ακόμη μεγαλύτερο ίσως είναι ο Μανού Γκαρθία σύμφωνα με τον Άγγελο Χαριστέα. Ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό, αλλά και από…προπονητές. Με τον Μάντζιο δείχνει να ξαναβρίσκει τον εαυτό του.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα