Αρση ασυλίας για όλους της Χρυσής Αυγής

Την άρση ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ακόμα και εκείνων που δεν είναι υπόδικοι ζητεί με έγγραφο της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Όπως έγινε γνωστό, οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, απέστειλαν στην Βουλή αίτημα να αρθεί η ασυλία και των υπολοίπων βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. H κίνηση αυτή έχει και σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, αφενός λόγω της χρονικής συγκυρίας των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, αφετέρου γιατί είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο το σύνολο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να καταστούν κατηγορούμενοι. Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους φαίνεται ότι προκύπτουν ενδείξεις που καθιστούν αναγκαία την κλήση προς απολογία ολόκληρης, πλέον, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Την τελική απόφαση θα έχει η Βουλή η οποία καλείται να εκτιμήσει τα όσα αναφέρονται σε κείμενο 100 σελίδων που απέστειλαν οι ανακρίτριες ζητώντας την άρση της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Το νέο ανακριτικό αίτημα αφορά το  το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση  που κατά τις δικαστικές αρχές θα πρέπει να απαγγελθεί στους  βουλευτές της Χ.Α: Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κούζηλο, Μιχάλη Αρβανίτη – Αβράμη, Αντώνη Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.

Επιπλέον, ζητείται άρση της βουλευτικής ασυλίας και για το βουλευτή Νίκο Μιχο και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και συγκεκριμένα για κατοχή 2,4 γρ. ινδικής κάνναβης.

Η εισαγγελία ζητεί επίσης την άρση ασυλίας για κατοχή πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό την προμήθεια της εγκληματικής οργάνωσης για τους Νίκο Μιχαλιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Νίκο Μίχο, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα. Επίσης, ζητείται η άρση ασυλίας για κατοχή όπλων του Μιχαλολιάκου και για σύσταση παράνομου αρχείου του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππά, όπως και για  παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το αίτημα των κυριών Κλάπα και Δημητροπούλου για άρση της ασυλίας των εννέα βουλευτών της ΧΑ στηρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 115 καταθέσεις μαρτύρων, στο υλικό που κατασχέθηκε στα σπίτια των εμπλεκομένων και σε απολογίες κατηγορούμενων.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από την ανακριτική έρευνα και περιλαμβάνονται στην δικογραφία, η οργάνωση  ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον μέχρι σήμερα αρχηγό της Νίκο Μιχαλολιάκο με μικρό αριθμό ομοϊδεατών. Η οργάνωση είχε χαρακτήρα ιδεολογικής καθοδήγησης προς τον εθνικοσοσιαλισμό με σαφείς αναφορές στο τρίτο Ράιχ, τον Χιλτλερ και τα SS. Διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή με βάση την οποία λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων που αφορούν στη διάδοση των θέσεων και των ιδεών της και στην εκπαίδευση των μελών της.

Τα μέλη κάθε τοπικής οργάνωσης φέρονται να καλούνται σε κάθε δράση ή εκδήλωση της οργάνωσης με SMS που έχουν εμπιστευτική διαβάθμιση όπως προκύπτει από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των ήδη κατηγορουμένων.

Συμπληρωματικά οι δύο ανακρίτριες στο αίτημα τους προς την Βουλή επικαλούνται

σειρά πειστηρίων ηλεκτρονικών, κυρίως, (βίντεο και φωτογραφίες) από τα οποία προκύπτει ότι ο αρχηγός και οι βουλευτές χαιρετούν ναζιστικά.

Σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική δομή της οργάνωσης, οι ανακρίτριες επικαλούνται στοιχεία που δείχνουν ότι ομάδες μελών της ΧΑ μετέχουν σε παρελάσεις με στρατιωτικό βηματισμό, προχωρούν συντεταγμένα και φορούν ίδια ρούχα που έχουν ως σήμα το μαιάνδρο ή άλλα σύμβολα.

Τέλος, στο αίτημά τους  επί του οποίου θα αποφανθεί η Βουλή, οι ανακρίτριες επικαλούνται καταθέσεις μαρτύρων που δείχνουν τον τρόπο δράσης της οργάνωσης ενώ κάνουν αναφορά σε συγκεκριμένες εγκληματικής ενέργειες ανάμεσά τους η δολοφονία του Π. Φύσσα, η απόπειρα ανθρωποκτονίας στο Πέραμα (ΠΑΜΕ), η επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στην ιχθυόσκαλα Περάματος, η επίθεση σε βάρος αλλοδαπών στην Ιεράπετρα και επίθεση σε βάρος Αφγανών, κ.ά..

 

Έβρισαν τον Μιχελάκη

Ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι στη Βουλή με πρωταγωνιστές του βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Στο άκουσμα για το αίτημα της άρσης ασυλίας όλων των βουλευτών του κόμματος, ο Νίκος Μίχος επιτέθηκε φραστικά στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη και στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Σηφουνάκη.

Λίγο αργότερα και ενώ κόσμος είχε μαζευτεί γύρω από τους κ.κ. Μιχελάκη και Σηφουνάκη, ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης πλησίασε κατηγορώντας τους βουλευτές της κυβερνητική πλειοψηφίας για κατάλυση του πολιτεύματος και εσχάτη προδοσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής απευθυνόμενοι στους συναδέλφους τους είπαν: «@ρ@ιδι@ μ@@νι@ θα σας γ@μ@σ@@με». Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μιχελάκης αντέδρασε ψύχραιμα και τους αγνόησε σεβόμενος τον χώρο της Βουλής.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα