Αυτόνομοι και βλέπουμε

Μεγάλης σημασίας είναι η 3η συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) στο Ποτάμι αύριο Κυριακή. Το κεντρικό πολιτικό όργανο του κόμματος θα συνέλθει, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις επί όλων των καυτών ζητημάτων που αφορούν το κόμμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μία από τις αποφάσεις που αναμένεται να ληφθούν είναι για το εάν το Ποτάμι θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία ή θα αναζητήσει νέες συμμαχίες, πρωτοστατώντας στην ίδρυση νέου φορέα του ριζοσπαστικού κέντρου, καθώς οι επαφές με πολιτικά πρόσωπα, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.ά. συνεχίζονται.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης θα εισηγηθεί την αυτόνομη πορεία και εάν οι περιστάσεις το επιτρέψουν, τότε το Ποτάμι να συμμετάσχει σε ένα διάλογο για την ίδρυση νέου φορέα. Επίσης ο Στ. Θεοδωράκης αναμένεται να ζητήσει από όλους εγρήγορση και ενεργοποίηση, προκειμένου οι θέσεις του Ποταμιού να γίνουν γνωστές σε όλη την κοινωνία. Διότι για να πούμε και του στραβού το δίκιο σε πολλές περιοχές της περιφέρειας δεν γνωρίζουν καλά-καλά τι πρεσβεύει το Ποτάμι.

Ακόμη ο κ. Θεοδωράκης αναμένεται να προχωρήσει σε ενέσεις ηθικού προς τα μέλη της ΜΕΣΥΑ, καθώς υπάρχει μία παγωμάρα λόγω των αρνητικών δημοσκοπήσεων. Η αλήθεια είναι ότι η ενεργοποίηση του Θεοδωράκη, με συνεχείς παρεμβάσεις, συνεντεύξεις και ομιλίες στη Βουλή, έχει δώσει μία δυναμική στο Ποτάμι, η οποία βέβαια απέχει παρασάγγας από αυτή που είχε στο ξεκίνημά του.

Τα εσωτερικά
Όμως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αρκετά μέλη της ΜΕΣΥΑ θα θέσουν το ζήτημα της αποπομπής των δύο βουλευτών, του Χάρη Θεοχάρη και του Ιάσονα Φωτήλα. Όχι για τον λόγο που αυτοί απομακρύνθηκαν, όσο για τις αιχμές που άφησαν σχετικά με τη στρατηγική του κόμματος. Παράλληλα, τα ίδια στελέχη θα ζητήσουν να μάθουν για διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν και άλλους βουλευτές του κόμματος που φέρονται πως βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη για να μεταπηδήσουν εκεί. Ο λόγος για την Κατερίνα Μάρκου, τον Αχμέτ Ιλχάν και τον Γιώργο Μαυρωτά. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί πως ο Ιλχάν προέρχεται από τη Ν.Δ. και προκαλεί εντύπωση πώς είναι δυνατόν να μεταπηδήσει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ ο Γ. Μαυρωτάς έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην εξέταση του διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων, όπως επίσης ότι πρόσφατα είχε επισκεφθεί τα Δωδεκάνησα.

Η κα Μάρκου βέβαια είχε τονίσει πολλάκις πως είναι σωστό να βρεθεί η χρυσή τομή και να συμπορευθεί το κόμμα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όμως, αυτοί που γνωρίζουν θεωρούν ότι ποτέ η κα Μάρκου δεν θα έκανε κάποια κίνηση από μόνη της, καθώς ακολουθεί τους Σπύρο Λυκούδη και Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι ναι μεν είναι υπέρμαχοι της σύμπραξης του Ποταμιού με άλλα όμορα κεντροαριστερά κόμματα, αλλά εκτιμάται ότι δεν θα προχωρήσουν σε κινήσεις αποχώρησης από το Ποτάμι. Αντίθετα, οι γνωρίζοντες επιμένουν πως ο Σπ. Λυκούδης θα επιδιώξει μέχρι τέλους να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για κοινή εκλογική κάθοδο όλων των κομμάτων και κινήσεων του ευρύτερου χώρου της κεντροαριστεράς, ενώ ο Γρ. Ψαριανός είναι από τα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς που έχει εκφράσει τις διαφωνίες του με το ΠΑΣΟΚ από την περίοδο που βρισκόταν στην κυβέρνηση, γεγονός που καθιστά απίθανη τη μετακίνησή του στον χώρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως βουλευτού, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Χρεοκοπημένα κόμματα
Αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή της σύμπραξης με άλλα όμορα κόμματα στα οποία είναι και το ΠΑΣΟΚ, μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί, ειδικά μετά και την ανακοίνωση του Ποταμιού για τα χρεοκοπημένα κόμματα. «Δεν ελπίζουμε ότι οι χρεοκοπημένοι μπορούν να μας βγάλουν από τη χρεοκοπία», σχολίασε το Ποτάμι για αυτά που έχουν κατατεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, «εάν ήθελε κάποιος να δει με τον πιο καθαρό τρόπο τους λόγους χρεοκοπίας της Ελλάδας, δεν θα είχε παρά να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων. Θα έβγαζε δύο συμπεράσματα: α) Θα καταλάβαινε αμέσως γιατί κόμματα που είναι τα ίδια χρεοκοπημένα δεν μπορούν να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, και β) θα έβλεπε πόσο μοιάζουν οι σημερινοί κυβερνώντες του ΣΥΡΙΖΑ με τους προηγούμενους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Επίσης, το Ποτάμι επικρίνει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για τα χρέη τους, τα οποία, όπως υποστηρίζει, αθροιστικά είναι περίπου 390 εκατ. ευρώ (200 εκατ. της Ν.Δ. και 190 εκατ. του ΠΑΣΟΚ), ενώ προσθέτει πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ του πρώην “ηθικού πλεονεκτήματος” αποκαλύπτεται ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους».

Ειδικά για το τελευταίο, στη Σεβαστουπόλεως δίνουν μεγάλη έμφαση στα όσα απάντησε ο Δ. Δαρειώτης, υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, στις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο Γ. Μαυρωτάς. Μάλιστα, ο βουλευτής του Ποταμιού διαπίστωσε ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε ορισμένα έτη μετά το 2010, μεταξύ των ποσών δανειοδότησης και αποπληρωμής στον αλληλόχρεο λογαριασμό, σε σχέση με τα στοιχεία που έδωσε η Εθνική Τράπεζα και εκείνα που προσκόμισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, το 2011 ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ανάληψη δανείων €1.850.000, ενώ η ΕΤΕ σημειώνει €2.200.500. Στη συνέχεια ρώτησε τον κ. Δαρειώτη γιατί ενώ τα έσοδα του ΣΥΡΙΖΑ (κρατική επιχορήγηση και εισφορές βουλευτών) αυξήθηκαν με βάση τα εκλογικά ποσοστά του, ωστόσο το κόμμα οδηγήθηκε σε σημαντική μείωση των ποσών αποπληρωμής των δανείων του σε σχέση με πριν από το 2011.

Με τον ρυθμό αυτό, όπως σχολίασε ο βουλευτής του Ποταμιού, η αποπληρωμή των σημερινών δανείων του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σε περίπου 20 χρόνια, λιγότερα βέβαια από τα περισσότερο από 100 χρόνια για ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., αλλά δείχνει σαν να βαδίζει στον ίδιο δρόμο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα