ΑΥΞΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ: Τελευταία και φαρμακερή ή «διάλειμμα» και ξανά από την αρχή;

Ποιον κίνδυνο «βλέπει» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας

Προς το άδειασμά της (αχνο)φαίνεται να πλησιάζει η άμμος στην κλεψύδρα της αύξησης των επιτοκίων που χρησιμοποιεί ως ανάχωμα στον καλπασμό του πληθωρισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ως εκτίμηση έπειτα από τις τελευταίες τοποθετήσεις της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Κρίσιμος χρόνος να δούμε τι μέλλει γενέσθαι είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβρης, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας να δηλώνει πριν από περίπου μία εβδομάδα (σ.σ. στο οικονομικό πόρταλ capital.gr) ότι αν έστω και με δυσκολία υπάρξει ακόμη μία τέτοια απόφαση, αυτή θα παρθεί τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου και δεν αποκλείεται να είναι μικρότερη των 25 μονάδων βάσης.

Στο ίδιο μήκος κλίματος αλλά σαφώς πιο γενικόλογες και αφήνοντας ανοιχτά πολλά παράθυρα ήταν σχετικές δηλώσεις της Κρ. Λαγκάρντ. Μιλώντας κι αυτή σε ένα μέσο της πατρίδας της, την γαλλική eεφημερίδα «Le Figaro», η… ηνίοχος της ΕΚΤ «έδειξε» τον Σεπτέμβρη ως μήνα αποφάσεων (σ.σ. ίσως και λίγο αργότερα), χωρίς όμως να… ορκίζεται ότι θα σηματοδοτούν υποχρεωτικά την διακοπή της ανόδου των επιτοκίων ή ότι αν συμβεί αυτό θα έχει και χαρακτήρα «μονιμότητας». Ειδικότερα, η Γαλλίδα «σιδηρά κυρία» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είπε ότι μπορεί τον Σεπτέμβρη να γίνει μία παύση στη «συνταγή» ανόδου των επιτοκίων, δίχως όμως να αποκλείει και το αντίθετο καθώς όπως ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους ο στόχος είναι να επανέλθει ο πληθωρισμός στα επίπεδα του 2% αλλά «με διάρκεια» και όχι περιστασιακά.

Σημειωτέον, την Δευτέρα η Eurostat δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και ο δείκτης, αν και μειωμένος τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο και τον Μάιο (σ.σ. έπεσε στο 5,3%, από 5,5% και 6,1% αντίστοιχα) είναι φανερό ότι παραμένει πολύ μακριά από τον πήχη αποκλιμάκωσής του που έχει τεθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα: καταρχάς ότι μόνο ως σενάριο επιστημονικής φαντασία θα πρέπει να λογίζονται οι σκέψεις για μείωση των επιτοκίων και κατά δεύτερον θα επιβεβαιωθεί ο Γ. Στουρνάρας που λέει ότι τουλάχιστον για μερικούς μήνες ακόμη τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα. Ποιον κίνδυνο «βλέπει» ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης; Πως όταν τα επιτόκια παίρνουν την ανηφόρα οι τραπεζικοί ισολογισμοί «γράφουν» μεν κέρδη, αλλά από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς η διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια του δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων δεν αποκλείεται να γεννήσει μία καινούργια γενιά «κόκκινων» δανείων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα