Διεθνής άρνηση για επέμβαση στη Συρία

Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι σε δείγμα 15 χωρών είναι αρνητικοί ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ακόμη περισσότεροι διαφωνούν με την ανάμιξη της χώρας τους στη συριακή κρίση.

Το παραπάνω προκύπτει από διεθνή δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και του ινστιτούτου Ipsos. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 15 χώρες —στην πλειονότητά τους ευρωπαϊκές— και ένα από τα συμπεράσματά της είναι ότι μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (36%) θεωρεί υπεύθυνη τη συριακή κυβέρνηση για τη χρήση χημικών όπλων, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να επιρρίψει στο καθεστώς την ευθύνη για την επίθεση της 21ης Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 4-18 Σεπτεμβρίου σε δείγμα περισσότερων από 12.000 ενηλίκων και το περιθώριο λάθους ανέρχεται στο ±3,5 έως ±5%, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων σε κάθε χώρα.

Συνολικά, το 52% των ερωτηθέντων διαφωνούν με μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς και Γάλλους, οι χώρες των οποίων ήταν διατεθειμένες να αναλάβουν στρατιωτική δράση, τάσσονται κατά ενώ στη Βρετανία το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 56% και στην Αργεντινή στο 68%.

Στην Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ουγγαρία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων (ποσοστό 57%) δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της χώρας του σε μια στρατιωτική αποστολή. Στο ερώτημα αυτό δεν ελήφθησαν υπόψη τα ευρήματα από χώρες που είναι μεταξύ των σημαντικότερων υποστηρικτών του συριακού καθεστώτος, όπως το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα. Αποκλείστηκαν επίσης πολλές από τις χώρες που στηρίζουν ευθέως τους εξεγερμένους, όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα