Δεν κάνει πίσω ο Σαμαράς για τις Πανελλαδικές

Με ένα ιδιότυπο deja vu βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση καθώς μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή, για τον πρωθυπουργό υπάρχει πλέον ένας και μοναδικός δρόμος: αυτός της πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών στα πρότυπα του τρόπου που αντιμετωπίστηκε η απεργία των εργαζομένων στο Μετρό τον περασμένο Ιανουάριο.

Ήδη χθες το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε την υπογραφή του στη σχετική απόφαση πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών και όπως αναμένεται από το πρωί της Δευτέρας θα ξεκινήσει η αποστολή των φύλλων πορείας προς τους απεργούς.

Η δήλωση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων» εκφράζει την κεντρική θέση της κυβέρνησης και κυρίως το πρωταρχικό μέλημα του πρωθυπουργού: να διεξαχθούν οι εξετάσεις απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα ώστε να εξασφαλιστεί η ηρεμία αφενός των ίδιων των μαθητών και αφετέρου των οικογενειών τους, τους οποίους σύμφωνα με το Μαξίμου η ΟΛΜΕ κρατάει ομήρους προκειμένου να πετύχει τις συνδικαλιστικές επιδιώξεις της.

Για το κυβερνητικό επιτελείο η απεργία των εκπαιδευτικών και ο τρόπος που αυτή θα αντιμετωπιστεί θεσμικά από την κυβέρνηση εμπεριέχει και μία άλλη πολιτικο-οικονομική παράμετρο. Ο Ιούνιος είναι κοντά και ακόμη κοντύτερα ο επόμενος έλεγχος της Τρόικας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν δεν προχωρήσουν οι απολύσεις –μη ανανέωση των συμβάσεων- των εκπαιδευτικών, οι προσπάθειες για μείωση του δημόσιου τομέα πάνε… στράφι.

Αν δε η κυβέρνηση εμφανιστεί υποχωρητική στις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών, τότε θα είναι σαν να κλείνει το μάτι και σε άλλες κοινωνικές ομάδες να πράξουν το ίδιο. Και τότε γαία, πυρί μοιχθήτω…

Επομένως το να γεμίσει η κυβέρνηση την πολιτική και νομική φαρέτρα της για την επιστράτευση των απεργών της ΟΛΜΕ ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Ειδικότερα από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως για την απόφαση αυτή η κυβέρνηση βασίστηκε στον νόμο 3536/07 για την πολιτική προστασία που επιτρέπει προληπτικά μέτρα για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

«Είναι ένας νομικά ορθός τρόπος και η κίνηση αυτή είναι πολιτικά επιβεβλημένη» δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος με την απόφαση αυτή θέλησε να δώσει τέλος στα σενάρια “ομηρίας” των μαθητών και των οικογενειών τους σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ προχωρούσε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις εξετάσεις.

Εν πολλοίς το ίδιο είχε συμβεί και τον περασμένο Ιανουάριο όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς και επίταξη όλων των συρμών της ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τραμ, ΗΣΑΠ) προκειμένου να λυθεί η απεργία που είχε αναστατώσει την Αθήνα και τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα