ΔΕΘ: Από τα χείλη του Ευκλείδη κρέμεται ο Τσίπρας

Δυο βασικά μέτωπα έχει ανοιχτά ο πρωθυπουργός και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα μπορέσει να βρει άμεσα λύση. Από τη μία είναι ο σχεδιασμός της επόμενης περιόδου. Ήδη οι φιέστες έχουν ακυρωθεί ενώ εκείνο που μένει να κλείσει είναι η παρουσία του στη φετινή ΔΕΘ. Ο Αλέξης Τσίπρας κρέμεται από τα χείλη του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το τι μπορεί πραγματικά να εξαγγείλει, αλλά προς το παρόν ο υπουργός Οικονομικών είναι φειδωλός. Παράλληλα, γίνονται σχέδια επί χάρτου για τον ανασχηματισμό, ο οποίος θα μπορούσε δυνητικά να ανακοινωθεί οποιαδήποτε στιγμή. Εφόσον όμως πριν ο πρωθυπουργός λάβει τις απαντήσεις που περιμένει…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Πληροφορίες ήθελαν ο ανασχηματισμός να ανακοινώνεται ακόμα και μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο Αλέξης Τσίπρας «καίγεται» για να αλλάξει την ατζέντα μετά τα καταστροφικά πολιτικά λάθη των προηγούμενων ημερών. Με τις φιέστες για την «έξοδο» από τα μνημόνια να έχουν επί της ουσίας ακυρωθεί, για τον πρωθυπουργό δεν υπάρχει άλλη λύση ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Μόνο που σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια του Αλ. Τσίπρα απειλούνται με ναυάγιο. Στόχος είναι η νέα κυβέρνηση να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, για αυτό απεργάζονται σενάρια για απομάκρυνση ακόμα και των πιο ισχυρών (με εξαίρεση των οικονομικών). Μάλιστα, ακόμα και για τον Π. Σκουρλέτη ψιθυρίζεται πως θα επιστρέψει στο κόμμα για να το συντονίσει εν όψει εκλογών. Ενώ φουντώνουν μέρα με την ημέρα τα σενάρια για τη μεταφορά του Πάνου Καμμένου σε άλλο υπουργείο. Συζητήσεις γίνονται και για τις «αστοχίες» του Δημήτρη Τζανακόπουλου στη διαμόρφωση της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης στο θέμα με τις φωτιές στο Μάτι, αλλά μέχρι εκεί. Ο στενός πυρήνας του Αλέξη (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Φλαμπουράρης, Ν. Παππάς και 2-3 άλλοι) δύσκολα μετακινείται…

Πού κολλάει όμως ο σχεδιασμός; Ο πρωθυπουργός έχει έρθει ήδη σε επαφή με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της Κεντροαριστεράς αλλά και καταξιωμένους επιστήμονες ώστε να συμμετάσχουν στην τελευταία κυβέρνησή του. Στα πλάνα του είναι ένα σχήμα περίπου όπως εκείνο της υπηρεσιακής κυβέρνησης του 2015, όπου είχε υπουργοποιηθεί ακόμα και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη.

Οι… διστάζοντες!

Όμως προς ώρας όλοι όσους πλησίασε ο πρωθυπουργός και συνεργάτες του εμφανίζονται διστακτικοί να πουν το «ναι». Κάτι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, κάτι η έλλειψη συντονισμού σε επίπεδο κόμματος, με αποτέλεσμα βουλευτές να δημιουργούν θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά πολύ περισσότερο η οικονομική αβεβαιότητα του επόμενου διαστήματος με δεδομένο πως τα αρχικά σχέδια για έξοδο στις αγορές δεν επιβεβαιώνονται, είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Ακόμα και οι λίγοι που αρχικά είχαν εμφανιστεί θετικοί σε μια τέτοια προοπτική, πλέον ζητούν πίστωση χρόνου για να απαντήσουν.

Ακόμα και το εναλλακτικό σενάριο να αναζητηθούν προσωπικότητες από τον κομματικό μηχανισμό δεν βγαίνει. Αφενός γιατί ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά έμπειρα στη διοίκηση στελέχη, και τέτοια δεν διαθέτει το κόμμα, και αφετέρου γιατί οι λίγοι που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αρνούνται να χρησιμοποιηθούν στο παρά πέντε και λίγο πριν από την εκλογική ήττα.

Κατά συνέπεια των παραπάνω, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ο περιβόητος ανασχηματισμός να είναι μία από τα ίδια: ανακύκλωση προσώπων χωρίς ουσία.

Αδύνατη η έξοδος στις αγορές

Περισσότερο όμως και από τον ανασχηματισμό, εκείνο που πιέζει είναι οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Οι εξελίξεις στην Ε.Ε. (π.χ. Ιταλία) αλλά και την Τουρκία, καθιστούν αδύνατη την έξοδο της χώρας στις αγορές, για αυτό και από νωρίς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έριξε το βάρος στο «μαξιλαράκι» που στηρίζει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας, έστω και για περιορισμένο διάστημα.

Από την άλλη όμως η βασικότερη ίσως εξαγγελία η οποία θα ήταν και καθαρά ψηφοθηρικού χαρακτήρα θα ήταν οι παροχές, όπως η διανομή πλεονάσματος. Τα νούμερα, όμως, πλέον δεν βγαίνουν και κανείς δεν είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση θα έχει τέτοια δυνατότητα. Επιπλέον, με τους στόχους ειδικά της ανάπτυξης να μην επιτυγχάνεται, χάνεται και η δυνατότητα των αντίβαρων που θα μεταφράζονταν μεταξύ άλλων και σε μείωση του ΦΠΑ επιλεκτικά.

Ειδικά το ΔΝΤ, το οποίο δεν λειτουργεί πολιτικά όπως η Ε.Ε., απορρίπτει τη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα του 2019 και του 2020 (δηλαδή, το κοινωνικό πακέτο και την αύξηση των επενδύσεων που θα συνοδεύουν τη μείωση των συντάξεων το 2019, αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, σε ΕΝΦΙΑ και σε έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που συνοδεύουν τη μείωση του αφορολόγητου το 2020).

Αμφιβολίες έχει και η Γερμανία (και κατά συνέπεια οι χώρες που ελέγχει) για τον χώρο που υπάρχει, ώστε να υιοθετηθούν φιλολαϊκά μέτρα. Το μόνο που ακόμα υπάρχει στο τραπέζι είναι η αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων. Ακόμα όμως και για αυτό θα πρέπει να βρεθεί από αλλού 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα