Δεν υπάρχει μακριά απ’ τη Θεσσαλονίκη ο Άρης…

Η ήττα στη Λαμία σφράγισε την απογοητευτική εικόνα και συγκομιδή των κίτρινων εκτός έδρας. Ο στόχος της πέμπτης θέσης και ως εκ τούτου ενός Ευρωπαϊκού εισιτηρίου περνάει μέσα από τις… κατσάδες και τις επισημάνσεις του Παλίκουτσα

Την περασμένη σεζόν πήρε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα δύο πόντους πίσω από τον δεύτερο ΠΑΟΚ, αφήνοντας πίσω του ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Ο Άρης είχε προσδοκίες ακόμη και για έναν τίτλο την τρέχουσα περίοδο, καθώς έκανε μεταγραφικές υπερβάσεις και είχε δημιουργήσει μια ομάδα στην οποία θα μπορούσε να στηριχτεί και με τις κατάλληλες προσθήκες να οδηγηθεί στο δρόμο των επιτυχιών.

Στο… ταμείο που γίνεται όμως οι κίτρινοι της Θεσσαλονίκης μπαίνουν στα play offs έκτοι ελλείψει έβδομου. O Άρης έμεινε πίσω και από τον Βόλο. Το μεγάλο πρόβλημα που έβαλε φρένο στις όποιες βλέψεις του; Η τραγική εικόνα μακριά από το «Κλεάνθης Βικελίδης».

Οι εκτός έδρας υποχρεώσεις του Άρη ολοκληρώθηκαν με απογοητευτική συγκομιδή. Με τον αγώνα στη Λαμία οι κίτρινοι έκλεισαν τον κύκλο τους μακριά απ’ τη Θεσσαλονίκη, όπως τον  είχαν ανοίξει στο Αγρίνιο. Με ήττα, προβληματική εμφάνιση, παιδαριώδη λάθη στην άμυνα και αστοχία στην τελική προσπάθεια. Από τους 39 διαθέσιμους βαθμούς σε 13 αγώνες ο Άρης πήρε μόλις τους 11. Η ήττα 2-1 απ’ την ομάδα της Φθιώτιδας που είναι στα πολύ χαμηλά της βαθμολογίας, ήλθε τρεις ημέρες πριν ο ΠΑΟΚ περάσει σαν σίφουνας από το ίδιο γήπεδο σαρώνοντας 5-1 τη Λαμία.

Τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και οκτώ ήττες, δημιουργούν έναν απολογισμό που στοιχειοθετεί τη χειρότερη επίδοση σε εκτός έδρας αγώνες σε βάθος πενταετίας καθώς ο Άρης ισοφαρίζει την αντίστοιχη της σεζόν 2019-2020.

Η συγκομιδή αυτή δεν έχει σχέση ούτε με τους στόχους που τέθηκαν το καλοκαίρι, ούτε με την ατομική ποιότητα που έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει το φετινό ρόστερ. Από την άλλη βέβαια δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι σε 13 αγώνες ο Άρης νίκησε σε μόλις τρεις.

Δείχνει πολλά ως προς την προσωπικότητα της ομάδας, το μέταλλο που διαθέτει και τις αντοχές της μακριά από το “Κλεάνθης Βικελίδης”. Γεγονός που πρέπει να προβληματίσει  ενόψει των play off, όπου θα μετρήσει τις δυνάμεις του σε μία σειρά απαιτητικών αναμετρήσεων και με στόχο να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Ο Άρης οφείλει να γίνει πιο αποτελεσματικός σε άμυνα και επίθεση αν θέλει στα play offs να σώσει την παρτίδα. Του δίνεται η ευκαιρία να είναι “ρυθμιστής” των θέσεων που οδηγούν στην Ευρώπη και όχι να έχει ρόλο… κομπάρσου. Σε 13 εκτός έδρας αγώνες στην κανονική διάρκεια πέτυχε μόλις 12 γκολ, εκ των οποίων τα εννέα ήταν στις μοναδικές νίκες που πανηγύρισε, δηλαδή σε Τρίπολη (2) με Αστέρα, σε Γιάννινα (4) με ΠΑΣ και Κρήτη (3) με ΟΦΗ, ενώ το παθητικό του ήταν 15 τέρματα.

Μακριά από το “Κλεάνθης Βικελίδης”, ο Άρης είχε δείξει χαρακτήρα τη σεζόν 2020-21 όπου συγκέντρωσε 24 βαθμούς, με 18 γκολ ενεργητικό και εννέα παθητικό. Η ομάδα εκείνη την περίοδο πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία της τελευταίας 40ετίας. Πέρυσι, δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματικός αλλά και η επίδοση των 20 βαθμών με 13 γκολ ενεργητικό και 11 παθητικό χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, ενώ τους ίδιους βαθμούς είχε συγκεντρώσει και τη σεζόν 2018-19.

Παιδικές… ασθένειες

Στη Λαμία ο Άρης εμφάνισε παιδικές ποδοσφαιρικές ασθένειες, που θα έπρεπε στο σημείο που έφτασε το πρωτάθλημα, να έχει ξεπεράσει. Οι παίκτες του προσπάθησαν και πέτυχαν να κρατήσουν περισσότερα λεπτά την μπάλα στα πόδια τους, αλλά το passing game στο οποίο αναλώθηκαν στο αμυντικό τους τρίτο, οδήγησε σε καταστροφικά λάθη. Σαν αυτό αυτό του Ενκουλού στο 2-0, που απαγορεύεται για έναν ποδοσφαιριστή του επιπέδου του Καμερουνέζου.

Προφανώς δεν φταίει μόνο οι δύο κεντρικοί αμυντικοί για την αναπάντεχη ήττα. Χαρακτηριστικό της εικόνας που είχε η ομάδα είναι ότι για 44’, μέχρι το γκολ του Μπράμπετς, δεν είχε καταγράψει ούτε μία τελική προσπάθεια! Σημειωτέον, στα δύο προηγούμενα παιχνίδια κατέγραψε 27 τελικές, εκ των οποίων οι 19 εντός της αντίπαλης περιοχής. Οι παρεμβάσεις του Τόλη Τερζή στο β’ ημίχρονο έγιναν προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά και πάλι ο Άρης δεν πήρε πράγματα από τις αλλαγές του.

Με τις ευκαιρίες που δημιούργησε θα μπορούσε να είχε βρει τουλάχιστον το γκολ της ισοφάρισης. Αλλά όταν ο βασικός επιθετικός σου χάνει τα… άχαστα, δεν μπορείς να ελπίζεις σε κάτι περισσότερο. Γιατί ευκαιρίες σαν αυτή που χάνει ο Γκρέι δεν δικαιολογούν το επίπεδο του Τζαμαϊκανού και τα χρήματα με τα οποία αμείβεται.

Ο νέος τεχνικός διευθυντής των κίτρινων Ρόμπερτ Παλίκουτσα έχει σχηματίσει μια πρώτη σημαντική εικόνα για κάποιες από τις παθογένειες που υπάρχουν. Ο Κροάτης πήρε και την πρώτη του πρωτοβουλία καθώς περίμενε τους παίκτες της ομάδας στο προπονητήριο στο Ρύσιο και τους μίλησε μετά την τελευταία αποτυχία. Η πρόθεσή του ήταν ξεκάθαρα να τους τονώσει το ηθικό αλλά και να τους αφυπνίσει για την συνέχεια. Για τον Άρη θα είναι καταστροφικό να μην βγει στο Conference League.

Παράλληλα όμως αξιολογούνται από τον Παλίκουτσα οι ποδοσφαιριστές. Κάποιοι εξ αυτών που θα πρέπει να οδηγηθούν στην έξοδο, έχουν συμβόλαιο και την επόμενη σεζόν. Οπότε για να αποχωρήσουν θα πρέπει να λυθούν με κόστος. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τους προκατόχους του, Διαμαντόπουλο, Χαριστέα, οι οποίοι «χρεώθηκαν» μεταξύ άλλων και ότι δεν κατάφεραν να ελαφρύνουν την ΠΑΕ από κάποια συμβόλαια «βαρίδια» ποδοσφαιριστών οι οποίοι δεν υπολογίζονταν. Ο 44χρονος θα είναι αποτελεσματικός. Όμως πέρα από το ποιοι και πώς φεύγουν, το ζήτημα είναι ποιοι μένουν και τι προσθήκες θα πρέπει να γίνουν ώστε ο Άρης να πρωταγωνιστήσει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα