Δίκη για το Μάτι – Φλωρίδης: Το δικαστήριο δίκασε με Ποινικό Κώδικα επί ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν πιο επιεικής

«Τον κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κοινωνία θα τον πληρώνει για πολλά χρόνια. Κινείται στη λογική της υπεράσπισης των δραστών και όχι των θυμάτων»

Για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη φωτιά στο Μάτι, τον επιεικέστερο ποινικό κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόστηκε στη δίκη αυτή και τις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στον ΠΚ μίλησε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

Αρχικά εξήγησε ότι «με βάση την ευρωπαική σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώποι οι άνθρωποι δικάζονται με βάση τον νόμο που ίσχυε όταν διέπρατταν το αδίκημα και με επιεικέστερες επόμενες διατάξεις αν αυτές υπάρξουν».

«Οι δικαστές αυτοί (σ.σ. για το Μάτι) δίκασαν με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε. Ο Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε έναν χρόνο μετά το Μάτι ενω ξέρουν όλοι ότι αν υπάρχει επιεικέστερη διάταξη θα είναι υπέρ του κατηγορούμενου. Γιατί η πρώτη τους σκέψη ήταν η ποινή για πλημμελήματα που εκτίεται να την πάνε από τα 10 χρόνια στα 8; Το δικαστήριο αυτό ήταν υποχρεωμένο να δικάσει με τους κώδικες του 2019 γιατί είναι πιο επιεικείς. Υπάρχει το ζήτημα αν η απόφαση έχει πλημμέλειες που πρέπει να τις δουν ιεραρχικά τα όργανα της δικαίωσης που αφορά πρόσωπα ή το ύψος των ποινών» εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Φλωρίδης.

«Όταν έστω μέχρι και 5 ή 8 χρόνοια στην ποινή φυλάκισης το δικαστήριο έχει πρώτο καθήκον να αναστείλει τις ποινές με βάση τους κώδικες του 2019, με τον νέο κώδικα θα έχεις μια ποινή και από κάποιο σημείο και μετά μπορείς να πας και φυλακή» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Τον κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κοινωνία θα τον πληρώνει για πολλά χρόνια καθώς εκινείτο στη λογική της υπεράσπισης των δραστών και όχι των θυμάτων» τόνισε ακόμα ο κ. Φλωρίδης φέρνοντας το παράδειγμα της ανθρωποκτονίας καθώς, όπως είπε, «το 2019 για πρώτη φορά στην ανθρωποκτονία υπήρξε διάταξη που προέβλεπε ποινή και 10 χρόνια που σημαίνει ότι στα 3 θα μπορούσε να είναι έξω ενώ μέχρι τότε ήταν ισόβια. Ας μας εξηγήσουν ποια ήταν η λογική σε αυτό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα