ΔΕΗ: Ισχυρές βάσεις της Ρουμανίας στη ΝΑ Ευρώπη – Η Επιχείρηση γίνεται περιφερειακή δύναμη εντός 3ετίας

Τι προβλέπει το σχέδιο επέκτασης στην γειτονική χώρα - ΑΠΕ, ηλεκτρικά δίκτυα και άλλες δραστηριότητες θα απορροφήσουν €2,5 δισ

Ρόλο κλειδί στο σχέδιο επέκτασης της ΔΕΗ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης σκοπεύει να διαδραματίσει η Ρουμανία, με επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. την επόμενη τριετία.

Τα περισσότερα χρήματα θα δαπανηθούν στις ΑΠΕ όπου η ΔΕΗ έχει χαράξει μια στρατηγική ισχυρής ανάπτυξης με έργα 1,5 GW (είτε με οργανική ανάπτυξη είτε με εξαγορές) ενώ πρόσθετα κεφάλαια θα διατεθούν για την ενίσχυση του δικτύου της αλλά και για την ανάπτυξη σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς.

«Στο νέο ενεργειακό σύστημα που θα έχουμε χρειαζόμαστε ένα δίκτυο όχι για να μεταφέρει ενέργεια αλλά για να διαχειρίζεται την ροή της ενέργειας αμφίδρομα. Και χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο και για να συνδέσουμε περισσότερες ΑΠΕ» δήλωσε χθες στη Ρουμανία ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

Με την σιγουριά που του προσφέρει η καλή γνώση της αγοράς -ως πρώην μάνατζερ της Enel στην Ρουμανία- ο κ. Στάσσης παρουσίασε στο Βουκουρέστι το στρατηγικό όραμα της εταιρείας για την Ρουμανική αγορά. Μιλώντας από το βήμα του ZF Power Summit, αναφέρθηκε στην σημασία που αποδίδει η ΔΕΗ στη νέα θυγατρική της, η οποία θα την βοηθήσει να καταστεί περιφερειακή δύναμη και να γεφυρώσει την απόσταση με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και να δημιουργήσει τον ενεργειακό διάδρομο που θα προσθέσει αξίες σε όλες τις χώρες.

Ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν υπάρχουν μεγάλες εταιρείες και μια εταιρεία όπως η ΔΕΗ στη Ρουμανία δημιουργεί μια νέα δυναμική και αναπτύσσει συνέργειες στο trading που επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπακρο. Μίλησε επίσης για την ηλεκτρική διασύνδεση με Ρουμανία, Βουλγαρία, και Ελλάδα, τονίζοντας τις εμπορικές ευκαιρίες που δημιουργεί, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των χωρών και όλης της περιοχής

«Η παραγωγή ενέργειας στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης γίνεται από ένα οικοσύστημα που αποτελείται από ένα φωτοβολταϊκό, με μπαταρίες, πολλές ΑΠΕ και όχι από ένα μεγάλο εργοστάσιο» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε και στη δυναμική πορεία του τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η δεκαετής κρίση που η χώρα άφησε πίσω αφύπνισε την κοινωνία να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και την πολιτική σταθερότητα που έχει τα τελευταία χρόνια και αποτελεί τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη.

Σημείωσε επίσης ότι και στη Ρουμανία υπάρχει οικονομική ανάπτυξη κάθε χρόνο, έχει πολιτική σταθερότητα και όλα τα συστατικά για να αναπτυχθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, μίλησε επίσης για την πορεία της αγοράς λέγοντας ότι η ενεργειακή κρίση επιτάχυνε την ενεργειακή μετάβαση και εκτίμησε η ζήτηση θα αυξηθεί 10% μέχρι το 2030 στη Ρουμανία αλλά και στις γειτονικές χώρες.

Μιλώντας για το μοντέλο ανάπτυξης ο επικεφαλής της ΔΕΗ είπε ότι η φθηνή ενέργεια από τις ΑΠΕ είναι ο στόχος ωστόσο θα χρειαστούμε 10 με 15 χρόνια για να φτάσουμε εκεί. Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας περιέγραψε ένα μοντέλο που  οι θερμικές μονάδες από φορτίο βάσης, μετατρέπονται σε φορτίο ευελιξίας καλύπτοντας την ανάγκη εξισορρόπησης της αγοράς μέχρι οι ΑΠΕ να καλύψουν το κενό αυτό.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και το υδρογόνο όμως οι τιμές παραμένουν υψηλές και χρειάζεται όπως τονίστηκε χθες να πέσει το κόστος στα 2 ευρώ το κιλό για να γίνει ανταγωνιστική τεχνολογία. Ο κ. Στάσσης, μίλησε επίσης και για το σχέδιο ανάπτυξης στον τομέα της αποθήκευσης και στην Ρουμανία, λέγοντας ότι είναι ένας τομέας που η ΔΕΗ έχει αναπτύξει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων σε μπαταρίες στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα