Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα από την Τυνησία για τα τουρκικά νταηλίκια

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε από την Τυνησία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στη διάσκεψη που διοργανώνει για 34η χρόνια το Αραβικό Ινστιτούτο Επιχειρηματιών αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά και στο προσφυγικό, σημειώνοντας πως πρέπει οι σχέσεις των χωρών της Μεσογείου να βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο.

«Σημαντικό κατά την διάρκεια της διακυβέρνησής μου, ήταν να δοθεί ένα συνεκτικό μήνυμα σε διεθνές επίπεδο, ότι η Ελλάδα επέστρεψε όχι μόνο ως ισχυρός οικονομικός παίκτης στην περιοχή, αλλά και ως ισχυρός γεωπολιτικός παράγοντας και ως πρότυπο κοινωνίας που αγωνίζεται για συγκεκριμένες αξίες» τόνισε σημειώνοντας πως «αποφασίσαμε από την αρχή ότι οι κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζαμε από την υψηλή ανεργία που άγγιζε το 28%, τις τεράστιες προσφυγικές ροές που οδήγησαν 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στις ακτές μας, την αποσταθεροποίηση στα βόρεια σύνορά μας στα Βαλκάνια και την επιθετικότητα της γείτονός μας της Τουρκίας, δεν έπρεπε να μας οδηγήσουν σε μια φοβική, εθνικιστική και ρατσιστική περιχαράκωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην συνέχεια πως: «Παρά τις δυσκολίες του, ο ελληνικός λαός, με όλη την στήριξη της Κυβέρνησης, απέρριψε τις ξενοφοβικές ευρωπαϊκές φωνές και στήριξε τους πρόσφυγες που έμπαιναν στη χώρα».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική σημείωσε: «Επιμείναμε σε μια φιλειρηνική, ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

Είπαμε ότι οφείλουμε να αποτελέσουμε έναν πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ολοένα και πιο αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Και συνδέσαμε αυτόν τον ρόλο μας ως πυλώνα σταθερότητας με τις προσπάθειες της χώρας να καταστεί ένας κόμβος ενέργειας, μεταφορών, τεχνολογίας, εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού στην περιοχή», τόνισε μάλιστα πως «Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις με εφαλτήριο τη συνεργασία στο προσφυγικό.

Και στο πλαίσιο αυτό φτάσαμε στη δύσκολη αλλά σημαντική Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που οδήγησε στη ραγδαία μείωση των ροών και κυρίως των θανάτων στο Αιγαίο».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στη συνέχεια πως «οι σχέσεις μας επιδεινώθηκαν στη συνέχεια, με την τουρκική επιθετικότητα να αυξάνεται ραγδαία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν διστάσαμε όμως να κρατήσουμε τους διαύλους ανοιχτούς ειδικά αυτές τις δύσκολες στιγμές για να αποτραπούν τα χειρότερα», ενώ αναφέρθηκε τόσο στην συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία όσο και στις συνεργασίες της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, την Ιορδανία, καθώς και τις ΗΠΑ και το Ισραήλ με τις χώρες των Βαλκανίων, αλλά και τις ισχυρές οικονομικά χώρες.

«Θεωρώ ότι είναι σαφές σε όλους μας ότι ειδικά στην περιοχή μας, οι προσπάθειες των κρατών μας για οικονομική ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένες και με την προσπάθεια ενίσχυσης του γεωπολιτικού μας ρόλου και ανάδειξης των αξιών μας ως κοινωνίες, σε διεθνές επίπεδο» τόνισε ο κ. Τσίπρας ο οποίος ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στις Τουρκικές προκλήσεις σημειώνοντας:

«Θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στην Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα δε, αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας ζωνών.

Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε έναν από αυτούς τους τομείς, δεν μπορεί να γίνει και στον άλλον.

Ως Πρωθυπουργός έθεσα το θέμα τις επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας σε κάθε συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν μετά τις αρχές του 2016 που πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος γύρος.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θέτει το ίδιο θέμα από το 2006. Παρότι δεν υπήρξε ουσιαστικό ενδιαφέρον από την Τουρκία, σήμερα η γείτονάς μας τονίζει ότι κινηθήκαμε χωρίς αυτήν στην περιοχή και προσπαθεί με παράνομο τρόπο να επιβάλει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα πρέπει οι γείτονές μας να καταλάβουν ότι οι σχέσεις μας δεν μπορούν να οικοδομηθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά μόνο με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην ΕΕ σημείωσε πως πρέπει να προωθήσει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη στρατηγική για τη Μεσόγειο και μίλησε για την «λήψη κυρώσεων όπου υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου όπως στις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος υπενθύμισε πως «η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην καθιέρωση της Συνόδου των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου» η οποία όπως σημείωσε «πρέπει να επανεκκινηθεί και να εντείνει τη συνεργασία με τις χώρες της Μεσογείου που δεν είναι μέλη της ΕΕ, είτε στο πλαίσιο της Ευρω-μεσογειακής συνεργασίας, είτε σε άλλο πλαίσιο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα