«Δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι οι Χρυσές Αυγές σε όλη την Ευρώπη»

Στη κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα αναγκαία και δραστικά μέτρα προκειμένου να πατάξουν εν τη γενέσει τους όλα τα περιστατικά ρατσιστικής βίας. Και αυτό γίνεται πλέον φανερό από τη σπουδή που επιδεικνύει το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πεδίο αυτό, αφού είναι προειλημμένη απόφαση για την κατάθεση έως την Παρασκευή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχέδιου που φέρνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ποινικών κυρώσεων όχι μόνο σε απλούς πολίτες (είτε ανήκουν σε κόμματα ή άλλους φορείς) αλλά και εναντίον πολιτικών προσώπων σε περιπτώσεις ρατσιστικών επιθέσεων. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο είναι κατά βάση έτοιμο και τυγχάνει της εκτίμησης από το σύνολο σχεδόν των πολιτικών δυνάμεων, που έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που κρύβουν η ρατσιστική απειλή και η ξενοφοβία για τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το Σύνταγμά μας εγγίζει την πληρότητα» και πρόσθεσε ότι τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο κάποια άλλα ζητήματα, όπως συμπεριφορές μέσα στη Βουλή, συμπεριφορές κομμάτων, όπως και οι συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν. Ως προ το ενδεχόμενο κατά πόσο αυτά συνδέονται με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε: «Είναι όντως η Χρυσή Αυγή, αλλά δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, είναι οι Χρυσές Αυγές σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να δούμε πρώτα τις αιτίες που προκαλούν τα φαινόμενα της Χρυσής Αυγής. Όντως είναι το μεταναστευτικό. Εδώ οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαίτερα η Αριστερά πρέπει να δει στην ουσία το πρόβλημα και όχι με έναν ρομαντισμό μόνο. Δεν αρκεί αυτό, γιατί έτσι δεν προσφέρει τίποτα ούτε στους μετανάστες ούτε στη Δημοκρατία. Από την άλλη πλευρά και μια αντίληψη μηδενικής ανοχής και πάλι δεν φέρνει τα αποτελέσματα τα αναμενόμενα». Πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ρουπακιώτης ότι είναι αναγκαία μια περαιτέρω ενίσχυση των θεσμών του Κοινοβουλίου, του προσώπου του Κοινοβουλίου, της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του Κοινοβουλίου. «Αν τα φθείρουμε μόνοι μας αυτά, δίνουμε περιθώριο στη Χρυσή Αυγή…» δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο καινούργιο νομοσχέδιο θα πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι υπάρχουν προβλέψεις για την περίπτωση, όπου οι δράστες ρατσιστικών επιθέσεων είναι πολιτικά πρόσωπα. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι  πέραν της αυστηροποίησης των ποινών, αναγνωρίζεται ακόμη η σημασία με το νομοσχέδιο αυτό να αναζητηθούν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συμπεριφορά βουλευτών κομμάτων.

ΣΩ. ΛΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα