Ασκήσεις υψηλής προστασίας μαζί με τις κάλπες

Διαπραγματεύσεις για να συμμετάσχουν είτε μαζί, είτε κατά μόνας τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Γάλλοι, ενώ έχουμε προτείνει και την διέλευση αεροπλανοφόρου

Οι περισσότεροι διπλωματικοί αναλυτές, προσπαθώντας να αξιολογήσουν την ρητορική της Άγκυρας και τις απειλές μέσω της ατάκας «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» εκτιμούν  ότι το κρίσιμο διάστημα, όπου μπορεί να υπάρξει θερμό επεισόδιο είναι το διάστημα όπου οι δύο χώρες θα έχουν μπει στην τελική ευθεία προ των εκλογών. Και αυτό διότι εάν δεν βγαίνουν τα κουκιά στον Ερντογάν υπάρχει η εκτίμηση, ότι θα ψαχτεί για να αποφύγει τις εκλογές. Κι ένα από αυτά θα είναι η δημιουργία θερμού επεισοδίου, οπότε και θα επικαλεστεί εθνικούς λόγους.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πάνω σε αυτό το σενάριο,  η Αθήνα έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον και το Παρίσι, προκειμένου στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών να γίνει μία μεγάλη κοινή αεροναυτική άσκηση με την συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, ίσως και άλλων φίλων χωρών, ως μέτρο προστασίας, προκειμένου να φύγουν οι οποιεσδήποτε ιδέες από τον Ερντογάν και τους συν αυτώ. Διότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι με την παρουσίας δύο ισχυρών δυνάμεων, όπως η ΗΠΑ και η Γαλλία στο Αιγαίο θα πρέπει κάποιος να έχει ξεπεράσει τα όρια της παραφροσύνης για να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Σε περίπτωση, δηλαδή, παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, η Αθήνα επιθυμεί να αποσταλούν μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση (και κυρίως προς την Άγκυρα) ότι οι διεθνείς συμμαχίες λειτουργούν προκειμένου να υπενθυμίσουν τη θέση της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Επισήμως, βεβαίως, οι ασκήσεις αυτές θα είναι ενταγμένες στο ευρύ πρόγραμμα εκπαιδεύσεων που εξελίσσονται διαρκώς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τους συμμάχους. Απλά ο στόχος είναι να οργανωθεί μία μεγάλη άσκηση με την συμμετοχή δυνάμεων από τις δύο χώρες, με τις οποίες η κυβέρνηση σύναψε στρατιωτικές συμφωνίες.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός πραγματοποιείται με βάση την εξαιρετικά αρνητική –ιστορικά– τακτική των Τούρκων να επιχειρούν παρακινδυνευμένες κινήσεις που οδηγούν σε επεισόδια (όπως στα Ίμια) σε περιόδους αβεβαιότητας ή πολιτικής μετάβασης. Επιπλέον, η φετινή πιθανή σύμπτωση των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία, με τον Ερντογάν να έχει επιλέξει συνειδητά την προσφυγή στην εθνικιστική ρητορική και τις απειλές κατά της εθνικής κυριαρχίας, επιτείνει λίγο περισσότερο την ανάγκη να ληφθούν μέτρα.

Παζάρια για αεροπλανοφόρα

Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν στις κοινές αεροναυτικές ασκήσεις να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η Γαλλία και με αεροπλανοφόρα. Την άνοιξη θα πλέει στην Μεσόγειο κάτω από την Κρήτη αμερικανικό αεροπλανοφόρο που ανήκει στον 6ο αμερικανικό στόλο. Οπότε δεν πρέπει να αποκλειστεί το αεροπλανοφόρο να εισέλθει και στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα θα ζητηθεί και από τους Γάλλους να λάβει μέρος στην άσκηση και το αεροπλανοφόρο που διαθέτει το γαλλικό Ναυτικό, το «Σαρλ ντε Γκωλ», ενδεχομένως και σε συνδυασμό με κάποιο από τα ελικοπτεροφόρα τύπου «Μιστράλ» που πραγματοποίησαν επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στο Αιγαίο με τις ελληνικές Ε.Δ. και το πρόσφατο παρελθόν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο να υπάρξει δύο ασκήσεις, προκειμένου να μην μείνει… άδειο το Αιγαίο. Δηλαδή μία άσκηση με τους Γάλλους και πιθανόν άλλους συμμάχους και μετά από ένα διήμερο νέες ασκήσεις με αμερικανούς και άλλους συμμάχους. Με βάση τις στρατιωτικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με ΗΠΑ και Γαλλία προβλέπονται οι διακλαδικές ασκήσεις να  εκτείνονται σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, σε πρακτικό επίπεδο για παράδειγμα οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκτεταμένη και διαρκή παρουσία στην Ελλάδα, είτε λόγω της ανάγκης να υποστηρίζονται οι μετακινήσεις μέσω της Αλεξανδρούπολης προς την Ανατολική Ευρώπη, είτε διότι το νέο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) επιτρέπει μεγάλες μετακινήσεις στρατευμάτων γι’ αυτόν τον σκοπό. Έτσι, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις σχεδόν σε όλα τα επίπεδα (τεθωρακισμένα, Αεροπορία, Ναυτικό, Ειδικές Δυνάμεις).

Ο Παναγιωτόπουλος

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας για την Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός τόνισε τις στρατηγικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. «Επιθυμία δική μας», ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά, «είναι να δουλεύουμε σε επίπεδο κατανόησης και να μειωθούν οι εντάσεις. Οι εντάσεις είναι κακό πράγμα και για τις δυο χώρες αλλά και για τη συνοχή του ΝΑΤΟ ιδίως στη νοτιοανατολική πτέρυγα ιδίως σε αυτή τη συγκεκριμένη γεωπολιτική συγκυρία».

«Βασική προϋπόθεση», είπε, «είναι να εκλείψουν οι επιθετικές ρητορικές, η εχθρική γλώσσα έναντι φίλου και συμμάχου στο ΝΑΤΟ και κάποιες ευθείες, ευθύτατες παραβιάσεις της εδαφικής μας κυριαρχίας. Αναφέρομαι στη σοβαρότερη εξ αυτών τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος». «Έχω», προσέθεσε, «ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας, μια καλή σχέση προσωπική με τον ομόλογό μου, τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, τον Χουλουσί Ακάρ. Πρέπει να συνεννοηθούμε, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις κι αυτό είναι καλό όχι μόνο για τις δύο χώρες, είναι και η επιθυμία των δύο λαών» επισήμανε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διευκρίνισε ότι, μεταξύ άλλων, «εντείνει το συμμαχικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή διασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και την αποτροπή». Όπως προσέθεσε, το λιμάνι «αποκτά ένα ιδιαίτερο στρατηγικό ενδιαφέρον για τη Συμμαχία, αφού από εκεί καθίσταται πιο ευχερής η μεταφορά στρατευμάτων προς τη δύσκολη περιοχή, δηλαδή τα σύνορα με την Ουκρανία. Η επέκταση του αγωγού καυσίμων έως την Αλεξανδρούπολη σε πρώτη φάση και ίσως ακολούθως προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία, θα υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις» επισήμανε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΝΑΤΟ, Μανούσος Βολουδάκης, αντιπρόεδρος της ειδικής ομάδας και προεδρεύων των εργασιών της και Ανδρέας Λοβέρδος, μέλος, καθώς και κοινοβουλευτικοί από τις 30 χώρες – μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα